null Uushenkisyydessä kaikki käy, mutta viisas pitää varansa, ajattelee aiheesta kirjan kirjoittanut Aila Ruoho

Enkelipallot eli orbit ovat yliluonnollisena pidettyjä valoilmiöitä, joita etsitään digivalokuvista.

Enkelipallot eli orbit ovat yliluonnollisena pidettyjä valoilmiöitä, joita etsitään digivalokuvista.

Hengellisyys

Uushenkisyydessä kaikki käy, mutta viisas pitää varansa, ajattelee aiheesta kirjan kirjoittanut Aila Ruoho

Tietokirjailija Aila Ruoho setvii tuoreessa kirjassaan uushenkisyyden oppeja ja korkeamman tietoisuuden tavoitteluun liittyviä riskejä.

Kirjan tekeminen sai sysäyksen yksittäisestä tapahtumasta. Tietokirjailija ja teologi Aila Ruoho sai tietää, että hänen sukulaisensa oli hankkinut verenkiertoa parantavan magneettipatjan, jonka kallis hinta järkytti häntä.

Ruoho ryhtyi selvittämään ihmepatjan taustaa. Kävi ilmi, että Aalto-yliopisto oli testannut yli kolmetuhatta euroa maksaneen patjan. Siinä ei ollut mitään tavallisen patjan ylittäviä terveysvaikutuksia.

Samoihin aikoihin Ruoho kiinnitti huomiota uushenkisyysbuumiin, joka toi markkinoille yhä uusia ulkomaisia ja kotimaisia enkelikirjailijoita. Ruoho päätti selvittää, minkälaisesta ilmiöstä on kyse.

– Uushenkisyyden piirissä käytetään paljon hengellistä sanastoa. Puhutaan Jeesuksesta, Neitsyt Mariasta, enkeleistä ja Kristus-voimasta. Tavallinen lukija ei osaa arvioida, onko kyse kristillisestä hengellisyydestä vai jostakin muusta.

Henkisyyden harhapoluilla (Docendo 2020) on ­Aila Ruohon viides tietokirja. Neljässä aikaisemmassa hän on käsitellyt kristillisten yhteisöjen ja Jehovan todistajien hengellistä väkivaltaa.

En löytänyt yhtä, viittä tai kymmentä erilaista totuutta vaan paljon enemmän.

Ruoho luki kirjaa varten yli sata teosta, joista suurin osa lukeutui uushenkisyyteen. Lisäksi hän haastatteli useita liikkeessä mukana olevia, kuten energia- ja enkelihoitajia sekä meedioita. Puheenvuoron saavat myös uushenkisyyteen pettyneet ja liikkeestä irrottautuneet, joista lähes kaikki ovat kristityksi kääntyneitä.

Ruohon mukaan uushenkisyys ei ole vanhoihin maailmanuskontoihin vertautuva järjestynyt oppikokonaisuus vaan toisenlainen ilmiö.

– En löytänyt yhtä, viittä tai kymmentä erilaista totuutta vaan paljon enemmän. Jokainen kirjailija tuo mukaan uusia ideoita: jonkun uuden mestaruuden tai valaistumisen ja siihen liittyvän teorian.

Kanavalla jumalia ja taruolentoja

Enkelipallot eli orbit ovat yliluonnollisena pidettyjä valoilmiöitä, joiden uskotaan sisältävän muun muassa arkkienkeli Mikaelin, yksi­sarvisten ja valaistuneiden mestareiden henkiä. Uushenkisyyden piirissä on myös esitetty, että kuka tahansa meistä saattaa vierailla enkelipallossa yöunensa aikana.

Vuonna 2002 ilmestyneessä kirjassa suosittu enkelikirjailija ­Diane Cooper kertoi luovansa enkelipalloja hyräilemällä ja lähettävänsä niitä ihmisille, joille toivoo hyvää. ­Nykyään hyräilyteoria on jäänyt sivuun, kun enkelivaikutuksia etsitään digikuvissa näkyvistä heijastumista.

Aila Ruohon mukaan uushenkiset kirjailijat ovat montaa mieltä jälleensyntymisestä ja siitä, miksi ja milloin sielu tulee ihmiseen. Ruoho hämmentyi huomatessaan, että sama kirjailija puhui ristiin itsensä kanssa ja muutti kertomustaan siitä, keitä tietyt ihmiset olivat olleet entisessä elämässään.

Ruohon haastattelemat meediot ja enkelihoitajat eivät olleet huomanneet ristiriitoja, tai ne eivät häirinneet heitä. Moni kertoi omaksuvansa kirjoista ne opit ja elämänohjeet, jotka resonoivat eli tuntuvat itselle sopivilta.

– Uushenkisyydessä minkä tahansa uskonnon tai taruston mitä tahansa jumalaa, profeettaa tai olentoa voidaan kanavoida tai lähestyä. Yksisarvinen, menninkäinen, Zeus, Kristus, Buddha, Äiti Maa tai avaruusolento – aivan kaikki käy.

