null Väkivallalla ei voi kumota suuria aatteita, väittää professori Heikki Hiilamo

– Toivon, että perusturvan parantaminen näkyisi seuraavassa hallitusohjelmassa. Heikoimmista tulee huolehtia, Heikki Hiilamo sanoo

– Toivon, että perusturvan parantaminen näkyisi seuraavassa hallitusohjelmassa. Heikoimmista tulee huolehtia, Heikki Hiilamo sanoo

Hyvä elämä

Väkivallalla ei voi kumota suuria aatteita, väittää professori Heikki Hiilamo

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on talonpoika Lallin surmaaman piispa Henrikin kaima.

1. Heikki Hiilamo, varhaista kaimaasi, Lallin tappamaa piispa Henrikiä, pidetään läntisen kristinuskon Suomeen tuojana. Mikä on suhteesi piispa Henrikiin?

– Piispa Henrik on ilmeisesti kuvitteellinen hahmo. Mielikuvissani hän on yksinäinen lähetyssaarnaaja, joka menetti henkensä jäätyneen järven jäällä.

– Henrikin ja Lallin tarina on vanha. Se on jäänyt elämään kaiketi siksi, että väkivallalla ei voi kumota suuria aatteita.

Meidän aikamme lallit ovat ennakkoluuloisia ja epäilevät kaikkien tulijoiden liikkuvan pahoin aikein.

- Heikki Hiilamo

2. Mitä ajattelet Lallista?

– Lallista liikkuu erilaisia teorioita. Hänet voidaan ajatella talonpojaksi, joka pitää kiinni perinteistään ja omaisuudestaan. Lalli suhtautui muukalaiseen vihamielisesti.

– Lallilla on seuraajia. Meidän aikamme lallit ovat ennakkoluuloisia ja epäilevät kaikkien tulijoiden liikkuvan pahoin aikein.

– Myönteinen uteliaisuus olisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ennakko­luuloisuus.

 

3. Mitä heikkiys sinulle merkitsee?

– Tykkään omasta nimestäni ja pidän siitä, että minua puhutellaan etunimellä. Se on mukavan tuttavallista. Sukunimellä kutsuminen ärsyttää ja tuo mieleen armeija-ajat.

– Heikki-nimeen törmään aika harvoin. Nimi oli ilmeisesti jotenkin muodikas vuonna 1964, kun synnyin. Tai ehkä vanhempani halusivat, että etunimi Heikki ja suku­nimi Hiilamo sointuvat yhteen.

 

4. Mitä toivot vuodelta 2019?

– Tänä vuonna pidetään ainakin eduskunta- ja EU-vaalit. Kuinka voisimme parantaa maailman ja Suomen tilaa? Toivon vaalivuonna yhteiskunnallista keskustelua näistä teemoista. Ilmastonmuutos on ollut paljon esillä. Nyt etsitään keinoja, joilla ilmastonmuutoksen etenemistä voitaisiin torjua. Jos esimerkiksi ottaisimme käyttöön lentoveron, ihmiset saisivat tilaisuuden osallistua yhteisiin talkoisiin.

– Toivon myös, että perusturvan parantaminen näkyisi seuraavassa hallitusohjelmassa. Heikoimmista tulee huolehtia.

– Toivon lisäksi, että kirkollinen avioliittoon vihkiminen avattaisiin kaikille pareille. Olin aiemmin kirkolliskokousedustajana ja seuraan tätä keskustelua edelleen.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Lapsena luin iltarukouksen, mutta nyt ajattelen, että rukouk­seen ei tarvita sanoja. Rukouksessa ihminen etsii myötätuntoa itseään ja muita ihmisiä kohtaan. Nykyisin iltarukoukseni on väsyneen miehen huokaus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Heikki Hiilamo kritisoi Johanna Korhosta piispanvaalin jälkipelistä – Korhonen ihmettelee voimakasta reaktiota

Ajankohtaista

Professori Heikki Hiilamo kirjoitti Kotimaa 24 -mediaan blogitekstin, jossa hän väittää, että piispa Teemu Laajasalon väitettyjen talousepäselvyyksien selvittelyyn liittyy piispanvaalin jälkipeli.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.