null Voinko enää olla haluttava ja kaunis – vastaus löytyi verkosta

Voisitko itse kertoa kumppanillesi, että arvostat häntä juuri sellaisena kuin hän on?

Voisitko itse kertoa kumppanillesi, että arvostat häntä juuri sellaisena kuin hän on?

Hyvä elämä

Voinko enää olla haluttava ja kaunis – vastaus löytyi verkosta

Kirkko ja kaupunki lähestyi viittä eri verkkopalvelua. Kaikkien verkkopalveluiden vastauksille oli yhteistä myönteinen, rakentava ja ammatillinen lähestymistapa.

Anonyymi ja kuvitteellinen noin kolmikymppinen henkilö lähetti kysymyksensä nimettömänä viiteen verkkopalveluun: Parisuhdeneuvolaan, Kysy.fi:hin, Terve.fi:hin sekä Väestöliiton ja Sexpon asiantuntijoille.
 

”Olemme olleet pitkälti toistakymmentä vuotta yhdessä, lapsetkin jo kouluikäisiä. Vaippavaiheista siis selvitty hengissä ja jotenkin tolkuissaan. Kummallakin meistä on nyt työelämässä paineista, eikä aikaa riitä lasten menojen ja aktiviteettien jälkeen oikein mihinkään kahdenkeskiseen. Emme ehdi, emmekä jaksa.

Olemme puolisoni kanssa molemmat perusliikunnallisia, hän vielä enemmän, osin myös ammattinsa takia. Pari viime vuotta on arki kuitenkin ollut niin hektistä, ettei edes kuntoiluun ole ollut aikaa, eikä energiaa. Ja se näkyy peilikuvassa, etenkin minulla. Puolisoni on kommentoinut, etteivät muuttuneet muotoni "häntä haittaa". Tiedän hänen kuitenkin arvostavan kireyttä ja kiinteyttä ihmiskehossa. Tai ainakin nuo ominaisuudet ovat aina saaneet hänet kommentoimaan näkemiään ihmisiä myönteisin sanakääntein.

Olen pikkuhiljaa tullut epävarmaksi itsestäni. En tiedä, olenko enää ollenkaan haluttava kumppanini silmissä, vaikka hän sanookin, ettei ”häntä haittaa” - olenko sitä omasta mielestänikään. Toisaalta minua on alkanut kiusata ajatus pinnallisuudesta ja ulkonäkökeskeisyydestä. Mietin, onko puolisoni minusta, todellisesta sisimmästäni koskaan oikein välittänytkään, vai onko hänen kiinnostuksensa liittynyt vain ulkoiseen olemukseeni, joka on muisto vain. Kaikki tämä näkyy myös makuuhuoneessa. En tiedä, haluanko enää edes näyttäytyä puolisolleni löysine lihoineni. Eikä tähän oravanpyörään tai noidankehään nyt ihan heti muutostakaan ole näkyvissä.”
 

Ensimmäisenä vastaus tuli Kysy.fi-toimitukselta. Osassa palveluista vastaukset sai suoraan sähköpostiin, osa julkaistiin palvelun verkkosivulla. Kauneus ja terveys julkaisi Terve.fi:hin lähetetyn kysymyksen printtilehtensä palstalla.

Kaikkien verkkopalveluiden vastauksille oli yhteistä positiivinen ja rakentava, ammatillinen lähestymistapa. Vastaukset saapuivat ripeimmillään parissa viikossa, joten akuutimmassa tilanteessa apua löytynee nopeammin puhelinpalveluiden kautta.

Poimintoja ja lainauksia vastauksista:

Intohimon katoaminen ja seksuaalisen halun väheneminen ovat monille pitkässä parisuhteessa arkipäivää. Tilanteesta voi päästä eteenpäin.

 

Mitä voin tehdä itse

Jotta voi kokea itsensä haluttavaksi, on tärkeää arvostaa itseään.

  • Voisitko katsella ja ajatella itseäsi kokonaisuutena kiinnittäen huomiota siihen, mikä sinussa on hyvää, kaunista, arvostettavaa ja haluttavaa? On tärkeää aika ajoin muistuttaa itselleen omista hyvistä ja ihanista piirteistä, joista on ja kuuluu olla ylpeä.

  • Otatko itse itsesi vastaan myötätuntoisesti rakastaen, vai kriittisesti virheitä etsien? Se, miten itse suhtaudut itseesi tällä hetkellä, voi heijastua siihen, mitä koet kumppanisi ajattelevan.

  • Voisiko seksi olla myös itsensä hemmottelua ja hyvänä pitämistä? Yhtenä oleellisena mielihyvän tuottajana ja yhteyden luojana omaan itseen on sooloseksi, joka usein jää vähemmälle parisuhteessa. Mieli ja keho kulkevat tiiviisti käsi kädessä ja jos toinen ei voi hyvin, on sillä vaikutusta myös toiseen.

  • Voisitko itse kertoa kumppanillesi, että arvostat ja tuet häntä juuri sellaisena kuin hän on? Kun kehomme ikääntymisen myötä muuttuu, haluamme tietää, että toisen intohimo ei liity ainoastaan timmiin kehoon, vaan siihen mikä tekee meistä juuri sen, joka olemme.

Ryhtykää parisuhteen elvytystalkoisiin: Pieni keskustelu siellä, hyväntahtoinen katse ja kosketus täällä saattavat jo riittää tuomaan tulosta.

