null Uusisilta: Valkoinen mies uhriutuu Suomessa ja Yhdysvalloissa

Puheenvuorot

Uusisilta: Valkoinen mies uhriutuu Suomessa ja Yhdysvalloissa

Populistit pyrkivät asettamaan maailman etuoikeutetuimpiin kuuluvat ihmiset uhrin asemaan.

Sosiaalisessa mediassa nähtiin viime viikolla erikoinen kampanja, jossa Perussuomalainen nuorisojärjestö sekä kansanedustaja Jani Mäkelä toivoivat kannattajiltaan ilmiantoja Perussuomalaisten vastaisesta puheesta julkisissa laitoksissa, kuten kouluissa. Monet huomauttivat puolueen vastaisesta toiminnasta vasikoimisen kuulostavan enemmän Neuvostoliiton kuin demokraattisen suomalaisten etua ajavan puolueen toiminnalta. Kansanedustaja Mäkelä poistikin twiittinsä pian, toisin kuin Perussuomalaiset nuoret, jotka seisovat edelleen ilmiantokampanjan takana.

Kohu ei juuri ehtinyt laantua, kun puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-Aho heitti lisää vettä myllyyn vihjaamalla, että suomalaisessa koululaitoksessa viljellään järjestelmällisesti Perussuomalaisten vastaista ideologiaa. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynenkin väittää tässä olevan kyse perussuomalaisten syrjinnästä. Vaikuttaa siltä, että Perussuomalaisilla on pakottava tarve asettaa itsensä uhrin asemaan.

Tällä hetkellä voimassa olevan vuoden 2014 opetussuunnitelman mukaan perusopetus muun muassa tukee oppilaan kasvua toisia kunnioittavaan ihmisyyteen sekä toimimaan oikein toisia ihmisiä sekä luontoa kohtaan. Opetussuunnitelman mukaan perusopetuksella on siis jonkinlainen arvopohja, eli se ei ole ideologiavapaata opettamista. Sellainen olisikin täysin mahdotonta. Jos kokee yllä lueteltujen asioiden opettamisen hyökkäykseksi omaa puoluetta vastaan, voi olla hyvä miettiä, olisiko kyseisen puolueen arvopohjassa jotain parannettavaa.

Kyseessä on sama voima, joka sai Trumpin kannattajat ryntäämään Yhdysvaltojen Capitoliin puolustamaan syrjäytettyä presidenttiään.

Onko suomalainen koulujärjestelmä läpikotaisin persuvastainen? Sillä ei lopulta ole väliä. Populistille on yhdentekevää, onko otettu uhrin asema totta vai ei. Tärkeää on luoda tarinaa sorretusta enemmistöstä, jota pieni eliitti uhkaa. Tuo uhka voi olla feminismi, kasvisruoka, seksuaalivähemmistöt, sähköautot tai kommunismi. Tällä kertaa se on suomalainen koululaitos. Se voi ottaa minkä tahansa muodon, sillä populistiset kansankiihottajat osaavat ohjata seuraajansa pelkäämään seuraavaa uhkaa, joka tulee viemään heidän oikeutensa.

Kyseessä on sama voima, joka sai Trumpin kannattajat ryntäämään Yhdysvaltojen Capitoliin puolustamaan syrjäytettyä presidenttiään. Trump ja hänen takanaan toimivat voimat olivat jo vuosikausia syöttäneet seuraajilleen maailmankuvaa, jossa media on auttamattoman puolueellinen ja heitä vastaan. Tuon maailmankuvan mukaan he itse ovat häviäjiä maailmassa, jota hallinnoi jonkinlainen kulttuurimarxistinen salaliitto. Vaati lopulta hyvin vähän työntöä, jotta Capitolin rynnäkköön johtava tapahtumasarja lähti liikkeelle. Sen siemeniä oli istutettu vuosikausia.

2000-luvun populistiset liikkeet saavat voimansa valheellisesta uhrin asemaan asettumisesta. Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että jopa suomalainen valkoinen heteromies, joka on kaikilla mittareilla mitattuna yksi maailman etuoikeutetuimmista hahmoista, voi tuntea itsensä uhriksi ja nähdä edistystä ajavat liikkeet häntä henkilökohtaisesti uhkaavina vaaroina. Tunne voi olla täysin aito, vaikka uhka olisi olematon.

Kuinka pitkälle valheellisella uhriutumisella voi politiikassa päästä? Sen saamme nähdä 89 päivän päästä kevään kuntavaaleissa.

Muistathan äänestää.

 

Kirjoittaja on maailmantuskaa poteva ammattiaktivisti ja mystiikkaan taipuvainen harrastelijakristitty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.