null Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesä käynnistyy Schubertin suureellisella kuoroteoksella – myös naissäveltäjien musiikki esillä Espoossa

Urkuyö ja Aaria -festivaali pidetään avajaiskonserttia lukuuottamatta Espoon tuomiokirkossa. Kuva: Kirkon kuvapankki/ Markku Pihlaja.

Urkuyö ja Aaria -festivaali pidetään avajaiskonserttia lukuuottamatta Espoon tuomiokirkossa. Kuva: Kirkon kuvapankki/ Markku Pihlaja.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesä käynnistyy Schubertin suureellisella kuoroteoksella – myös naissäveltäjien musiikki esillä Espoossa

Kesän ohjelmisto on uuden taiteellisen johtajan Tuomas Katajalan käsialaa.

Espoon perinteinen kesäfestivaali Urkuyö ja Aaria käynnistyy kesäkuun alussa Schubertin suurimmalla messulla, joka on Messu Es-duuri. Se kuullaan 2.6. Tapiolan kirkossa ja seuraavana iltana Helsingissä Kallion kirkossa. Solisteina ovat Anu Komsi, Jenny Carlstedt, Tuomas Katajala, Johan Krogius ja Jussi Juola. Mukana ovat myös Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro.

Tulevan kesän ohjelmisto on ensimmäinen, jonka viime syksynä taiteellisena johtaja aloittanut oopperalaulaja Tuomas Katajala on koonnut.

– Halusin ohjelmistoon tämän Suomessa harvoin esitetyn Schubertin suureellisen kuoroteoksen, jossa on viisi solistia. Messu on sävyltään moniulotteinen, siinä on herkkiä sävyjä sekä valon ja varjon vaihteluja. Teoksen johtaa Schubert-asiantuntija Aapo Häkkinen, Tuomas Katajala sanoo.

Loput torstai-iltaisin järjestettävistä konserteista pidetään Espoon tuomiokirkossa. Kesäkuun konserteissa Schumannin sekä Mahlerin taiteilijaparien lied-sävellyksiä esittävät sopraano Marjukka Tepponen, baritoni Kevin Greenlaw ja pianisti Laura Mikkola.

– Haluan nostaa esille lied-musiikkiperinnettä korkeatasoisesti. Samoin pidän tärkeänä naissäveltäjien musiikin esittämistä. Se on minulle tasa-arvokysymys. Siitä esimerkkinä on heinäkuussa sopraano Anu Komsin ja pianisti Pia Värrin esittämä Kaija Saariahon säveltämä Saarikoski-laulusarja, Katajala sanoo.

Oopperalaulaja Tuomas Katajala aloitti viime syksynä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana. Kuva: Heikki Tuuli.

Oopperalaulaja Tuomas Katajala aloitti viime syksynä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana. Kuva: Heikki Tuuli.

Kansainvälisiä vieraita

Kotimaisen ohjelmiston lisäksi festivaali saa myös kansainvälisiä vieraita. Heinäkuussa Espooseen saapuvat vuoden 2019 Cardiffin BBC Singer of the World -laulukilpailun voittanut ukrainalaisbaritoni Andrei Kymach, joka esiintyy suomalaispianisti Hans-Otto Ehrströmin kanssa, sekä yksi Pariisin Notre Dame -katedraalin pääurkureista, ranskalainen Vincent Dubois, jonka kanssa samana iltana konsertoi Suomen merkittävimpiin nuoriin urkutaiteilijoihin lukeutuva Pétur Sakari.

Festivaali päättyy 25.8. Venetsialaiset-konserttiin, jossa kuullaan Händelin Vesimusiikki- ja Ilotulitus-musiikkisarjat sekä Bachin orkesterisarja Suomalaisen barokkiorkesterin ja viulisti Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Konsertti on osa Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlakautta.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin tilausteos Monologiooppera Ilona Irti tilattiin ja suunniteltiin esitettäväksi jo edellisen taiteellisen johtajan Erkki Korhosen kaudella, mutta koronarajoitusten vuoksi teos saa kantaesityksensä vasta 18. elokuuta. Timo-Juhani Kyllösen sävellys ja Leena Lehtolaisen libretto kertovat jatkuvasti ajankohtaisen tarinan naisen asemasta nykypäivän yhteiskunnassa. Monologioopperan solistina toimii nuori sopraano Aurora Marthens ja jousitriona soittavat Rebecca, Jonathan ja Jan-Paul Roozeman.

Näyttämömusiikkia kuullaan myös 14. heinäkuuta viime kesältä siirtyneessä Jorma Panulan Peltomiehen rukouksessa, jonka solistina esiintyy baritoni Elja Puukko.

Patoutunutta kulttuurin nälkää

Tuomas Katajala katsoo tulevaan kesään luottavaisella mielellä, vaikka festivaalien kahden edellisen vuoden ohjelma jouduttiin toteuttamaan supistettuna koronapandemian takia. Hän uskoo, että yleisön patoutunut kulttuurin nälkä innostaa lähtemään konsertteihin.

– Suunnitelmissamme on tehdä joka vuosi vierailuja Espoon ulkopuolelle. Tämän kesän avajaiskonsertti esitetään toisen kerran Helsingissä Kallion kirkossa. Yhteistyökumppanimme Lohjan kaupunginorkesterin kanssa on sovittu, että 30.6. kuultava Winterreise-teos esitetään myöhemmin Lohjalla, Katajala sanoo.

Suomessa on paljon kamarimusiikkifestivaaleja, mutta ei Urkuyö ja Aarian kaltaista. Yhteistyösopimus Espoon kaupungin ja Espoon seurakuntien kanssa varmistaa Katajalan mukaan konserttien taiteellisesti korkean tason ja mahdollistaa kantaesitysten sisällyttämisen ohjelmistoon. Niistä hän haluaa pitää kiinni.

Tuomas Katajalalle Urkuyö ja Aaria -festivaali on hyvin tuttu, sillä hän on esiintynyt sen konserteissa lähes kymmenen kertaa.

– Ensimmäinen kerta oli kolmen tenorin konsertissa, jossa esiintyivät Topias Lehtipuu, Ari Grönthal ja minä. Nuorena miehenä tuntui hienolta päästä mukaan tähän kesäkonserttisarjaan, Katajala sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.