null Disney-elokuvissa kiiltokuvarakkaus on vaihtunut tiimityön voimaan – ”Nyt on sosiaalisesti hyväksyttyä, että Disney-elokuvia voi fanittaa vielä ripari-ikäisenäkin”

Nuorisotyöntekijä Antti Kotinurmi soittaa kitaraa Kivistön kirkon Disney-teemaisessa musikaalimessussa. Kuva: Sirpa Päivinen

Nuorisotyöntekijä Antti Kotinurmi soittaa kitaraa Kivistön kirkon Disney-teemaisessa musikaalimessussa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä Ajankohtaista

Disney-elokuvissa kiiltokuvarakkaus on vaihtunut tiimityön voimaan – ”Nyt on sosiaalisesti hyväksyttyä, että Disney-elokuvia voi fanittaa vielä ripari-ikäisenäkin”

Disney-elokuvien hahmot ovat nykyään monimuotoisempia ja tyttö- ja naisrooleja on enemmän, sanoo väitöskirjatutkija Aino Isojärvi. Vantaalaisessa Kivistön kirkossa vietetään toukokuun lopussa messua tutuilla Disney-sävelillä.

Monen lapsen tavoin Aino Isojärvi innostui aikoinaan Disney-elokuvista. Elokuvien fanitus jatkui aikuisiälle saakka, ja hän keksi ryhtyä tutkimaan niitä tehdessään maisterintutkintoa Englannissa. Nyt Isojärvi tekee Oulun yliopistossa väitöskirjaa Disney-animaatioiden mieshahmoista ja perhedynamiikasta.

Isojärven mukaan Disney-elokuviin liittyy vahva fanikulttuuri asuineen ja esineineen.

– Aiemmin animaatioelokuvia pidettiin enemmän lasten juttuna. Nyt on sosiaalisesti hyväksyttyä, että niitä voi fanittaa vielä ripari-ikäisenäkin.

– Prinsessaksi tai joksikin muuksi ­olennoksi pukeutumiseen liittyy viehätystä siitä, että voi esiintyä jonain toisena hahmona ja kokea sitä kautta roh­keu­den tuntemuksia.

Disney-elokuvissa nykyään keskeistä tiimityön voima

Aino Isojärvi toteaa fanitukseen sisältyvän vahvoja tunteita, ja yleensä fanituksen kohde nähdään ainoastaan positiivisessa valossa. Tätä ei ole pidetty pelkästään hyvänä asiana Disneyn perinteisiä roolimalleja ruokkivien prinsessaelokuvien kohdalla.

Isojärven mielestä kyseiset animaatiot ovat kuitenkin oman aikansa tuotteita, joten niitä kannattaa lähestyä siitä näkökulmasta.

Disney-elokuvissa voi nyt nähdä erikokoisia naishahmoja, joilla saattaa olla hammasraudat, silmälasit ja lyhyet hiukset.

Viime vuosina Disney-animaatioissa on ­ Isojärven mukaan ollut nähtävissä uusi linja. Erityisesti ensimmäinen Frozen-elokuva vuonna 2013 avasi tietä uudenlaisille, moniulotteisille ja vahvoille roolihahmoille. Tällaisia nähdään esimerkiksi elokuvissa Raya ja viimeinen lohikäärme, Encanto ja Punainen.

– Nykyään Disney-animaatioissa on entistä enemmän erilaisia tyttö- ja naishahmoja. Olen iloinen varsinkin naisen kehollisuuden kuvaamisen muuttumisesta. Elokuvissa voi nyt nähdä erikokoisia naishahmoja, joilla saattaa olla hammasraudat, silmälasit ja lyhyet hiukset. Naiset voivat myös olla sotkuisia, äänekkäitä ja oikukkaita. He eivät siis ole enää niin kiiltokuva­maisia.

Aino Isojärvi tekee Oulun yliopistossa väitöskirjaa Disney-elokuvista.