Talous kuntoon manifestoimalla rahaa

Useimmat Aila Ruohon haastattelemista ihmisistä kertoivat olevansa onnellisia. He kokivat saaneensa uushenkisyydestä myönteisiä asioita kuten turvallisuutta, luottamusta intuitioon, toisten ihmisten arvostamista ja elämän rajallisuuden hyväksymistä. Ruoho toteaa, että samanlaisia asioita koetaan myös kristillisen hengellisyyden piirissä.

Ruoho on luterilaiseen kristillisyyteen sitoutunut teologi, joka tekee vapaaehtoistyötä omassa seurakunnassaan Lohjalla. Tämä tausta kuuluu siinä, miten hän vertaa uushenkisyyden opetuksia kristinuskon sanomaan.

– Uushenkisyydestä ei löydy Jumalan armoa. Ihminen ei koskaan kelpaa sellaisena kuin on, vaan hänen pitää koko ajan suorittaa, kehittyä ja nousta korkeammille tasoille.

Ruoho neuvoo uushenkisyydestä kiinnostunutta käyttämään tervettä järkeä. Hetken mietittyään hän listaa joukon asioita, joita on syytä karttaa.

– Uushenkisyys on villiä maastoa. Markkinoille ilmaantuu yhä uusia kursseja ja koulutuksia, joissa voi kehittää itseään ja saavuttaa uusia tasoja ja tietoisuuksia. Kurssien hinnat vaihtelevat kymmenistä euroista jopa tuhansiin.

Uushenkisyydestä ei löydy Jumalan armoa.

Henkisyyden harhapoluilla -kirjassa Linnea-niminen haastateltava kertoo jättäneensä enkelihoitajan työn, koska enkelibisnes houkuttelee ihmisiä materiaalisten arvojen avulla. Ruoho mainitsee myös neljä viikkoa kestävän Kultainen raha jumalatar -kurssin, jonka suorittaneille luvataan kyky manifestoida itselleen rahaa.

– Kurssi maksoi 888 euroa ja sitä suositeltiin erityisesti talousvaikeuk­siin joutuneille, hän hymähtää.

Toinen riski on Ruoholle tuttu hänen aikaisemmista tietokirjoistaan. Yksi Ruohon haastateltavista on perheenisä, joka seurasi ahdistuneena vaimonsa uppoutumista energiahoitojen maailmaan.

– Kuten joissakin hengellisissä liikkeissä myös uushenkisyydessä perhe voi rikkoutua, jos toinen puolisoista lähtee voimakkaasti mukaan ja toinen ei.

Aila Ruohon mukaan uushenkisyys viljelee kristinuskosta lainattua sanastoa.

Aila Ruohon mukaan uushenkisyys viljelee kristinuskosta lainattua sanastoa.

Huonoja kokemuksia henkimaailmasta

Uushenkisestä kirjallisuudesta ja haastateltaviltaan Aila Ruoho etsi myös vastausta siihen, miten turvallista kanavointi ja muu yhteyden ottaminen henkimaailmaan on. Uushenkisissä kirjoissa henkiin suhtaudutaan luottavaisesti, mutta kirjailijat eivät ole aina varmoja siitä, ovatko he tekemisissä rehellisen ja hyväntahtoisen henkiolennon kanssa. Ruoho kertoo esimerkkejä, joissa kokemukseen henkien yhteydenotoista on liittynyt voimakkaita kipuja.

Ruoho toivoo, että seurakunnilla olisi toimintaohjeet uushenkisyyden kohtaamista varten. Hän muistuttaa, että Raamatussa kielletään toistuvasti yhteydenotot henkiin ja kuolleisiin ihmisiin eikä kehoteta ottamaan yhteyttä omaan suojelus­enkeliin tai arkkienkeliin.

Kriittisimmin henkikokemuksiin suhtautuvat Ruohon kristityksi kääntyneet haastateltavat. He uskovat, että uushenkisyys vei heidät pahojen henkien vaikutuspiiriin. Heidän mukaansa mielen avaaminen henkimaailmalle on vienyt ihmisiä syviin mielenterveysongelmiin.

Ruoho uskoo, että osa uushenkisistä kirjailijoista on liikkeellä vilpittömin mielin ja ajattelee välittävänsä enkeleiltä tai henkimaailmasta saatua tietoa. Hän pelkää kuitenkin, että osa toinen toistaan muistuttavista enkelikirjoista saattaa syntyä vain maineen ja rahan vuoksi.

– On helppo etsiä netistä yleistä enkelitietoa ja lisätä siihen jotain omaa vaikkapa kehittämällä uusi rituaali, jolla voi maadoittaa olohuoneensa. Kun kirjailija vielä kertoo kanavoineensa tunnettua hahmoa kuten Äiti Mariaa, arkkienkeli Gabrielia tai Jeesusta, moni ostaa tai lainaa kirjan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.