null Tikkurilan kirkkoon voisi tulla kylpyammesimulaattori

Kiia Virtanen, Francesca Varga, Iida Sivula ja Netta Rytkönen esittelevät piirrostaan, josta löytyy ideoita Tikkurilan uuteen kirkkoon.

Kiia Virtanen, Francesca Varga, Iida Sivula ja Netta Rytkönen esittelevät piirrostaan, josta löytyy ideoita Tikkurilan uuteen kirkkoon.

Ajankohtaista

Tikkurilan kirkkoon voisi tulla kylpyammesimulaattori

Tikkurilan tulevaan kirkkoon liittyviä toiveita kysellään nettikyselyllä ja lapsilta piirrostehtävällä. Kuusikon koulun kolmasluokkalaisilta tuli runsaasti ideoita.

Parin kilometrin päässä Tikkurilan keskustassa sijaitsevassa Kuusikon koulussa on meneillään hieman erilainen oppitunti. Kolmannen luokan opettaja Teija Koskela antaa puheenvuoron Tikkurilan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hannu-Petteri Leinoselle ja tiedottaja Elina Kuitolle.

Kaksikko näyttää kuvan suunnitteilla olevasta Tikkurilan kirkkokorttelista ja kirkosta sen keskellä. He kertovat, että nykyisen tyhjillään seisovan kirkon tilalle suunnitellaan uutta kirkkoa. Nyt haluttaisiin kuulla lasten mielipiteitä, mitä siellä pitäisi olla.

Leinonen myös kysyy, mitä kirkossa yleensä on. Vastaukseksi tulee, että siellä ristitty Jeesus, tauluja, risti, piano, penkkejä, urut, ovia, ikkunoita ja tietenkin katto. Jutellaan siitä, että siellä on kirkkosalin lisäksi usein myös kerhotiloja ja toimisto, kenties kahvila. Kuitto vihjaisee, että siellä voi olla monenlaista muutakin, vaikka liukumäki tai kiipeilypaikka. Nyt saa miettiä, millainen kirkko olisi lapsille kiva.

Toista video

Toiveissa popcornkone ja imuri

Sitten lapset jaetaan ryhmiin ja ryhmille piirustusvälineet. On aika piirtää, mitä mieleen tulee. Osa ryhmistä keskittyy viivoittimen kera tarkkoihin pohjapiirroksiin, osa värittää kauniisti, osa hakee mallia huvipuistosta – mutta miksei sieltäkin voisi mallia hakea.

Yhden ryhmän piirroksessa kirkossa on kakku ja herne. Toisessa pöydässä mietitään liekinheitintä ja sen vierelle sammutusjärjestelmää kenties kynttilöiden sytyttämiseen, mutta tämä vaihtoehto sutataan.

Piirroksista löytyy muun muassa sekä Jeesus-patsas että Vapauden patsas, mummokuorohuone, kahvila, josta saa spritea ja kokista sekä ilmapalloja.

Paperiin jää kuitenkin jäljellä limsa-, karkki-, jäätelö- ja kukkakojut, popcorn-kone, siivoamisessa tarpeellinen imuri sekä hieman yllättävä valinta liikkuva kylpyammesimulaattori.

Toisistakin piirroksista löytyy monenlaista, muun muassa sekä Jeesus-patsas että Vapauden patsas, mummokuorohuone, kahvila, josta saa spritea ja kokista sekä ilmapalloja.

Leikkihuone, liukumäki, keittiö, kirjasto, matkamuistomyymälä, kellotorni ja pakolliset asiat penkeistä kattoon ja ristiin ovat mukana. Kaikki ymmärtävät kirkon perusajatuksen, mutta kyllä siellä virrenveisuun lisäksi saa olla lapsille tekemistä.

Opettaja Teija Koskela kertoo, että seurakunta ja koulu tekevät yhteistyötä päivänavausten ja pääsiäiskirkon kautta, mutta tämä sopi myös opetussuunnitelmaan. Kolmasluokkalaisilla on meneillään ympäristöteema ja siihen kuuluu tutustuminen sekä Suomeen että lähiympäristöön. Tikkurilan keskusta ja sinne tuleva kirkko ovat vantaalaista lähiympäristöä.

Nettikyselyllä haetaan mielipiteitä

Tikkurilan seurakunta kysyy lasten mielipiteitä myös yhdessä iltapäiväkerhossa ja mahdollisesti nuorten toiveita lukiossa. Iso palautemahdollisuus on kuitenkin netissä, 16.4. asti jatkuva mielipidekysely Vantaan seurakuntien sivuilla.

Vastauksia toivotaan eri elämäntilanteissa olevilta ja eri-ikäisiltä ihmisiltä. Niitä halutaan yhtä lailla sekä heiltä, joille kirkko ja seurakunnan toiminta ovat tuttuja, että heiltä, joille ne ovat vieraita.

Tikkurilan uutta kirkkoa suunnitellaan aivan Tikkurilan keskustaan nykyisen Danske Bankin paikalle, vastapäätä kaupungintaloa ja kivenheiton päähän asemasta. Nykyinen kirkko on ollut jo pitkään pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Kirkkohankkeissa ei ole aiemmin kerätty käyttäjien mielipiteitä tällä laajuudella.

Lasten mukaan kirkossa on yleensä ristitty Jeesus, tauluja, risti, piano, penkkejä, urut, ovia, ikkunoita ja tietenkin katto.

Palvelumuotoilunäkökulmaa on jo käytetty tulevan kirkon suunnittelussa, ja nyt kaupunkilaisten toiveista ja tarpeista haetaan lisätietoa nettikyselyllä. Kirkosta on tarkoitus tulla muuntuva monitoimitila, jossa on elämää ja toimintaa aamusta iltaan, mahdollisesti vuorokauden ympäri.

Kyselyssä on monenlaisia vaihtoehtoja toiminnalle: kahvilaa, leikkipaikkaa, konserttitarjontaa, taksien ja tilausbussien pysähdyspaikka liikuntaesteisille, ilmainen ruokailu, mahdollisuus hiljentymiseen ja niin edelleen. Mahtuvatko nämä kaikki kirkkoon Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast?

– Luulen, että mahtuisivat, mutta eri asia on, mitä asioita halutaan neliöiden käytössä ja tulevassa toiminnassa painottaa. Haluamme kyselyllä selvittää painotuksia ja saada vielä uusia kivoja ideoita. Pohjaa koko ajan käynnissä olevalle suunnittelulle on saatu sillä, että olemme jo kysyneet ihmisten mielipiteitä Kauppakeskus Tikkurissa ja Prismassa. Kun Vantaan kaupunkisuunnittelu esitteli tulevia kaavoitushankkeita kirjastossa, ihmiset tulivat juttelemaan, että tarvittaisiin tila senioreille ja järjestöjen kokoontumisille, mainitsee Silvast.

Silvastin mukaan kirkkohankkeessa odotetaan nyt Vantaan kaupunginmuseon ja Uudenmaan Ely-keskuksen lausuntoa nykyisen kirkon purkamisesta. Vantaan seurakuntien tavoite on, että kirkkokorttelin kaava saataisiin vahvistettua vuoden loppuun mennessä. Uuden kirkon tavoiteaikataulu on adventti 2020.

Vantaan Sanomien uutisessa Ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager myönsi, että nykyisen kirkon säilymisen edellytykset ovat heikot. Niin huonossa kunnossa nykyinen kirkko on.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.