null Kirkko avaa Pasilan Triplaan oman tilansa – "Ilman Temppeliaukion kirkon turistituloja se olisi mahdotonta"

Seurakunnan ajatuksena oli aluksi perustaa havainnekuvan keskellä olevaan rakennukseen

Seurakunnan ajatuksena oli aluksi perustaa havainnekuvan keskellä olevaan rakennukseen "Pasilan kappeli". Suunnitelmat muuttuivat, ja rakennukseen tuleekin Finnish Music Hall of Fame -musiikkimuseo.

Ajankohtaista

Kirkko avaa Pasilan Triplaan oman tilansa – "Ilman Temppeliaukion kirkon turistituloja se olisi mahdotonta"

Kauppakeskus Triplan seurakuntakeskuksessa tapahtuu kaikkea, mitä kirkon tiloissa muutenkin. Kirkkoherra Hannu Ronimuksen mukaan mahdollisuuksia on paljon enempäänkin.

Kirkko avaa Pasilan juna-aseman päälle rakennettavaan Tripla-kauppakeskukseen 500 neliömetrin seurakuntakeskuksen vuonna 2019. Seurakuntakeskusta pyörittää Töölön seurakunta. Töölön ja Meilahden seurakunnat ovat yhdistymässä.

Uuden seurakunnan kirkkoherraksi on todennäköisesti tulossa Meilahden nykyinen kirkkoherra Hannu Ronimus. Kun Ronimus vuosikymmenen alussa kuuli, että Keski- ja Pohjois-Pasilaa ollaan rakentamassa, hän ajatteli heti, että kirkon on päästävä mukaan.

Triplaan on tulossa 250 liiketilan lisäksi yli 400 asuntoa ja 430-huoneinen hotelli. Alun perin seurakunnan tilojen piti tulla kauppakeskuksen ulkopuolella olevaan rakennukseen, mutta suunnitelmaan tuli muutos.

– Me päädyimme siihen, että emme halua omaa erillistä rakennusta, vaan menemme sinne ytimeen Triplan katon alle, missä 250 muuta toimijaa tulee operoimaan, Ronimus selittää.

– Me kaikki suomalaiset tiedämme sanonnan, että kirkko keskellä kylää. Tässä, jos jossain, se toteutuu konkreettisesti.

Kirkon läsnäolo muistuttaa elämän monista kerroksista

Hannu Ronimuksen mukaan pelkkä seurakunnan fyysinen läsnäolo muistuttaa ihmisiä siitä, että elämässä on monia ulottuvuuksia ja kerroksia, jotka täydentävät toisiaan.

– Me ihmiset olemme fyysisiä, sosiaalisia, tuntevia, uskovia ja eläviä olentoja. Kristillisessä ihmiskäsityksessä ihminen on jakamaton kokonaisuus, ja kaikki nämä ulottuvuudet yhdistyvät meissä.

Triplan seurakuntakeskuksessa tullaan järjestämään kaikkea sitä, mitä kirkon tiloissa muutenkin järjestetään: kasteita, vihkimisiä, diakoniavastaanottoa, äitien ja lasten kerhoja, avoimien ovien kahvilaa ja niin edelleen.

– Sen lisäksi seurakuntakeskus tulee tarjoamaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia kohtaamisiin. Sellaisia ihmisvirtoja ei muuten saataisi tällaisten teemojen ääreen, kuin mitä Triplassa on mahdollista.

Ilman Temppeliaukion kirkon turistituloja millään seurakunnalla tai seurakuntayhtymällä ei olisi resursseja mennä Triplaan.

Ronimuksen mukaan kirkko ei myöskään aio jäädä Triplassa omien seiniensä sisälle. Kauppakeskuspapit jalkautuvat ihmisten joukkoon, ja seurakunta aikoo osallistua tapahtumien järjestämiseen.

– Jos Triplaan järjestetään joulukauden avajaiset Kauneimpine joululauluineen, on luontevaa, että seurakunta on mukana toteuttamassa sitä.

Rahat Temppeliaukion kirkon turistituloista

Keski-Pasila kuuluu nykyisen Meilahden seurakunnan alueeseen. Jos Meilahden ja Töölön seurakunnat eivät olisi yhdistyneet, seurakunnalla ei olisi ollut varaa vuokrata tilaa Triplasta.

Hannu Ronimuksen mukaan Triplan seurakuntakeskus rahoitetaan ennen kaikkea yhdestä kohteesta tulevilla varoilla: Temppeliaukion kirkon pääsymaksuista.

– Ilman Temppeliaukion kirkon turistituloja millään seurakunnalla tai seurakuntayhtymällä ei olisi resursseja mennä Triplaan. Asia on kirjaimellisesti näin.

Töölön seurakuntaan kuuluva Temppeliaukion kirkko on Suomen suosituimpia turistinähtävyyksiä. Vuoden 2017 alussa Temppeliaukion kirkko alkoi kerätä muilta kuin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvilta kävijöiltä kolmen euron sisäänpääsymaksua. Viime vuonna kirkossa vieraili lähes miljoona ihmistä.

Temppeliaukion kirkko on Suomen ainoita kirkkoja, joissa peritään sisäänpääsymaksua. Seurakuntaa on myös kritisoitu siitä, että kirkkoon pääsemisestä on tehty maksullista.

– Seurakunnat joutuvat kehittämään uusia rahoitusmuotoja, mutta seurakunnathan eivät ole voittoa tekeviä liikeyrityksiä. Ne ovat hengellisiä yhteisöjä, jotka kohdentavat resursseja siihen toimintaan, mitä varten kirkko on olemassa, Ronimus sanoo.

Korjaus 7.2. kello 10.05: Toisin kuin jutussa sanottiin aiemmin, Temppeliaukion kirkko ei ole Suomen ainoa kirkko, joka perii sisäänpääsymaksua. Myös Petäjäveden vanhassa puukirkossa peritään maksua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.