null Uusisilta: Valkoisten miesten aika on ohi – meille on hyväksi nähdä ja lukea eri taustaisten ihmisten tarinoita

Puheenvuorot

Uusisilta: Valkoisten miesten aika on ohi – meille on hyväksi nähdä ja lukea eri taustaisten ihmisten tarinoita

Tämän vuoden Oscar-gaala osoittaa, että maailma on jo hieman oikeudenmukaisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Jos ei maailman arvostetuin, niin ainakin tunnetuin, elokuvapalkinto Oscarit jaettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Aikaisemmin palkintoja ovat keränneet pääasiassa valkoiset miehet, mutta viime vuosina jotain on muuttunut. Kaiken kaikkiaan elokuvajuhlan 93 vuotisen historian aikana Oscar-ehdokkuuksia on jaettu noin 10 000, joista peräti 86 prosenttia on mennyt miehille. Ja niin yleensä myös palkinnot.

Erityisen hankalaa naisille on ollut päästä käsiksi parhaan ohjaajan palkintoon. Kyseinen patsas on päätynyt vain kerran naisen käteen viimeisen 93 vuoden aikana. Tällä kertaa arvostettu parhaan ohjaajan palkinto ei mennyt vain naiselle, vaan Chloé Zhaolle, joka on myös kiinalainen.

Se, että arvostettuja Oscar-palkintoja jaetaan nykyään myös naisille ja vähemmistöille, kertoo siitä, että elokuva-alan ja Hollywoodin vanhat rakenteet ovat hiljalleen murtumassa ja myös naisten ja vähemmistöjen tekemät elokuvat aletaan ottaa tosissaan.

Minun on aina ollut helppoa löytää samastumispintaa kuluttamastani kulttuurista, olenhan länsimaalainen valkoinen mies.

Miksi sillä sitten on väliä, minkä taustainen ihminen on elokuvan ohjannut tai minkälaisia ihmisiä siinä näyttelee? Minun on aina ollut helppoa löytää samastumispintaa kuluttamastani kulttuurista, olenhan länsimaalainen valkoinen mies. Näin ei ole kuitenkaan kaikkien kohdalla, sillä vähemmistöjen näkyminen elokuvissa ja mediassa on ollut pitkään lähes olematonta. THL:n tutkimusjohtaja Shadia Rask kirjoittaa Suomen elokuvasäätiön blogissa mediarepresentaation merkityksestä: ”Erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa rakennamme identiteettejämme ja otamme mallia ihmisistä, joiden koemme muistuttavan itseämme. On valtavan vahingollista, jos samastumisen kohteita ei löydy tai samastuttavat henkilöt löytyvät vain kapeista ja stereotyyppisistä rooleista.”

Sen lisäksi, että vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tekemät elokuvat tarjoavat samastumispintaa vähemmistöille itselleen, ovat nämä elokuvat myös tärkeitä meille valta-asemassa eläville. On ihmiselle hyväksi nähdä ja lukea eri taustaisten ihmisten tarinoita.

Tämä on onneksi nykyään helpompaa kuin koskaan. Netflix ja muut suoratoistopalvelut ovat täynnä muiden kuin valkoisten miesten tekemiä elokuvia. Israelilainen palkintoja kerännyt Hiekkamyrsky, viime vuonna Oscarin voittanut meksikolainen Roma ja kehuttu intialaistuotanto Valkoinen tiikeri ovat vain muutamia esimerkkejä tällaista elokuvista. Valkoisessa tiikerissä ryysyistä rikkauksiin kulkenut Balram toteaakin osuvasti, että ”Valkoisten aika on ohi. Tämä on ruskeiden ja keltaisten ihmisten vuosisata.”

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.