null Suurin osa vantaalaisista ehdokkaista tukisi turvapaikanhakijoita – samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa puolet

Ajankohtaista

Suurin osa vantaalaisista ehdokkaista tukisi turvapaikanhakijoita – samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa puolet

Seurakuntavaalien vantaalaisia ehdokkaita jakaa myös suhtautuminen lähetysjärjestöjen tukemiseen. Ympäristöasioissa halutaan olla edelläkävijöitä.

Vantaalaisia seurakuntavaaliehdokkaita jakaa kysymys siitä, pitäisikö kirkon vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista hiukan yli puolet kannatti kaikkien parien vihkimistä. Vähän alle puolet sen sijaan pitäytyisi nykytilanteessa.

Kirkko ja kaupunki selvitti, mitkä asiat yhdistävät tai erottavat ehdokkaita Vantaalla. Vaalikonevastausten analyysi perustuu torstain 11.10. tilanteeseen. Tuolloin kaksi kolmasosaa vantaalaisista ehdokkaista oli vastannut seurakuntavaalien vaalikoneeseen.

Tiukimmin perinteisen avioliittonäkemyksen kannalla ovat Sanasta elämään -ehdokaslistan ehdokkaat. Tulkaa kaikki -listojen ehdokkaat kannattavat samaa sukupuolta olevien kirkollista avioliittoon vihkimistä. Muilla listoilla ehdokkaiden suhtautuminen kysymykseen vaihtelee ja niissä on myös seurakuntakohtaisia eroja.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kannattava Tulkaa kaikki -listan ehdokas Tikkurilasta perustelee kantaansa seuraavasti: ”Mielestäni jokainen ihminen on saman arvoinen ja Jumalan rakkaus ulottuu jokaiselle meistä. Mielestäni myös tämä on oikeus, joka kuuluu jokaiselle parille.”

Vihkimistä vastustavan Hakunilan seurakunnan Sanasta elämään -listan ehdokas puolestaan kirjoittaa: ”Jumalan sana varoittaa kirkon jäseniä vakavasti, niitäkin jotka eivät itse toimi homoseksuaalisesti, mutta joiden tulee pitää huoli veljistään ja sisaristaan.”

Osa ehdokkaista puolestaan pohtii kysymyksen vaikeutta, kuten esimerkiksi Avoin seurakunta -listan ehdokas Korsosta: ”Kantani kirkon avioliittoon vihkimisestä on tällä hetkellä ristiriitainen. En ole vahvasti samaa sukupuolta olevien vihkimistä vastaankaan.”

Vantaalaisia ehdokkaita jakaa kahteen leiriin toinenkin kysymys. Kuinka suhtautua kirkon virallisten lähetysjärjestöjen tukemiseen? Sanasta elämään -listojen ehdokkaat tahtovat tukea kaikkia lähetysjärjestöjä, koska katsovat niiden tekevän hyvää työtä maailmalla.

Tulkaa kaikki- ja sosiaalidemokraattisten listojen ehdokkaat haluaisivat yleensä valita, mitä lähetysjärjestöjä tuetaan. Osa heistä perustelee kantaansa sillä, että he haluavat tukea vain niitä lähetysjärjestöjä, jotka suhtautuvat myönteisesti naisten pappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin.

Vain runsaat neljä prosenttia haluaisi kirkon keskittyvän kantasuomalaisten auttamiseen.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja halu aktiiviseen toimintaan ympäristönsuojeluun liittyvissä kysymyksistä saa vantaalaisehdokkaiden selkeän enemmistön tuen. Yhdeksän vastaajaa kymmenestä on sitä mieltä, että kirkon tulee toimia edelläkävijänä oman toimintansa ilmastovaikutusten nopeassa pienentämisessä. Kaksi kolmesta haluaa, että kirkko pitää ympäristökysymyksiä esillä omassa sanomassaan ja yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössään.

Vantaalaiset ehdokkaat suhtautuvat inhimillisesti myös turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Ehdokkaille tehty kysymys tästä aiheesta kuului: ”Kirkko on auttanut Suomeen pakolaisena tulleita ja ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta. Miten mielestäsi kirkon tulisi jatkossa toimia?”

Vain runsaat neljä prosenttia haluaisi kirkon keskittyvän kantasuomalaisten auttamiseen. Enemmän kuin seitsemän kymmenestä haluaa, että kirkko tukee kaikkia turvapaikanhakijoita. Loput vastaajista painottaisivat evankeliumin julistamista turvapaikanhakijoille tai keskittyisivät erityisesti kristittyjen turvapaikanhakijoiden auttamiseen.

Eräs Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokas Rekolasta kiteyttää monien vantaalaisehdokkaiden mietteet seuraavasti: ”Turvapaikanhakijoiden auttaminen on hiertänyt paikoitellen joitakin ihmisiä ja aiheuttanut pieniä ”mediahässäköitä”: hyvä! Kirkon tulee puhua ihmisarvon ja inhimillisyyden puolesta.”

Lähes kaikilla Vantaan seurakunnilla on vaalikoneessa paikallisia kysymyksiä, joihin ehdokkaat ovat vastanneet. Lukumääräisesti eniten niitä on Vantaankosken seurakunnassa, viisi kappaletta. Tikkurilan seurakunnassa ehdokkailta on kysytty, millaisia asioita tulevan uuden kirkon toiminnassa halutaan painottaa.

Kaikki seurakuntavaalien ehdokkaat eivät ole vastanneet vaalikoneeseen. Vaalikoneen vastausaika päättyy ehdokkaiden osalta 19.10. kello 23.59.

Vaalien ennakkoäänestys on 6.–10.11. Varsinainen äänestyspäivä on 18.11.

Kokeile vaalikonetta

Seurakuntavaalien vaalikone voi auttaa sopivan ehdokkaan löytymisessä.

Valtakunnallinen vaalikone löytyy osoitteesta seurakuntavaalit.fi/vaalikone. Valitse pudotusvalikosta oma seurakuntasi.

Jos et tiedä, mihin seurakuntaan kuulut, tarkista tilanne osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi/mihin-seurakuntaan-kuulun- tai tutustu kirjeeseen, jonka kotiseurakuntasi lähettää sinulle.

Nyt voit vastata vaalikoneen kysymyksiin. Kone asettaa ehdokkaat järjestykseen vastausten perusteella. Voit vertailla ehdokkaita, katsoa ehdokkaiden esittelyjä ja tutkia perusteluja, joita he ovat antaneet vastauksiinsa.

Vaalikoneessa voi avata oman seurakunnan ehdokasgallerian. Voit myös hakea kaikki seurakuntasi ehdokkaat tai hakea vain tietyn listan ehdokkaat.

Ehdokkaat ovat järjestäytyneet vaaleissa ehdokaslistoille, joilla on yhteisiä tavoitteita. Katso lisätietoa: vantaanseurakunnat.fi/vaalit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.