null Tikkurilan Walkers-kahvilalle sanotaan näkemiin

Sirpa Rosenbergille Tikkurilan Walkers ja siellä käyneet nuoret ovat tulleet tutuiksi vuodesta 1997 lähtien.

Sirpa Rosenbergille Tikkurilan Walkers ja siellä käyneet nuoret ovat tulleet tutuiksi vuodesta 1997 lähtien.

Ajankohtaista

Tikkurilan Walkers-kahvilalle sanotaan näkemiin

Seurakunnan uuden Kuu-kahvilan löytää kaupungin Nuorten Monitoimitila Liidosta.

Tikkurilan seurakunnan vastaava nuorisotyönohjaaja Sirpa Rosenberg esittelee seurakuntien talon nuorisotilaa, jossa on perjantai-iltaisin järjestetty Walkers-kahvila. Tilassa on siistiä kesätauon jäljiltä, mutta myös pitkään käytössä olleet pöydät, tuolit, sohvat ja seinät näyttäisivät olevan moitteettomassa kunnossa.

 

– Nuoret käyttäytyvät hirmu hyvin. Kahvilassa on ollut sääntö, että pitää olla ihmisiksi. Me aikuiset olemme nuorille reiluja, ja silloin nuoret ovat meille reiluja, toteaa Rosenberg.

Niin kahvilanpito kuin kaikki muukin toiminta nuorisotilassa loppuu, kun rakennus puretaan. Jäähyväiset ehtii jättää lauantaina 15. päivä syyskuuta.

Lautapelejä, live-musiikkia ja rentoa meininkiä

Alkusysäys perjantai-illan nuorten kahvilalle oli Tikkurilan kirkon Jallen pubi, joka aloitti vuonna 1988. Kirkosta toiminta siirrettiin seurakuntien talon nuorisotilaan vuonna 1996, ja pubi muuttui Walkers-kahvilaksi.

– Walkersissa käyneet nuoret ovat noin 16–18-vuotiaita. Useimmiten he tulivat viettämään rennosti aikaa, pelaamaan lautapelejä ja olemaan yhdessä. Joku on joskus sanonut kahvilaa olohuoneeksi: siellä on perhe, joka viettää aikaa yhdessä, Sirpa Rosenberg kertoo.

Walkers-kahvilan lisäksi nuorisotiloissa on järjestetty rippikoulutunteja, isoskoulutusta sekä väsäys- ja nysväysiltoja. Vuosien varrella Walkersissa on vieraillut monia laulajia ja bändejä, muun muassa Mikko Kuustonen, Juha Tapio, Pekka Laukkarinen ja No Man’s Band.

– Musiikki on ollut aika gospelvoittoista. Aluksi esiintymispaikka oli kabinetissa, mutta sinne vietiin biljardipöytä, ja sen jälkeen muusikot esiintyivät kahvilan puolella, Rosenberg muistelee.

Meidän kahvilassamme ei ole enää vuosiin käynyt päihtyneitä nuoria.

- Sirpa Rosenberg

Uusi kahvila yhteistyössä kaupungin kanssa

Vaikka Walkers häviää Tikkurilasta, nuorten ei tarvitse värjötellä perjantai-iltaisin kadulla. Tikkurilan seurakunta alkaa tehdä yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa.

– Kaupungin ylläpitämään Nuorten Monitoimitila Liitoon kaivattiin kahvilanpitäjää, ja olemme aloittaneet siellä kahvilatoiminnan. Kuu-kahvila on avoinna niin kuin Walkerskin, eli perjantaisin kello 19–22, kertoo Sirpa Rosenberg iloisena.

Muualla Suomessa Walkers-kahviloiden toiminta jatkuu. Kahviloiden toimintaideana on, ettei ketään nuorta käännytetä ovelta pois. Rosenbergin mielestä idea on loistava, sillä näin aikuiset kohtaavat päihteiden ongelmakäyttäjiä. Kuu-kahvilaan ei päihtyneenä pääse, koska kaupungilla on nollatoleranssi.

– Toisaalta, muutos ei ole meille olennainen, koska meidän Walkers-kahvilassamme ei ole enää vuosiin käynyt päihtyneitä nuoria, Rosenberg sanoo.

Seurakunnan nuorille järjestämässä kahvilatoiminnassa on ollut selkeä linja, ja on jatkossakin.

– Nuorille järjestettävä kahvilatoiminta ei ole evankelioivaa työtä. Kohtaamme nuoria, ja jos nuori haluaa jutella hengellisistä asioista, silloin juttelemme. Tämä on ollut jo 30 vuotta ihan toimiva juttu. Eli näillä mennään, Rosenberg toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mahdottomasta tuli mahdollinen – Tikkurilan kirkkoa aletaan rakentaa

Ajankohtaista

Noin 150 Vantaan seurakuntien työntekijää muuttaa väistötiloihin, kun uutta kirkkoa aletaan rakentaa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.