null Pääkaupunkiseudun seurakunnat auttavat ukrainalaisia – hätämajoitusta kartoitetaan Helsingissä, lipaskerääjät kaduille jo tällä viikolla

Ukrainalainen äiti lapsensa kanssa Unkarin ja Ukrainan rajalla. Kirkon Ulkomaanavun unkarilainen kumppanijärjestö saa toimitettua apua perille, sillä se on toiminut myös Ukrainassa jo pitkään.

Ukrainalainen äiti lapsensa kanssa Unkarin ja Ukrainan rajalla. Kirkon Ulkomaanavun unkarilainen kumppanijärjestö saa toimitettua apua perille, sillä se on toiminut myös Ukrainassa jo pitkään.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun seurakunnat auttavat ukrainalaisia – hätämajoitusta kartoitetaan Helsingissä, lipaskerääjät kaduille jo tällä viikolla

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnat saattavat myöntää myös suurempia avustussummia avustustusjärjestöjen kautta perille vietäväksi.

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten seurakunnat ovat tarttumassa toimeen ukrainalaisten auttamiseksi. Helsingin seurakunnat kartoittavat, millaisia tiloja voitaisiin tarvittaessa tarjota väliaikaiseen hätämajoitukseen ukrainalaisille. Kartoitus koskee paitsi kirkkoja, myös seurakuntien kiinteistöjä, joissa on riittävästi suihku- ja wc-tiloja sekä ruokailuun soveltuvia tiloja. Asiasta päättivät 1. maaliskuuta Helsingin seurakuntien kirkkoherrat.

– Tällä hetkellä selvitetään 500–1000 henkilön hätämajoituskapasiteettia, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja ja Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo.

Seurakunnilla on kokemusta vastaavanlaisesta toiminnasta jo vuodelta 2015, jolloin Irakista, Syyriasta, Iranista ja Afganistanista tuli suuri joukko ihmisiä.

Torstaina 3. maaliskuuta Helsingin seurakuntien lipaskerääjät jalkautuvat kaduille kerämään varoja ukrainalaisten auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta.

– Mahdollisten lipaskerääjien kannattaa ilmoittautua seurakuntiin. Laitamme viestiä myös seurakuntien luottamushenkilöille, Rintamäki kertoo.

Helsingin seurakuntien mahdollisista yhteisistä avustuksista päätetään myöhemmin. Vuosaaren seurakunta lahjoitti jo 5 000 euroa ukrainalaisille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Espoon seurakunnat käynnistävät lipaskeräyksen ukrainalaisten auttamiseksi perjantaina 4. maaliskuuta. Varoja kerätään Kirkon Ulkomaanavulle. Mahdollisista suuremmista avustussummista päätetään myöhemmin.

Kauniaisten kirkossa järjestettiin lauantaina 26. helmikuuta Sing for peace -hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan puolesta. Konsertissa kerättiin kolehti Kirkon Ulkomaanavulle, minkä lisäksi Kauniaisten seurakunnat lahjoittavat järjestölle 1 000 euroa.

Vantaan seurakunnissa aiotaan kanavoida rahallista tukea Ukrainan sodan uhreille sekä lipaskeräysten että kansainvälisen kriisirahaston kautta. Myös hätämajoitusta voidaan tarvittaessa järjestää. Päätöksiä tehdään myöhemmin. 

Ainakin 660 000 lähtenyt sotaa pakoon

Kirkon Ulkomaanapu kertoi maanantaina 28. helmikuuta, että suomalaiset ovat lahjoittaneet muutamassa päivässä jo yli miljoona euroa ukrainalaisten auttamiseksi. Tästä 500 000 euroa on jo päätetty käyttää siten, että sillä hankitaan ruokaa, peittoja ja makuupusseja.

Ukrainasta lähtee tällä hetkellä pakolaisia naapurimaihin Puolaan, Slovakiaan, Moldovaan ja Romaniaan. Kirkon Ulkomaanapu kohdistaa apua nyt erityisesti Ukrainaan ja Unkariin, sillä sen unkarilainen kumppanijärjestö Hungarian Interchurch Aid (HIA) saa avun toimitettua perille. HIA on toiminut Ukrainassa ennenkin. Myöhemmin apua on mahdollista suunnata myös muille alueille, joihin pakolaisia tulee.

Avuntarve Ukrainassa on valtava. YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n viimeisimmän arvion mukaan yli 660 000 ihmistä on jo siirtynyt Ukrainasta naapurimaihin. Apua tarvitsevien määrän odotetaan kasvavan. 44 miljoonan asukkaan maassa kolme miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua jo ennen sodan alkua.

Kirkon Ulkomaanapu hankkii avustustarvikkeet Ukrainasta ja lähialueilta. Paikallisilla toimijoilla, kuten Hungarian Interchurch Aidilla, on varastot lähellä kriisialuetta. Läheltä hankkimalla tuetaan myös paikallisia ja minimoidaan ympäristövaikutukset.

Ihmiset yöpyivät väliaikaiseksi väestönsuojaksi muuntuneella metroasemalla Harkovassa.

Ihmiset yöpyivät väliaikaiseksi väestönsuojaksi muuntuneella metroasemalla Harkovassa.

Myös suuret kaupungit auttavat

Suomen Lähetysseura on myöntänyt ukrainalaisten auttamiseksi 50 000 euroa. Avun vievät perille Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot ja niiden diakoniaorganisaatiot Ukrainassa, Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa. Apua koordinoi Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelu. Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot tarjoavat suojaa, psykososiaalista tukea, lääkinnällistä apua ja hätäapua.

Medialähetys Sanansaattajat on päättänyt tukea Ukrainan sodan jalkoihin joutuneita 10 000 eurolla. Apu toimitetaan perille Luterilaisen maailmanliiton ja luterilaisten paikallisseurakuntien kautta.

Suomen suurimmat kaupungit – Espoo, Helsinki ja Vantaa mukaan lukien – valmistautuvat sotaa pakenevien vastaanottamiseen sekä ukrainalaisille suunnattavaan humanitaariseen apuun. Kaupungit avustavat Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla. Helsingin osuus summasta on 350 000 euroa.

Ukrainan tilanne on herättänyt suomalaisissa poikkeuksellista auttamishalua. Avustusjärjestöjen lisäksi mukaan auttamaan ovat lähteneet monet pienemmät yhdistykset sekä yksityishenkilöt, joista osa on lähtenyt hakemaan sotaa paenneita Suomeen turvaan tai koonnut esimerkiksi vaateapua tarvitseville.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.