null Thurén: Radikaaleinta olisi jättää ostamatta

Puheenvuorot

Thurén: Radikaaleinta olisi jättää ostamatta

Olemme tottuneet reagoimaan asioihin tekemällä hankintoja tai tietynlaisia kulutusvalintoja. Silloin unohtuu, että on vielä yksi vaihtoehto.

Eräs kaverini totesi, että kaikki hänen suunnittelemansa ekoteot liittyvät siihen, että hän voisi ostaa jotain: sähköauton dieselin tilalle tai luomujuustoa ei-luomun sijaan. Ymmärrän tämän, sillä olemme tottuneet reagoimaan asioihin ostamalla. Joululahjat tekevät joulun, kihloihin mennessä ostetaan sormukset ja syysloman merkki on lentoliput lämpimään.

Kun kuulimme uusimmasta ICPP-raportista, moni alkoi miettiä kulutustottumuksiaan. Miten voisi kuluttaa ekologisemmin? Moni haluaa ”äänestää lompakollaan” ja tukea luonnonkosmetiikkafirmaa tai yritystä, joka tekee laukkuja kierrätysmateriaalista.

Ostamatta jättäminen sen sijaan ei tunnu aktiiviselta teolta, se on vähän kuin ei mitään. Siinä sitä vain köllöttää kotona, ei se ole mitään ympäristön puolesta toimimista. Vaikka todellisuudessa nimenomaan se on. Itse asiassa ostamatta jättäminen on monesti kaikkein radikaalein valinta – ja usein myös ekologisin. Mitä vähemmän ostamme, sitä vähemmän asioita tuotetaan. Kaikkien asioiden tuottaminen, myös niiden ekologisten, aiheuttaa päästöjä. Sen sijaan jo hankkimastaan tavarasta luopuminen ei ole erityisen ekologista. Yleensä kotoa pois raijatun tavaran tilalle tekee mieli pian hankkia jotain muuta.

Kaikkien asioiden tuottaminen, myös niiden ekologisten, aiheuttaa päästöjä.



Tietenkin meidän pitää hankkia välttämättömiä hyödykkeitä, kuten vatsan täyttävää ruokaa tai sellaiset vaatteet, että selviää talvesta. On myös totta, että koko taloutemme perustuu tällä hetkellä siihen, että tavara tai palvelu vaihtaa omistajaa. Silloin valtion kassaan kilahtaa veroa, jolla hyvinvointiyhteiskuntaa pidetään pystyssä. Kokonaan ostamisesta luopuminen ei siis ole tällä hetkellä vaihtoehto.

Kuluttamisessamme on kuitenkin paljon sellaista, joka ei ole mitenkään välttämätöntä. Etenkin suurituloisten kotitalouksien kuluttaminen on kasvanut koko ajan vuodesta 1985 lähtien. Pienituloisimpien taas on pysynyt aika lailla samana.

 

Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Thurén: Vuoden 2018 normaali voi olla vuoden 2069 ihmetyksen aihe

Puheenvuorot

Normaalin takana on aina ideologia. Siksi lihan syöminen voi jonain päivänä tuntua yhtä oudolta kuin se, että lapsia sai joskus kurittaa.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.