null Ukrainalainen oopperalaulaja esittää kotimaansa lauluja konsertissa Espoossa – kutsuvieraina ukrainalaisia pakolaisia

Baritoni Andrei Kymach (ylempi kuva) laulaa ukrainalaisia lauluja Espoon tuomiokirkossa pianisti Hans-Otto Ehrströmin säestyksellä 7. heinäkuuta.

Baritoni Andrei Kymach (ylempi kuva) laulaa ukrainalaisia lauluja Espoon tuomiokirkossa pianisti Hans-Otto Ehrströmin säestyksellä 7. heinäkuuta.

Ajankohtaista

Ukrainalainen oopperalaulaja esittää kotimaansa lauluja konsertissa Espoossa – kutsuvieraina ukrainalaisia pakolaisia

Baritoni Andrei Kymachin konsertista oli sovittu jo kauan ennen sotaa.

Oopperalavojen nouseva tähti, ukrainalainen baritoni Andrei Kymach, laulaa ukrainalaisia lauluja Urkuyö ja aaria -festivaalin konsertissa torstaina 7.7. Espoon tuomiokirkossa. Häntä säestää suomalainen pianisti Hans-Otto Ehrström. Konserttiin on kutsuttu Espooseen asettuneita ukrainalaisia pakolaisia.

– Andrei Kymach voitti Cardiffin BBC Singer of the world -laulukilpailun vuonna 2019. Kun tulin valituksi festivaalin taiteelliseksi johtajaksi viime syksynä, pyysin heti Kymachia esiintymään Espoossa. Huomasin, että hän esiintyy myös Savonlinnan oopperajuhlilla tänä kesänä, ja meillä on muutenkin yhteistyötä Savonlinnan kanssa, taiteellinen johtaja Tuomas Katajala kertoo.

– Eihän kukaan osannut silloin kuvitella, missä maailmantilanteessa olemme tällä hetkellä. Itsekin työskentelin Moskovassa syys-, loka- ja marraskuussa.

Katajala sopi alun perin syksyllä Kymachin kanssa, että ohjelmisto koostuu slaavilaisista lauluista. Nyt konsertti koostuu 1800-luvulla sävelletyistä ukrainalaisista lauluista. Niiden tekstit on suomennettu käsiohjelmaan.

– Tekstit käsittelevät rakkautta, kipua, kaipuuta ja vapauden menetystä sekä myös luontoa ja sen kauneutta, Katajala luonnehtii.

– Konsertti on nyt hyvin ajankohtainen. Meillä on Suomessa paljon sotaa paenneita ihmisiä. He pystyvät kohtaamaan tässä konsertissa, jossa oma taiteilija esittää varmaan heille tuttujakin lauluja. 

Taiteellinen johtaja haastattelee illan artistia, ja yleisö voi keskustella tulevasta konsertista ja esittää kysymyksiä taiteilijalle. 

Urkuyö ja aaria -festivaali on kutsunut Espoossa asuvia ukrainalaisia konserttiin seurakuntien kontaktiverkoston ja sosiaalisen median kautta. Lippuja on varattu 80.

Espoon seurakuntien monikulttuurisuustyön asiantuntija Matti Peiponen kertoo, että seurakunnat ovat tavalla tai toisella mukana kolmessa ukrainalaisten avustuspisteessä, joissa ilmaisista konserttilipuista on kerrottu. Nämä ovat Suomenojan Ukraine Aid, Matinkylässä toimiva Kaivo r.y. ja Espoon kaupungin Ukraine Help Center Leppävaarassa. Lisäksi Tuomiokirkkoseurakunta on palkannut ukrainalaisen työntekijän järjestämään toimintaa lapsille ja perheille Nihtisillan vastaanottokeskuksessa ja seurakuntien tiloissa.

Urkuyö ja aaria -festivaaliin on perinteisesti kuulunut taiteilijatapaaminen ennen konserttia, ja niin nytkin. Taiteellinen johtaja haastattelee illan artistia, ja yleisö voi keskustella tulevasta konsertista ja esittää kysymyksiä taiteilijalle. 

Katkelma laulun suomennoksesta

Mykola Lysenko – Meni odnakovo (Indifference) (T.Schevchenko)

Samantekevää

On aivan samantekevää, sanon,

asunko Ukrainassa vai enkö lain.

Samantekevää, antavatko he muistojeni kuolla.

Täällä vieraassa maassa, missä kinokset ovat korkeat,

ei sillä merkitystä ole.

Maaorjuudessa, vieraiden joukossa minä kasvoin  

Ja omassa itse luomassani eristyksessä,

maanpaossa kuolen, suosiottomassa surussani,

ja nimettömään hautaani yksin kuljen.

Ei minusta merkkejä jää,

meidän kunniakkaaseen Ukrainaamme,

meidän maahamme, joka ei ole meidän.

Ei kehota isä poikaansa

puolestani rukoilemaan:

"Rukoile siis, poikani! Meidän vuoksemme hän eli. Meidän Ukrainamme puolesta hän kärsi ja kuoli."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.