Aino Isojärvi tekee Oulun yliopistossa väitöskirjaa Disney-elokuvista.

Isojärvi sanoo elokuvien muuttuneen myös siten, ettei niiden keskiössä ole enää romanttinen rakkaus vaan yhteistyö ja tiimityön voima.

– Esimerkiksi naishahmot kokevat keskenään eriasteista ystävyyttä, eivätkä he enää kilpaile samalla tavalla toistensa kanssa kuin aiemmin.

Isojärven oma suosikki Disney-elokuvista on 101 dalmatialaista, jonka alkuperäinen versio on vuodelta 1961.

– Ihastuin lapsena elokuvaan ensinnäkin siksi, että rakastan koiria. Lisäksi leffa sisältää hersyvää piirroskieltä ja sijoittuu Lontooseen. Myös perheen dynamiikka on siinä erilainen kuin muissa sen ajan Disney-elokuvissa.

Messussa korostuu jokaisen hyväksyminen sellaisenaan

Vantaalaisessa Vantaankosken seurakunnassa ollaan ajan hermolla, sillä Kivistön kirkolla järjestetään musikaalimessu Disney-sävelmillä.

Pastorien ­Oili Karisen ja Kristiina Hyppölän mukaan messuidea syntyi siitä, että monessa Disney-elokuvassa on eettinen ja elämänkatsomuksellinen ote.

– Nuoret myös lauleskelevat kirkolla usein Disney-musikaalien kappaleita. He ovatkin olleet innoissaan messun teemasta. Messuun voi lisäksi tulla Disney-asuissa.

Messua on ollut ideoimassa ja toteuttamassa myös Disney-musikaaleista itse innostunut nuorisotyönohjaaja Antti Kotinurmi. Hän soittaa messussa ystävänsä tekemää kitaraa.

Kotinurmella on usein ripareilla ja nuorten leireillä mukana Disney-elokuviin liittyvät Tikru-, Nasu- ja Ihaa-pehmolelut.

Pyrin omalla olemuksellani osoittamaan, ettei kaikkien tarvitse esittää karskia ja kypsän rationaalista aikuista.

– Ne toimivat hyvin nuorten parissa jään murtajina ja tuovat sopivaa keveyttä ja hupsuutta leirien tunnelmaan, hän sanoo.

Kotinurmen mukaan etenkin Nalle Puh -hahmoissa ja -tarinoissa on paljon pinnan alle jäävää filosofista viisautta.

– Monissa Disney-elokuvissa kuvataan ylipäätään hyvin sitä, miten hyvyys ja ystävällisyys voittavat pahuuden ja itsekkyyden.

Antti Kotinurmi haluaa olla nuorille esimerkkinä siitä, että poikien ja miesten ei tarvitse mahtua ahtaaseen muottiin.

– Pyrin omalla olemuksellani osoittamaan, ettei kaikkien tarvitse esittää karskia ja kypsän rationaalista aikuista. Miehetkin saavat olla kiinnostuneita vaikka prinsessoista, taiteesta ja luonnonsuojelusta. Jokainen saa ilmaista itseään niin kuin haluaa, riippumatta sukupuoli­jaottelusta.

Kivistön kirkon musikaalimessussa kuullaan tuttuja Disney-sävelmiä läpi jumalanpalveluksen. Niihin kuuluvat Frozen-elokuvan Taakse jää ja Notre Damen kellonsoittaja -elokuvan Auta oi Luoja.

Messun toimittaa Oili Karinen yhdessä rippikoulutyöpappi Margit Helinin kanssa. Samassa yhteydessä isoset siunataan kesäleireille.

– Monen Disney-tarinan ytimessä on se, että jokainen tulee hyväksyä sellaisena kuin on. Esimerkiksi Frozen-elokuvan Elsalla on huikea kasvutarina. Ajatuksena on puhua messussa muun muassa tästä teemasta, Oili Karinen sanoo. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.