null Thurén: Vuoden 2018 normaali voi olla vuoden 2069 ihmetyksen aihe

Puheenvuorot

Thurén: Vuoden 2018 normaali voi olla vuoden 2069 ihmetyksen aihe

Normaalin takana on aina ideologia. Siksi lihan syöminen voi jonain päivänä tuntua yhtä oudolta kuin se, että lapsia sai joskus kurittaa.

Humanistit tapaavat hokea lausetta: kulttuuri on konstruktio. Tällä tarkoitetaan, että se, mitä pidämme hyvänä elämänä ja olemisena, on meidän ihmisten itse luomaa ajattelua. Toisin sanoen, kulttuuri on rakennelma ajatuksia, ei mikään taivaasta tipahtanut totuus.

Monet sellaiset ajatukset, jotka vielä sata tai 500 vuotta sitten olivat uusia ja kummallisia, ovat nykyään iskostuneet niin vahvasti meihin, että pidämme niitä niin normaaleina, ettemme edes tajua niiden olleen joskus ideologiaa. Oli aika, jolloin länsimaissa orjuus, väkivalta lasta kohtaan, raiskaus avioliiton sisällä ja se, että nainen oli miehen omaisuutta, olivat tavallisia ja täysin hyväksyttäviä asioita. Niiden kieltäminen aiheutti verisiä sotia ja kapinoita, sukujen hajoamisia ja vähintäänkin valtavan määrän purnaamista yleisönosastoilla. Se, ettei saanut enää pitää orjaa tai naisille annettiin äänioikeus oli pois tietyltä ihmisryhmältä: he menettivät taloudellista etua ja valtaansa, ja se tuntui tietenkin ikävältä.

Ehkäpä jo vuonna 2069 ihmetellään, miten vuonna 2018 oli täysin ok kasvattaa eläimiä pienissä häkeissä ja sitten syödä ne ja pukeutua niihin. 

Historia on osoittanut, ettei maailma aina kehity parempaan suuntaan, mutta uskon ja toivon, että jotkut asiat kehittyvät. Ehkäpä jo vuonna 2069 ihmetellään, miten vuonna 2018 oli täysin ok kasvattaa eläimiä pienissä häkeissä ja sitten syödä ne ja pukeutua niihin. Tai tuntuu kummalliselta, että suomalainen on pitänyt yksilönvapauden riistona sitä, jos hänen jokavuotisia etelänlomiaan verotettaisiin niin, ettei niihin olisikaan joka vuosi varaa. Saatamme myös ihmetellä, miten vuonna 2018 hyväksyimme mukisematta sen, että puhelin kestää vuoden, ja sitten se menee rikki tai tekee mieli ostaa uusi.

Tietenkin se, minkä minä uskon olevan ”parempi” on myös kulttuurinen konstruktio. Voihan olla, että suuressa mittakaavassa olisi vain hyvä, että koko ihmiskunta tuhoaisi itse itsensä kiihdyttämällä ilmastonmuutosta ja planeettamme ja sen eliöt pääsisivät jatkamaan ilman ihmisloista. Mutta koska elän kulttuurissani, uskon ihmisyyteen ja siihen, että pystymme teoillamme pelastamaan itse itsemme. Hyvää muutoksen vuotta 2019!

 

Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.