null Tuomas Katajala vie Urkuyö ja Aaria -festivaalia kohti uutta – tavoitteena lisää kansainvälisyyttä, liedejä, naissäveltäjiä, vierailuja ja tilausteoksia

– Espoon tuomiokirkko on rauhoittava paikka, jossa voi aistia pyhyyttä, sanoo Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala.

– Espoon tuomiokirkko on rauhoittava paikka, jossa voi aistia pyhyyttä, sanoo Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Tuomas Katajala vie Urkuyö ja Aaria -festivaalia kohti uutta – tavoitteena lisää kansainvälisyyttä, liedejä, naissäveltäjiä, vierailuja ja tilausteoksia

Espoon tuomiokirkon konserttikesä käynnistyy toukokuun lopussa.

Jännittää, sanoo Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas ­Katajala. Eikä ihme, sillä kesäkuun alussa alkaa ensimmäinen hänen luotsaamansa perinteinen espoolainen kesäkonserttisarja. Kahta edellistä festivaalia leimasivat koronarajoitusten takia perutut tai striimatut konsertit ja rajoitetut yleisömäärät.

– On kiinnostava nähdä, miten yleisö löytää festivaalimme kahden koronakesän jälkeen. Olemme tehneet paljon töitä konserttien onnistumiseksi muun muassa raikastamalla ilmettämme. Haluan sekä säilyttää tuttua ja arvokasta ohjelmistoa että tuoda uutta, Katajala sanoo.

– Haluan viedä festivaalia enemmän kansainväliseen suuntaan. Tänä kesänä olemme saaneet upeita kansainvälisen tason taiteilijoita.

Kaksi konserttia muualla

Festivaalin esiintyjä- ja ohjelmavalinnat ovat Katajalan käsialaa. Konsertit pidetään kahta avajaiskonserttia lukuun ottamatta Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa. Festivaali käynnistyy torstaina 2.6. Tapiolan kirkossa ja perjantaina 3.6. Helsingissä Kallion kirkossa pidettävillä Franz Schubertin Messu Es-duuri -konserteilla. Yleisradio radioi suorana Kallion kirkon konsertin.

Avajaiskonserteissa esiintyvät solistien lisäksi Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Tuomas Katajalan mukaan tilava Tapiolan kirkko tuntui luontevalta paikalta järjestää tapahtuma, jossa on iso esiintyjäjoukko. Kallion kirkko valikoitui toiseksi paikaksi, sillä se on akustisesti hyvä konserttitila ja Katajalalle tuttu esiintymispaikka.

Tavoitteeni on, että Urkuyö ja Aariassa esitetään joka vuosi suomalainen tilausteos.

Kesän ohjelmistosta Tuomas Katajala ­haluaa nostaa esiin torstaina 14.7. esitettävän Pelto­miehen rukouk­sen. Se on Jorma Panulan säveltämä ­teos, jota Katajalan mukaan ei ole esitetty vuosikymmeniin. Solistina on Espoonlahden seurakunnan kanttori, baritoni Elja Puukko, ja kapellimestarina teoksen 92-vuotias säveltäjä. Peltomiehen rukous oli alun perin viime kesän ohjelmistossa, mutta se siirrettiin vuodella eteenpäin.

Toisena Katajala nostaa esiin samoin täksi kesäksi siirtyneen tilausteoksen Ilona irti -monologioopperan. Se on espoolaisen Timo-­Juhani Kyllösen sävellys. Solistina on hänen tyttärensä, sopraano Aurora Marthens. Kantaesitys on torstaina 18.8.

– Tavoitteeni on, että Urkuyö ja Aaria -festivaalilla esitetään joka vuosi suomalainen tilausteos. Kesän 2023 teos tulee tunnetulta suomalaiselta säveltäjältä, mutta en paljasta vielä enempää.

Lied-konsertteja ja naissäveltäjiä

Tuomas Katajala haluaa panostaa myös lied-konsertteihin ja naissäveltäjiin. Esimerkiksi torstaina 21.7. esitetään 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän säveltäjän Kaija Saariahon Saarikoski-­laulusarja.

Vastaanottaessaan festivaalin taiteellisen johtajan tehtävän Tuomas Katajala lupasi esiintyä vuosittain yhdessä tai kahdessa konsertissa. Hän lunastaa lupauksen jo ensimmäisenä kesänä, sillä hän laulaa avajaiskonserteissa ja torstaina 30.6. Schubertin Winterreise-laulusarjassa.

– Esitämme Winterreise-laulusarjasta harvinaisen version, joka on sovitettu tenorille ja orkesterille. Viimeksi se on esitetty Suomessa 14 vuotta sitten.

Kirkoissa soi kesällä

Urkuyö ja Aaria -festivaali 2.6.–25.8. konsertit torstaisin klo 21 Espoon tuomiokirkossa, Kirkkopuisto 5. Poikkeus: klo 19 avajaiskonsertit torstaina 2.6. Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6, ja perjantaina 3.6. Helsingissä Kallion kirkossa, Itäinen Papinkatu 2. Liput 15–45 e.

Suvisunnuntain iltamusiikki 29.5.–14.8. sunnuntaisin klo 19 Espoon tuomiokirkossa, Kirkkopuisto 5. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu.

Musiikkia puolen päivän aikaan 7.6.–16.8. tiistaisin klo 12 ­Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainaan.

Lisäksi yksittäisiä konsertteja kirkoissa ja kappeleissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.