null Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa aukesi – ostimme ruokakassin sieltä ja supermarketista, kuinka suuri oli hintaero?

Redi-kauppakeskuksessa oli paljon väkeä heti aamusta. Moni tutustui myös WeFood-kauppaan.

Redi-kauppakeskuksessa oli paljon väkeä heti aamusta. Moni tutustui myös WeFood-kauppaan.

Ajankohtaista

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa aukesi – ostimme ruokakassin sieltä ja supermarketista, kuinka suuri oli hintaero?

Koko viikon ruokaostoksiin valikoima ei välttämättä riitä, mutta hyviä ja huokeita löytöjä hävikkikaupassa voi tehdä.

Hävikkiruokamyymälä WeFood avautui tänään kauppakeskus Rediin Helsingin Kalasatamaan. Kirkon Ulkomaanavun WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin. Tanskassa vastaavia kauppoja on kolme, kaksi Kööpenhaminassa ja yksi Århusissa. Suomessa liike on ensimmäinen pelkästään hävikkiruokaa myyvä ruokakauppa.

– Vuosi sitten aloitettiin joukkorahoituskampanja ja kumppaneiden etsintä ja nyt ollaan tässä. Ihmiset alkoivat jo aikaisessa vaiheessa ottaa yhteyttä ja kysyä, voisivatko tulla vapaaehtoiseksi. Siihen ei oltu vielä edes varauduttu, hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo.

Hävikkiruokakauppa WeFoodista Redistä ostettu kauppakassillinen. Hinta 8,42 euroa.

Hävikkiruokakauppa WeFoodista Redistä ostettu kauppakassillinen. Hinta 8,42 euroa.

Samankaltainen ruokakassillinen Redin K-Supermarketistä ostettuna. Hinta 16,71 euroa.

Samankaltainen ruokakassillinen Redin K-Supermarketistä ostettuna. Hinta 16,71 euroa.

Joka päivä vihanneksia ja leipää

Hävikkiruokakaupan yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Apetit, Meira, Arvid Norquist, Heinon Tukku, Ruohonjuuri ja K-Market Sörnäistenniemi. WeFoodilla on lupa myydä tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on mennyt, mutta viimeisen myyntipäivän jälkeen elintarvikkeita ei saa Suomessa myydä.

– Tavoitteena on, että joka päivä myynnissä on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja leipää. Kuivatuotteiden tarjonta riippu lahjoituksista. WeFood haastaa kuluttajia laittamaan ruokaa niistä aineksista, joita on tarjolla. Samalla tavalla kotona voi tehdä ruokaa siitä, mitä kaapissa sattuu olemaan. Hävikkiä voi vähentää monella tapaa, Else Hukkanen kertoo.

Suomessa syntyy vuosittain noin 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Sitä syntyy tuotannon kaikessa vaiheissa. Se, että ruokaa päätyy roskiin, rasittaa ympäristöä ja on rahan ja luonnonvarojen tuhlaamista.

Toista video

Isoja pakkauksia ja ekologisia valintoja

Ensimmäiset asiakkaat saapuivat ostoksille WeFoodiin heti aamusta. Kauppa ei ole järin suuri eikä siellä tehdä ostoksia ostoskärryjen kanssa, vaan ostokset poimitaan metalliseen koriin.

Avajaispäivänä esimerkiksi hedelmä- ja vihannesvalikoima näytti houkuttelevalta ja tuoreelta, samoin leivät. Osa vihanneksista on pilkottu ja pakattu valmiiksi suuriin paketteihin. Esimerkiksi tomaattia ei saa kuin vähintään kilon paketissa. Tällaiset tuotteet on helpompi kuvitella suurtalouskeittiöön kuin sinkkutalouteen, mutta hinnat ovat kieltämättä edulliset. Itse punnittavia tuotteitakin oli, esimerkiksi banaaneita ja omenoita. Tuoreet yrtit olivat iloinen yllätys ja jotakin sellaista, jota ei tällaisessa kaupassa edes odottanut näkevänsä. Parasta ennen -päivään on monessa tuotteessa hyvin aikaa.

Heidi Linsén oli ensimmäisten asiakkaiden joukossa ostoksilla hävikkiruokakaupassa.

Heidi Linsén oli ensimmäisten asiakkaiden joukossa ostoksilla hävikkiruokakaupassa.

WeFoodin valikoima vaihtelee päivittäin ja avajaispäivinä jotkut hyllyt olivat vielä vähän tyhjiä. Yllättäviä tuotteitakin oli: esimerkiksi suuri erä proteiinijuomaa, säilykeananasta ja vauvanruokaa. Joitakin perustuotteita kuten kaurahiutaleita, kahvia tai maitotuotteita ei ainakaan avajaispäivänä vielä ollut. Ei myöskään mitään, mikä sisältää lihaa. Eettisyys ja ekologisuus näkyvät valikoimassa. Esimerkiksi kylmäkaapissa on maitopohjaisten jugurttien sijaan myös vegaaneille sopivia soijapohjaisia jugurtteja.

Kassalla huomaa hävikin yhden hyvän puolen: hävikkiruoan ostaminen on paitsi ekologista, niin myös edullista. Ostoskassin hinta jää selvästi edullisemmaksi kuin viereisessä tavallisessa ruokakaupassa. Tavallinen ruokakauppa taas voittaa siinä, että useampia tuotteita saa itse punnita ja valikoida, ja torjua siten hävikkiä omassa keittiössään.

 

21.9. klo 9 Jutun palkkigrafiikka korjattu. 

Osallistu WeFoodin tukemiseen, tykkää meistä!

Jokaista uutta Kirkko ja kaupungin Facebook-tykkääjää tai Instagram-seuraajaa kohden tuemme yhdellä eurolla WeFood-joukkorahoituskampanjaa. Tee hyvää tykkäämällä meistä Facebookissa ja/tai seuraamalla Instagramissa! Voit tykätä myös suoraan tässä:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.