null Urkutaiteilija Pétur Sakari: ”Musiikki aiheuttaa aivoissa impulsseja, joilla ohitetaan kipua”

Urkuri Petur Sakari Kallion kirkon urkujen edessä.

Urkuri Petur Sakari Kallion kirkon urkujen edessä.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Urkutaiteilija Pétur Sakari: ”Musiikki aiheuttaa aivoissa impulsseja, joilla ohitetaan kipua”

Helsinki Organ Festivalissa esiintyy kansainvälisiä huippu-urkureita Alankomaista, Ruotsista, Ranskasta ja Virosta. Konserttien ohessa keskustellaan hoitavasta musiikista.

Suomessa järjestetään maaliskuun alussa kansainvälinen urkufestivaali Helsingin Organ Festival 2020. Sinne saapuu urkutaiteilijoita Alankomaista, Ruotsista, Ranskasta ja Virosta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii urkutaiteilija Pétur Sakari.

– Ulkomaiset nimet ovat urkumusiikin ehdotonta huippua, eikä heitä ole tällä leveysasteella juurikaan kuultu, Sakari kertoo.

Viikonlopun esiintyjiä ovat muun muassa Ton Koopman, Gunnar Idenstam ja Vincent Warnier.

Urkujen soitto peitti tuskan huudot

Festivaalia järjestävä Organum-seura haluaa nostaa urut Suomessa näkyvämmin konserttisoittimeksi. Muualla Euroopassa myydään Pétur Sakarin mukaan urkukonsertit nopeasti loppuun ja urut ovat kovassa konserttikäytössä.

Uruilla on aikoinaan säestetty muun muassa taisteluorgioita.

– Alun perinhän urut eivät kuuluneet kirkkoon. Uruilla on aikoinaan säestetty muun muassa taisteluorgioita. Urkujen soitolla yritettiin peittää kivun ja tuskan huudahdukset. Sen jälkeen uruista kehittyi konserttisoitin ja vasta sitten urut tulivat kirkkoon.

– En vähättele urkujen asemaa kirkon toiminnassa, vaan haluan osoittaa soittimen eri puolia, kansainvälistä uraa tekevä Sakari toteaa.

Musiikki aiheuttaa impulsseja

Urkufestivaalin teemana on hoitava musiikki. Tapahtuman kummisetänä toimii musiikkilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Miikka Peltomaa. Peltomaa, Pétur Sakari ja Fazer Konserttitoimiston toimitusjohtaja Aino Turtiainen-Visala keskustelevat hoitavasta musiikista festivaaliohjelmaan kuuluvassa paneelikeskustelussa.

– Kaikenlainen musiikki voi olla hoitavaa. Hoitavuus riippuu siitä, miten musiikkia kuunteleva henkilö itse asian kokee. Eroa on vain siinä, rauhoittaako vai aktivoiko musiikki. Tämä on perusrytmiikkaan liittyvä asia musiikin tyylilajista riippumatta, Sakari toteaa.

Musiikkihan aiheuttaa aivoissa tietynlaisia impulsseja, joilla ohitetaan muun muassa kipua.

Kerran Sakarin oman urkukonsertin jälkeen pyörätuolissa istuva nainen tuli kertomaan soittajalle, että hänellä on elinaikaa enää noin kuukausi ja että Sakarin levytykset ovat hänen loppuelämänsä päivien tärkeintä sisältöä.

– Silloin tuntui siltä, että olen työni ytimessä ja että sillä on merkitystä. Musiikki hoitaa niin monella tasolla. Musiikkihan aiheuttaa aivoissa tietynlaisia impulsseja, joilla ohitetaan muun muassa kipua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.