Itsensä hyväksymistä voi harjoitella – seksuaaliterapeutti Tarja Vilppola puhuu siitä, kuinka välttää rusinaksi näivettyminen
Armollisuus itseä kohtaan heijastuu myös muihin ihmisiin ja parisuhteeseen.
Riittämättömyyden tunne on aikamme vitsaus, josta kärsivät niin miehet kuin naisetkin.
Sen liittolaisia ovat kiire, stressi ja arvosteleva sisäinen puhe. Mutta mistä riittämättömyyden tunne oikein saa alkunsa?
– On vaikeaa hyväksyä itsessään aikuisena sellaisia puolia, joita ei ole kohdattu lapsena. Lapsi on ehkä joutunut selviytymään yksin liian suurista asioista. Hän on voinut jäädä vaille aikuisen turvaa ja tukea, sanoo seksuaaliterapeutti Tarja Vilppola.
Jotkut hakevat hyväksyntää ulkoa käsin. Se on vaarallinen tie.
– Jos ihminen on oppinut, ettei hänen tarpeillaan ole väliä, hän saattaa laittaa kaikessa toiset itsensä edelle. Lisäksi tällainen henkilö usein lyö laimin omia tarpeitaan.
Pidemmän päälle itsensä laiminlyönti johtaa joko uupumiseen, sairastumiseen tai katkeroitumiseen, tai näihin kaikkiin.
– Ellei kuuntele itseään, elämä kapeutuu ja ihminen itse näivettyy rusinaksi.
Myös parisuhde saattaa joutua koetukselle kelpaamattomuuden tunteen takia.
– Voi olla, että lapsuudessa vaille turvaa jäänyt hakee puolisostaan ikään kuin vanhempaa; sitä tukea ja lohtua, jota jäi lapsena vaille. Tällöin henkilö voi omien kipupisteidensä kohtaamisen ja kasvun sijasta lastata kumppaninsa kannettavaksi liian suuria odotuksia tai takertua häneen.
Kun ihminen ei kykene rakastamaan itseään, armottomuus voi lyödä lopulta kiilaa myös puolisoiden väliin. Kielteinen minäkuva heijastuu helposti myös seksuaalisuuden alueelle. On vaikeaa nauttia ja heittäytyä, ellei ole sinut itsensä ja kehonsa kanssa.
Ellei kuuntele itseään, elämä kapeutuu ja ihminen itse näivettyy rusinaksi.
Aiemmin kätilönä työskennellyt Vilppola tarjoaa yksilö- ja pariterapiaa. Hän on erikoistunut Tanskan IPSICC-koulutuksessa seksuaalitraumojen kohtaamiseen.
Työssään hän tapaa pariskuntia, joiden intiimielämästä on tullut vaikeaa. Seksuaalisen motivaation puute on yleinen ongelma, ja siitä voi kärsiä yhtä hyvin mies kuin nainenkin.
– Haluttomuus on yleensä vain jäävuoren huippu. Usein kyse on viime kädessä siitä, että parin keskinäinen vuorovaikutus on huonolla tolalla.
Tehokas halujen tappaja on stressi.
– Kun stressihormonit ovat koholla, keho ei ole valmistautunut rentoutumaan. Silloin ei tee mieli.
Kehon vaikutusta tunnetiloihin ja kokemukseen omasta itsestä voi tutkia ja sitä voi opetella säätelemään Vilppolan mukaan jopa kehon asennolla on merkitystä sille, kuinka koemme itsemme. Tässä apuna ovat esimerkiksi keholliset harjoitukset, joita on luvassa maaliskuun OlenNainen-tapahtumassa.
– Siellä voidaan tutkia, mitä itsessä tapahtuu, jos vaikkapa kävelee kuin kuningatar, Vilppola vinkkaa.
OlenNainen-tapahtuman eräs tavoite on naisen terveen itsetunnon ja hengellisyyden vahvistaminen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Flirttailua terapeutin sohvalla – Laura Lindstedt kertoo romaanissaan hyperseksuaalisen naisen erikoisen tarinan
Hyvä elämäYstäväni Natalia -romaanissa terapeutti ja asiakas käyvät valtataistelua. Terapeutin sukupuolta ei paljasteta, mikä pitää lukijan ajatukset liikkeessä.