null Thurén: Tyttö, joka käänsi aspergerinsa supervoimaksi

Puheenvuorot

Thurén: Tyttö, joka käänsi aspergerinsa supervoimaksi

Elämme yhteiskunnassa, jossa normaalin käytöksen raja käy yhä kapeammaksi. Entä jos kaikki ajattelisivat samalla tavalla?

”Miten asperger on vaikuttanut sinuun?” kysyy talk show -juontaja Fredrik Skavlan 16-vuotiaalta ilmastoaktivisti Greta Thunberginilta.

”Jos minulla ei olisi aspergeria, olisin jumissa tässä sosiaalisessa pelissä, jota kaikki muut tuntuvat pelaavan”, Thunberg vastaa.

Hän kertoo uskovansa, että juuri aspergerinsa ansiosta hän näkee maailman eri perspektiivistä kuin muut. Thunbergille kysymys ilmastonmuutoksesta on mustavalkoinen ja ratkaisut siihen ovat päivänselviä. Nämä piirteet ovat tehneet nuoresta aktivistista maailmankuulun ja auttavat häntä taistelemaan ilmaston puolesta. Olin kuuntelemassa viime syksynä Thunbergin puhetta Helsingin ilmastomarssilla, enkä voinut kuin ihailla hänen karismaansa.

Heti perään toinen esimerkki: Aloin hiljattain seurata brittitubettaja Dan Jonesia. Hän nauhoittaa taitavia hypnoottisia nukahtamaan auttavia videoita – ja kertoo avoimesti olevansa autistinen. Videoiden taika perustuu juuri Jonesin omintakeiseen artikulointitapaan.

Kaipaan julkisuuteen lisää esikuvallisia ihmisiä, jotka eivät käyttäydy aina tietyn yleisesti sanellun normin mukaan.

Elämme yhteiskunnassa, jossa normaalin käytöksen raja käy yhä kapeammaksi. Menestyneeltä ihmiseltä vaaditaan tietynlaisia piirteitä, ja toisenlaisia ihmisiä pidetään vähän kummallisina. Tästä syystä on niin virkistävää nähdä, miten viime aikoina autismikirjoon kuuluvat ihmiset ovat kääntäneet julkisesti diagnoosinsa voimavaraksi, joka nimenomaan vie heitä elämässään eteenpäin ja tekee heistä erityisiä vaikuttavalla tavalla.

Totta kai autismikirjon diagnooseihin voi kuulua sellaisia piirteitä, jotka hankaloittavat ihmisen elämää – ja joihin on onneksi mahdollista saada apua. Tästä syystä on hyvä, että ihmiset saavat diagnoosin. Sitä ei pitäisi kuitenkaan nähdä huonona asiana, sillä monet autisminkirjon piirteet voi nähdä myös hyödyn kannalta, kuten Thunberg tekee. Jos kaikki ajattelevat aina samalla tavalla, moneen ongelmaan jää keksimättä ratkaisu.

Kaipaan julkisuuteen lisää esikuvallisia ihmisiä, jotka eivät käyttäydy aina tietyn yleisesti sanellun normin mukaan – se auttaa minuakin katsomaan maailmaa uudesta, paremmasta perspektiivistä.Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.