null Töölön ja Meilahden seurakunnat suunnittelevat yhdistymistä

Jos Töölön ja Meilahden seurakunnat yhdistetään, laajennetulle seurakunnalle valitaan uudet luottamushenkilöt marraskuun 2018 vaaleissa.

Jos Töölön ja Meilahden seurakunnat yhdistetään, laajennetulle seurakunnalle valitaan uudet luottamushenkilöt marraskuun 2018 vaaleissa.

Ajankohtaista

Töölön ja Meilahden seurakunnat suunnittelevat yhdistymistä

Pohjoiseen kantakaupunkiin syntyisi Helsingin kolmanneksi suurin seurakunta.

Tällä viikolla seurakuntaneuvostot päättävät siitä, ryhdytäänkö Töölön ja Meilahden seurakuntien yhdistymishankkeessa tositoimiin.

Ajatus ei ole ihan uusi. Kirkkoherra Hannu Ronimus muistuttaa, että Meilahden näkökulmasta yhdistyminen olisi paluu emäseurakuntaan. Lisäksi, kun Helsingin seurakuntia yhdisteltiin reippaasti vuonna 2011, Töölö ja Meilahti olisivat jo silloin suostuneet yhdistymään, mutta se ei sopinut silloiselle, Töölöön sulautuvalle Taivallahden seurakunnalle.

Kuudessa vuodessa seurakuntien toimintaympäristö on muuttunut. Pohjoisessa kantakaupungissa se muuttuu hyvinkin konkreettisesti, kun Keski-Pasilan valtavat rakennustyöt valmistuvat ja joukkoliikenteen, työn ja asumisen keskittymä Tripla valmistuu vuonna 2019.

– Triplasta tulee Suomen vilkkain paikka, jonka aseman kautta kulkee lähes 200 000 ihmistä päivässä, Ronimus ja Töölön seurakunnan kirkkoherra Auvo Naukkarinen kuvailevat.

Siellä myös Kirkko Helsingissä haluaa olla paikalla.

– Jos kirkko tulee näkymään myönteisellä ja merkityksellisellä tavalla Suomen vilkkaimmassa pisteessä, se on valtavan suuri mahdollisuus, Naukkarinen sanoo.

– Alueelle tulee 15 000 uutta asukasta. Meilahden seurakunnalla ei olisi mahdollisuutta palvella heitä täysipainoisesti. Mutta yhdessä olemme riittävän iso toimija, Ronimus tähdentää.

Temppeliaukion kirkon pääsymaksutuotot vankistaisivat taloutta

Heinäkuun alussa Meilahden seurakunnassa oli 11 570 jäsentä ja Töölön seurakunnassa 16 562. Yhdessä ne muodostaisivat Helsingin kolmanneksi suurimman seurakunnan ja lähes Tuomiokirkkoseurakunnan kokoisen toimijan kantakaupunkiin.

Töölön ja Meilahden taloudelliset resurssit ovat kuitenkin varsin erilaiset.

Meilahti on joutunut sopeuttamaan taloutta seurakuntien säästökuurin aikana. Henkilöstön määrä on vähentynyt 30 prosenttia vuosina 2013–17, luonnollisen poistuman kautta tosin.

Alueelle tulee 15 000 uutta asukasta. Meilahden seurakunnalla ei olisi mahdollisuutta palvella heitä täysipainoisesti.

– Meilahden kirkkoherra Hannu Ronimus

– Me olemme myös ainoa Helsingin seurakunta, jolla ei ole euroakaan testamenttirahoitusta, Hannu Ronimus mainitsee.

Töölön seurakunnan tilanne on toinen. Takana on yhdistyminen Taivallahden seurakunnan kanssa. Töölön kirkko on remontoitu, ja Taivallahden entisestä kasarmista on hankittu uudet toimitilat.

Ennen kaikkea Töölössä on Temppeliaukion kirkko, yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Kiistelyäkin herättänyt kirkon vierailumaksu ei ole karkottanut matkailijoita, vaan päinvastoin tuottanut seurakunnan kassaan jo elokuun loppuun mennessä yli 1,2 miljoonaa euroa.

– Nyt kirkolla on mainio tilaisuus käyttää tuottoa seurakuntalaisten hyväksi, Auvo Naukkarinen sanoo.

Toki rahoilla on palkattu lisätyövoimaa palvelemaan myös turisteja. Hannu Ronimuksenkin mukaan olisi kohtuutonta, että nämä palvelut maksettaisiin seurakuntalaisten maksamista veroista.

Kummankin seurakunnan työyhteisö suhtautuu yhdistymiseen myönteisesti. Fuusio ei tulisi johtamaan irtisanomisiin, sillä työtä riittää. Ajatuksena on myös, että toinen nykyisistä kirkkoherroista siirtyy uuden seurakunnan kappalaiseksi.

Molemmat seurakuntaneuvostot näyttivät hankkeelle alustavasti vihreää valoa huhtikuussa. Jos ne nyt hyväksyvät esityksen, asia etenee kirkkohallituksen hyväksyttäväksi alkuvuodesta. Marraskuun 2018 seurakuntavaaleissa valitaan uudet luottamushenkilöt, jolloin uuden seurakunnan olisi luontevaa aloittaa vuonna 2019.

 

Oulunkylä ja Pakila harkitsevat yhdistymistä, Kallio ja Paavali eivät

Oulunkylän ja Pakilan seurakunnilla on yhteinen selvitysryhmä. Sen kokoaman tiedon pohjalta seurakuntaneuvostot päättävät, onko seurakuntien kannalta tarpeen ja hyvä aloittaa neuvottelut mahdollisesta yhdistymisestä.

– Toinen tasavahvasti pöydällä oleva mahdollisuus on vahvistaa yhteistyötä eri tavoin. Kolmas malli on jatkaa yhteistyötä nykyisin tavoin, kertoo Oulunkylän kirkkoherra Ulla Kosonen.

Kallion kirkkoherran Teemu Laajasalon valinta piispaksi herätti myös kysymyksen, onko naapureina sijaitsevissa Kallion ja Paavalin seurakunnissa yhdistymishaluja.

Paavalin kirkkoherran Kari Kanalan mukaan yhdistyminen ei ole vireillä.

– Minulla ei ole tässä mitään valtapyrkimyksiä, ja muutenkin, aloitteen pitäisi tulla luottamushenkilöiltä. Tärkeintä minusta on seurakunnan toimivuus. Yhdistymisestä on oltava jotain hyötyä.

– Sekä Paavalin että Kallion seurakunnissa on nyt virkeää potkua, ja me teemme jo yhteistyötä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.