null Pohjoisen liberaalit ehdottavat papeille omantunnonvapautta nais- ja miesparien vihkimiseen

Miespari ei pääse vihille Helsingin Vanhassakirkossa, vaikka uusi avioliittolaki astuu voimaan 1.3.

Miespari ei pääse vihille Helsingin Vanhassakirkossa, vaikka uusi avioliittolaki astuu voimaan 1.3.

Ajankohtaista

Pohjoisen liberaalit ehdottavat papeille omantunnonvapautta nais- ja miesparien vihkimiseen

Uuden kirkolliskokousaloitteen tavoitteena on yhdistää eri tavoin ajattelevia. Tulkaa kaikki -liike epäröi allekirjoittamista.

Homoliittojen vihkimisen kannalla olevat kirkolliskokousedustajat eivät toistaiseksi ole järjestäytyneet yhteiseksi rintamaksi. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten kirkolliskokousedustajien mielestä etelän Tulkaa kaikki -liikkeen kanta on liian radikaali.

Viime vuoden syksyllä 25 kirkolliskokousedustajaa allekirjoitti kannanoton, jonka mukaan nyt maaliskuussa voimaanastuva uusi avioliittolaki antaa sellaisenaan papeille oikeuden vihkiä mies- ja naispareja.

Piispainkokouksen elokuussa 2016 julkaisema selonteko kirkon nykyisestä opista oli kuitenkin sikäli yksiselitteinen, että samaa sukupuolta olevia pareja ei saa vihkiä ilman avioliitto-opin muuttamista.

– Moni homoliittojen vihkimistä kannattava edustaja jätti allekirjoittamatta tuon kannanoton, koska se koettiin liian radikaaliksi, taustoittaa kirkolliskokousedustaja, pastori Jukka Hautala.

– Koettiin, että kirkossa on niin vahva homoliittoja vastustava rintama, että tarvittiin maltillinen esitys, joka voisi yhdistää eri tavalla ajattelevia.

Tästä syystä Hautala laati kirkolliskokousaloitteen, joka esittää kirkon avioliittokannan laajentamista, mutta samalla jättää omantunnonvapauden niille, jotka eivät halua vihkiä homopareja.

– Katsoimme, että on paljon parempi laatia tällainen aloite kuin jäädä odottamaan, että kirkon tulevaisuus ratkaistaan hallinto-oikeudessa, Hautala sanoo.

Aloitteen on tähän mennessä allekirjoittanut 15 kirkolliskokousedustajaa.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että Tulkaa kaikki -liike ei allekirjoita kyseistä aloitetta.

- Kirkolliskokousedustaja Katri Korolainen

"Nykyinenkin kirkkolaki antaa mahdollisuuden homojen vihkimiseen"

Tulkaa kaikki -liikkeen kirkolliskokousvastaavan Katri Korolaisen mukaan Tulkaa kaikki -liike ei ole vielä päättänyt, liittyykö se Jukka Hautalan kirkolliskokousaloitteeseen vai laatiko se kilpailevan aloitteen.

– Meillä on sama päämäärä, mutta tällä hetkellä erilainen näkemys laintulkinnasta, Korolainen sanoo.

– Olemme keskustelleet asiasta hyvässä yhteisymmärryksessä.

Korolaisen mukaan Tulkaa kaikki -liike tulkitsee niin, että kirkon ei tarvitse muuttaa kirkkolainsäädäntöä voidakseen vihkiä nais- ja miespareja.

– Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että Tulkaa kaikki -liike ei allekirjoita kyseistä aloitetta, koska näkemyksemme mukaan jo olemassa oleva kirkkolaki sellaisenaan mahdollistaa homoparien vihkimisen, Korolainen sanoo.

Hänen mukaansa Tulkaa kaikki -liike aikoo lähiviikkoina päättää, aikooko se jättää kirkolliskokoukselle oman avioliittoaloitteen.

Jos vuosittain noin 150 samansukupuolista paria pyytää kirkolta vihkimistä, niin tuon määrän hoitaisi helposti kymmenen pappia.

- Pastori Jukka Hautala

"Omantunnonvapaudesta ei tarvitse tinkiä"

Jukka Hautalan aloitteessa yhtenä keskeisenä osana on omantunnonvapaus niille papeille, jotka eivät halua vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Hautalan mukaan asia on tärkeä.

– Konservatiivisesti asiaan suhtautuvat epäilevät syvästi, että omantunnonvapaus on kuollut kirjain, jonka yli kävellään varmasti ajan kuluessa, kuten vuonna 2010 käveltiin naispappeusponnenkin yli, Hautala sanoo.

– Haava yli 30 vuoden takaa repeää taas auki.

Vaikka omantunnonvapaus on Hautalan mielestä periaatteena tärkeä, sillä ei ole hänen laskuopissaan käytännöllisesti suurta merkitystä.

– Jos vuosittain noin 150 samansukupuolista paria pyytää kirkolta vihkimistä, niin tuon määrän hoitaisi helposti kymmenen pappia, Hautala sanoo.

– Pappeja tässä maassa kuitenkin on varmasti yli 4 000, kun eläkeläisetkin lasketaan. Seurakuntaviroissa taitaa olla noin 2 200. On vaikea nähdä tilanteita, joissa joku joutuisi vastentahtoisesti vihkimään.

Hautala korostaa, ettei omantunnonvapaudella kuitenkaan pitäisi loukata kenenkään oikeuksia.

 

"Yhdenvertaisuusperiaatetta ei pidä loukata"

Jo aiemmin on uumoiltu, että mikäli kirkko ei saa itse tehtyä avioliittonäkemyksessään ajantasaista päätöstä, homoliittoa vastustavat papit saattaisivat jopa joutua päättämään, rikkovatko he lakia vai ryhtyvätkö harhaoppisiksi.

Mikäli Tulkaa kaikki -liikkeen näkemys kirkon nykyopin riittävyydestä homoparien vihkimiseksi voittaisi kirkolliskokouksessa, velvoittaisiko nykylainsäädäntö kaikkia pappeja vihkimään nais- ja miespareja?

– Tulkaa kaikki -liikkeen sisällä ei ole tästä yksimielisyyttä, Katri Korolainen sanoo.

– Joidenkin mielestä laki olisi velvoittava, koska muuten kirkko ei toteuttaisi yhdenvertaisuusperiaatteita, hän sanoo.

Toisaalta kirkkoja vuosikymmeniä jäytänyt naispappeuskiista on tuoreessa muistissa.

– Omantunnonvapaudesta saattaisi seurata vastaavanlainen kirkkoa repivä kokemus, jonka vuoksi konservatiivit pitävät sitä huonona kompromissina.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lähetysseura palkkasi maltillisena liberaalina tunnetun Jukka Hautalan työhön Israeliin

Ajankohtaista

Raudaskylän kristillisen opiston rehtori ja kirkolliskokousedustaja Jukka Hautala siirtyy Suomen Lähetysseuraan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan työn aluepäälliköksi.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.