null The Rasmus laulaa Vanhan testamentin pahiskuningattaresta – Isebel keksi keinot saadakseen tahtonsa läpi

Emppu Suhonen, Eero Heinonen, Lauri Ylönen ja Aki Hakala eli The Rasmus pyrkivät Suomen euroviisuedustajaksi.

Emppu Suhonen, Eero Heinonen, Lauri Ylönen ja Aki Hakala eli The Rasmus pyrkivät Suomen euroviisuedustajaksi.

Hyvä elämä

The Rasmus laulaa Vanhan testamentin pahiskuningattaresta – Isebel keksi keinot saadakseen tahtonsa läpi

The Rasmuksen mukaan Jezebel on laulu vahvoille naisille. 

Raamatun tuntemuksesta on tunnetusti paljon iloa kulttuurin parissa, mahdollisesti myös tämän kevään euroviisukatsomoissa. Uuden Musiikin Kilpailussa Suomen euroviisuedustajan paikasta kilpailee tänä vuonna The Rasmus kappaleellaan Jezebel, joka on saanut innoituksensa Vanhan testamentin voimakastahtoisesta kuningattaresta. Yhtyeen mukaan Jezebel on biisi vahvoille ja itsenäisille naisille, jotka kulkevat omia polkujaan.

– Jezebel oli Raamatun tuhmeliini, joka teki asiat omalla tavallaan ja aiheutti kaaosta. Halusimme tuoda hänet moderniin maailmaan. Biisi on myös vähän humoristinen, mikä on Rasmukselle erikoista, kertoo yhtyeen solisti Lauri Ylönen Ylen haastatelussa.

Jezebelistä kerrotaan Vanhan testamentin 1. ja 2. Kuninkaiden kirjassa. Suomenkielinen versio hänen nimestään on ­Isebel.

Isebel oli foinikialainen prinsessa, joka avioitui Israelin kuninkaan Ahabin kanssa. Ahab ei ilmeisesti ollut mikään puhdas pulmunen, vaan ”teki enemmän kuin kukaan hänen edeltäjänsä sitä, mikä on väärää Herran silmissä”. Toisaalta Raamatussa vihjataan myös, että kaiken takana saattoi olla nainen: ”Hän myi itsensä tekemään sitä, mikä on väärää Herran silmissä, kun hänen vaimonsa Isebel yllytti häntä.”

Kuningatar Isebel palvoi hedelmällisyyden jumalaa Baalia. Isebelin kerrotaan myös pyrkineen tuhoamaan profeetat sekä suosineen noituutta ja haureellisia menoja.

Voimakastahtoinen Isebel keksi keinot saadakseen tahtonsa läpi. Kun Nabot-niminen mies ei halunnut myydä kuninkaallisille viinitarhaansa, Isebel kirjoitti puolisonsa nimissä kirjeitä ja vaati, että alueelle julistetaan paasto ja Nabot pannaan istumaan kaiken kansan eteen syytetyn penkille. Miesparka tuomittiin Jumalan ja kuninkaan kiroamisesta ja kivitettiin hengiltä.

Isebel koki väkivaltaisen kuoleman. Hänen ruumistaan ei löydetty kuin osa haudattavaksi.

Isebel koki väkivaltaisen kuoleman. Hänen ruumistaan ei löydetty kuin osa haudattavaksi.

Kuningas Ahabin kuoleman jälkeen Isebel jatkoi vallassa poikiensa rinnalla. Kun armeijan päällikkö Jehu teki vallankaappauksen, Isebel koki väkivaltaisen kuoleman. Jehun käskystä palvelusväki työnsi Isebelin ikkunasta, Jehu ajoi vielä vaunuillaan hänen ylitseen ja ”hänen vertaan roiskui seinään ja hevosten päälle”.

Kun Isebel piti haudata, hänestä ei löydetty kuin pääkallo, jalat ja kädet. Hautaajat kertoivat tämän Jehulle, joka sanoi, että nyt Herran sanat ovat käyneet toteen: koirat ovat syöneet Isebelin ruumiin ja se on levällään kuin lanta pellolla.

Isebelin hurja maine lienee kiirinyt kauas, sillä häneen viitataan myös Uuden testamentin puolella. Ilmestyskirjan kirjeessä Tyatiran seurakunnalle paheksutaan, että seurakunnassa on vallassa joku Isebel, joka sanoo itseään profeetaksi ja johtaa Herran palvelijoita harhaan harjoittamaan siveettömyyttä ja syömään epäjumalille uhrattua lihaa.

Isebel / Jezebel / Jezabel on innoittanut musiikintekijöitä ennenkin. Esimerkiksi The Rasmuksen kanssa Jezebel-kappaleen tehnyt Desmond Child on aiemmin tehnyt Ricky Martinille kappaleen ­Yezabel.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.