null Tekikö korona paavista protestantin? Franciscus kehotti eristyksiin joutuneita katolilaisia ripittäytymään papin sijaan suoraan Jumalalle

Paavi Franciscus kuunteli katolisen papin ripittäytymistä vuonna 2017.

Paavi Franciscus kuunteli katolisen papin ripittäytymistä vuonna 2017.

Ajankohtaista

Tekikö korona paavista protestantin? Franciscus kehotti eristyksiin joutuneita katolilaisia ripittäytymään papin sijaan suoraan Jumalalle

Paavi Franciscuksen suositus herätti sosiaalisessa mediassa irvailevia kommentteja.

Mitä katolinen kristitty voi tehdä, jos on eristyksissä koronaviruksen vuoksi eikä pääse siksi ripittäytymään papille?

Hän voi puhua suoraan Jumalalle, paavi Franciscus totesi viime perjantaina.

Ripittäytyminen ja parannuksen sakramentti ovat katolisessa kirkossa iso juttu. Uskova ripittäytyy eli tunnustaa syntinsä papille, joka antaa ripittäytyjälle synninpäästön ja määrää katumustyön.

Katolisen kirkon mukaan kirkon jäsenillä on velvollisuus käydä ripillä vähintään kerran vuodessa. Katolilaiset ja ortodoksit käyvät ripillä etenkin paaston aikaan. Parhaillaan vietetään pääsiäistä edeltävää paastoa.

”Moni ihminen sanoo minulle näinä päivinä: ’Isä, mistä voisin löytää papin, rippi-isän, jos en voi lähteä kotoani?’” paavi sanoi. Hänen vastauksensa oli: jos et voi tunnustaa syntejäsi papille, tunnusta ne suoraan Jumalalle.

Franciscus vetoaa katolisen kirkon katekismuksen kappaleeseen, jonka mukaan ”rakkaudesta Jumalaan syntyvä katumus” tuo anteeksiannon lievistä synneistä ja jopa kuolemansynneistä, jos ”siihen sisältyy vakaa päätös tunnustaa synnit sakramentaalisessa synnintunnustuksessa niin pian kuin mahdollista”.

Paavin suositus kirvoitti sosiaalisessa mediassa piikikkäitä kommentteja. Moni huomautti, että näinhän luterilaiset ja muut protestantit ovat opettaneet 1500-luvulta lähtien.

”Luther opetti näin jo 500 vuotta sitten, ja hänet ekskommunikoitiin, mutta ok”, kirjoitti eräs Twitter-keskustelija. Ekskommunikaatio tarkoittaa kirkon yhteydestä erottamista.

”CV-19 tekee katolilaisista protestantteja”, kirjoitti toinen.

Onko paavi Franciscus siis heittäytynyt protestantiksi?

Katoliseen kirkkoon perehtynyt kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola naurahtaa.

– Jos joku katolilainen sanoo noin, se on selvää kritiikkiä Franciscusta kohtaan. Ja jos joku protestantti sanoo noin, se on toiveajattelua.

Ketolan mielestä paavin suositus ei ole erityisen iso uutinen.

– Eihän tällaista kukaan paavi ole aikaisemmin sanonut, mutta ei tämä ole mitenkään yllättävää, kun tuntee Franciscuksen aikaisemmat lausunnot ja ylipäänsä hänen asenteensa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.