 

Mitä voin tehdä yhdessä kumppanin kanssa

  • On tärkeää, että puhut kokemuksestasi ja tunteistasi puolisollesi. Tulkintoihin ja oletuksiin perustuvat mielikuvat voivat hälvetä, kun asioista keskustellaan yhdessä avoimesti. Yhdessä rauhassa käydyt keskustelut siitä, mistä kumpikin pitää, ja mitä seksiltä ja parisuhteelta toivoo, vähentävät monesti stressiä ja saattavat jo itsessään lisätä seksihaluja. Tutustu itseesi, tutustu toiseen.
     
  • Jos kahdestaan puhuminen on hankalaa, voi pari- ja seksuaaliterapiasta olla hyötyä. Terapiassa käydään usein yhdessä, mutta käydä voi halutessaan myös erikseen.
     
  • Ryhtykää parisuhteen elvytystalkoisiin: Pieni keskustelu siellä, hyväntahtoinen katse ja kosketus täällä saattavat jo riittää tuomaan tulosta. Oman itsen ja suhteen hyvinvoinnin rakentamiseen käytetty pienikin aika ja voimavara voivat merkitä paljon. Kahdenkeskistä aikaa kalenteriin tulee sitä sinne itse järjestämällä.
     
  • Onnistuisiko liikuntaharrastus? Tanssi ja jooga ovat auttaneet monia oman seksuaalisuuden takaisin löytämisessä. Liikkua voi yksin, mutta myös yhdessä. Liikkuessa on usein myös helpompi puhua vaikeammistakin asioista, kuten parisuhteeseen ja elämään liittyvistä peloistaan ja ajatuksistaan.

Parisuhdeneuvoja antavia verkkotahoja:

 

Parisuhdeneuvola

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö. Palvelun vastaajana on perheneuvojia, jotka ratkovat ihmissuhdeongelmia ja antavat vinkkejä parisuhteen kehittämiseen. Heiltä voi kysyä perheneuvojilta mitä tahansa ihmissuhteissa askarruttavaa asiaa. Kysymyksen voi lähettää tästä linkistä.

 

Sexpo

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Sexpo on seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Sen keväällä julkaistu uusi verkkosivusto kokoaa kattavasti yhteen järjestön palvelut. Sivusto on suunnattu seksuaalineuvonnan asiakkaille, terapia- ja työnohjauspalveluluita etsiville sekä kaikille seksuaalisuutta ja ihmissuhteita pohtiville. Maksuton seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonta on Sexpon suosituin palvelu. Se palvelee netissä, puhelimitse ja kasvotusten. Nettineuvontaan pääset tästä linkistä.

 

Kysy.fi

Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämästä verkkotietopalvelu Kysy.fi:stä voi kysyä mitä vain. Vastaus julkaistaan verkossa ja lähetetään kysyjän niin halutessa sähköpostiin.

Vastauksissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon alan erikoisasiantuntijoiden tietoa. Asiantuntijoiden lisäksi vastauksissa on hyödynnetty verkkolähteitä, kirjaston laajaa kirjakokoelmaa ja tietokantoja. Hankalimmat kysymykset avaamme suosiolla käyttäjien ja aktiivisten asiakasvastaajien pohdittavaksi. Ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia Kysy.fi:ssä löydät tästä linkistä. Seksuaalisuutta ja seksiä pohtivia kysymyksiä ja vastauksia löytyy tästä linkistä.

Kysy.fi:n vastaus sisälsi myös lukusuosituksia. Halut jäissä? käsittelee erityisesti naisten seksuaalisen halun puutetta. Osmo Kontulan ja Tarja Sandbergin kirjoittama kirjan on julkaissut Väestöliitto. Sexfullnessista ja yhdessä jaetusta nautinnosta kerrotaan Minna Oulasmaan ja Riikka Riihosen kirjassa.

 

Terve.fi

Terve.fi on kokonaisvaltainen, suomalainen terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, jonka sisällön ovat tehneet lääketieteen asiantuntijat ja journalistit. Tiedot sairauksista ja ohjeet perustuvat lääketieteelliseen tutkimukseen.

Terveyssisällöt kattavat koko ihmisen elinkaaren erilaisine elämäntilanteineen. Sivuston parisuhteeseen liittyvää sisältöä löydät täältä. Terve.fi:n seksiä ja seksuaalisuutta koskevaa sisältöä voi lukea täällä.

 

Väestöliitto

Väestöliitto on sosiaali- ja terveysalalla toimiva asiantuntijajärjestö, joka edistää perheiden, nuorten ja koko väestön hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä onnellista ja tasapainoista elämää. Myös seksuaaliterveyden edistäminen on osa toimintaa. Väestöliiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiin Kysy.fi-sivustolla.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen asiantuntijoille voi lähettää täältä kysymyksen, johon pyritään vastaamaan kahden viikon sisällä. Kysymyksen lähettäminen vaatii kirjautumisen. Parisuhteeseen liittyvää tietoa löydät Väestöliiton sivustolla täältä. Seksuaalisuutta käsittelevää sisältöä löydät tämän linkin kautta.

 

Parisuhdekeskus Kataja

Parisuhdekeskus Katajan sivuilta löytyy Parisuhdeasioiden palvelukartta. Siihen on koottuna tietoa palveluista, joista voi olla apua parisuhdekysymyksissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.