null Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja peräänkuuluttaa erityistilintarkastusta Teemu Laajasalon yhtiöön

Johanna Korhosen mukaan kyse ei ole henkilökohtaisesta epäluottamuksesta, vaan asioista, jotka on hyvä avoimesti selvittää.

Johanna Korhosen mukaan kyse ei ole henkilökohtaisesta epäluottamuksesta, vaan asioista, jotka on hyvä avoimesti selvittää.

Ajankohtaista

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja peräänkuuluttaa erityistilintarkastusta Teemu Laajasalon yhtiöön

Johanna Korhosen mukaan erityistilintarkastus olisi sekä tulevan piispan oikeusturvan että hiippakunnan kokonaisedun mukaista.

Suomen Kuvalehti kertoo eilen ilmestyneessä jutussaan Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen vaativan erityistilintarkastusta Teemu Laajasalon osakeyhtiöihin.

Korhonen on entinen taloustoimittaja ja osakeyhtiön toimitusjohtaja, minkä vuoksi hän tietää paljon yritystoiminnasta.

– Minusta Teemu Laajasalon yritystoiminnan selvittäminen perinpohjaisesti on sekä hänen oman oikeusturvansa että Helsingin hiippakunnan kokonaisedun kannalta paras tapa toimia. Niin kauan kuin epäilyksiä on olemassa, ne haittaavat tulevan piispan viranhoidon edellytyksiä. Tässä on tullut esiin asioita, joita ei ratkaista olemalla hiljaa, painottaa Korhonen.

Sosiaalisessa mediassa on epäilty Korhosen motiiveja, koska hän kannatti piispanvaalissa toista ehdokasta. Korhonen vakuuttaa Kirkko ja kaupungille, että hänellä ei ole taustalla mitään henkilökohtaista, vaan hän lähestyy asiaa luottamustoimiensa takia. Korhosen mukaan hänellä ei koskaan ole ollut mitään hankaluuksia Laajasalon kanssa. Ei se paremmin luottamustehtävissään kuin Kallion seurakunnassa, jossa Korhonen toimii rukouslaulutoiminnan aktiivina.

– Henkilösuhteista ei ole kyse. Kyse on siitä, että suhtaudun vakavasti luottamustehtäviini hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana, kirkolliskokousedustajana ja kirkkovaltuutettuna aika vakavasti. Kirkon hyvän hallinnon ja kestävän toimintakulttuurin kannalta on välttämätöntä, että jos asioissa ilmenee epäselvyyksiä, ne selvitetään.

Korhonen vertaa Laajasalon tilannetta siihen, jos joku maallisella puolella nimitetään ministeriksi tai johonkin tärkeään virkaan. Silloin tehdään automaattisesti selvitys ministerin tai viranhaltijan sidonnaisuuksista, jotta vältetään tilanteet, joissa tämä olisi jäävi vaikka vahingossa.

Korhonen halusi tutkia sidonnaisuudet

Korhonen kertoo ajatelleensa piispanvaalin jälkeen, että hänen tehtävänsä on tutustua entistä paremmin tulevaan piispaan, jonka kanssa hän tulee tekemään yhteistyötä. Koska Korhonen on taustaltaan taloustoimittaja, hän ajatteli, että on hyvä käydä läpi mahdollisia sidonnaisuuksia, joita voi tulla vastaan, kun hiippakunnassa esimerkiksi päätetään, mistä hankitaan koulutuspalveluja.

– Tuumin, että katsonpa, mitä kaupparekisteristä löytyy. Onko jäsenyyksiä esimerkiksi yritysten hallituksissa. Jo viiden minuutin perehtymisen jälkeen löytyi Laajasalon TL Opetus Oy. Muistin lukeneeni jostain, että hän olisi luopunut yritystoiminnastaan enkä muistanut, että kapituli olisi myöntänyt hänelle sivutoimilupaa.

Korhonen kysyi asiaa tuomiokapitulin notaarilta ja kävi ilmi, ettei yrityistoiminnan sivutoimilupaa ollut eikä Laajasalon sivutoimilupahakemuksessa ollut mainittu yrityksen olemassaoloa. Hän oli asiasta hämmästynyt ja ihmetteli lisää, kun luki Suomen Kuvalehden ensimmäisen Laajasalon yritystoimintaa koskevan uutisen. Korhonen ei itse ole uutisen lähde.

On hyvä katsoa, mitä on tapahtunut, ettei jää luurankoja kaappiin.

– Johanna Korhonen, hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja

Uutinen johti siihen, että Korhonen alkoi penkoa Laajasalon yritystoimintaa lisää. Omat havainnot ja julkisuudessa olleet tiedot herättivät hänessä lisää kysymyksiä. Korhonen tuli siihen tulokseen, että asiat on parasta tutkia mahdollisimman avoimesti ja puolueettomasti. Sitä varten on olemassa erityistilantarkastus, jossa voitaisiin käydä läpi yritystoiminnan kymmenen viime vuotta.

– Kukaan ei edellytä, että piispan pitäisi olla virheetön ja ettei hän voisi olla yritystoiminnassaan epäonnistunut. On kuitenkin hyvä katsoa, mitä on tapahtunut, ettei jää luurankoja kaappiin.

Korhonen odotti tapaavansa Laajasalon viime viikon tiistaina hiippakuntavaltuuston kokouksen jälkeen, mutta Laajasalo oli poissa kokouksesta. Tämän jälkeen hän on useaan kertaan lähettänyt Laajasalolle sähköpostia ja ehdottanut erityistilintarkastusta edellä mainituista syistä ja ennen kuin tämä ottaa piispan viran vastaan.

– Laajasalo on ehdottanut, että kävisimme kahvilla ja kertonut lopettavansa yrityksensä. Viimeksi tänään hän lähetti viestin, jossa hän kertoo, ettei ymmärrä, mikä erityistilintarkastus on ja ihmettelee, miksi tunnen epäluottamusta häntä kohtaan.

– Siitä ei ole kyse, vaan asioiden selvittämisestä. Tietysti voin hänet tavata, mutta kun kyse ei ole henkilöstä, en usko, että se tuo tähän mitään lisäarvoa. Olen lähettänyt hänelle linkin, jossa on tietoa erityistilintarkastuksesta, joten odotan yhä, että hän tarttuu itse asiaan.

Korhonen kertoo toivovansa, että yrityksen asiat ovat kunnossa.

– Erityistilantarkastuksen jälkeen voitaisiin sitten sanoa, että pulinat pois, homma on selvitetty.

Korjaus 15.9. kello 14.45: Jutussa luki aiemmin: "Korhonen kysyi asiaa tuomiokapitulin notaarilta ja kävi ilmi, ettei sivutoimilupaa ollut eikä Laajasalon piispanhakemuksessa mainittu yrityksen olemassaoloa." Lause on korjattu seuraavaan muotoon: "Korhonen kysyi asiaa tuomiokapitulin notaarilta ja kävi ilmi, ettei yrityistoiminnan sivutoimilupaa ollut eikä Laajasalon sivutoimilupahakemuksessa mainittu yrityksen olemassaoloa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.