null Valtakunnansyyttäjä on hakenut valituslupaa Päivi Räsäsen vapauttavaan tuomioon – hovioikeus hylkäsi syytteet marraskuussa 2023

Päivi Räsänen vastasi syytteisiin syyskuussa 2023 Helsingin hovioikeudessa. Oikeuskäsittelyt ovat saaneet runsaasti huomiota sekä Suomessa että ulkomailla. 

Päivi Räsänen vastasi syytteisiin syyskuussa 2023 Helsingin hovioikeudessa. Oikeuskäsittelyt ovat saaneet runsaasti huomiota sekä Suomessa että ulkomailla. 

Ajankohtaista

Valtakunnansyyttäjä on hakenut valituslupaa Päivi Räsäsen vapauttavaan tuomioon – hovioikeus hylkäsi syytteet marraskuussa 2023

Kansanedustaja Päivi Räsäsen lausumia on jo käsitelty käräjä- ja hovioikeudessa. Seuraavaksi vuorossa saattaa olla korkein oikeus. 

Valtakunnansyyttäjä on hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Helsingin hovioikeuden marraskuussa 2023 antamaan tuomioon, jolla hovioikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) ja Lähetyshiippakunnan piispa, Luther-säätiön asiamies Juhana Pohjolaa vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiöön kohdistetun yhteisösakkovaatimuksen.

Valituslupahakemus koskee Räsäsen syytteessä mainittua kirjoitusta sekä hänen Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa julkaisemiaan lausumia. Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto tiedotti valitusluvan hakemisesta perjantaina 12. tammikuuta.

”Asiassa on tärkeää saada korkeimman oikeuden kannanotto siihen, miten kyseessä olevan kaltaisessa tapauksessa on punnittava erisuuntaisia perusoikeuksia. Kyse on etenkin siitä, mikä on uskonnon- ja sanavapauden suhde syrjinnän kieltoon sekä milloin ilmaisuja on pidettävä rangaistavuuden alarajan ylittävänä rangaistavana vihapuheena”, tiedotteessa sanotaan. 

Hovioikeudessa syyttäjä vaati Räsäselle 120 päiväsakkoa kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Pohjolalle vähintään 60 päiväsakkoa ja Luther-säätiölle vähintään 10 000 euron suuruista yhteisösakkoa. Luther-säätiötä vaaditaan poistamaan pamfletti ja Yleisradiota Ruben Stillerin radio-ohjelma, jossa Räsänen oli haastateltavana.

Räsänen ja Pohjola kiistivät syytteet ja hovioikeus vapautti heidät yksimielisesti syytteistä marraskuussa 2023. Myös Helsingin käräjäoikeus antoi Räsäselle ja Pohjolalle vapauttavan tuomion keväällä 2022.

Valtionsyyttäjä Auli Mantila kertoi marraskuussa 2023 Helsingin Sanomille kannattavansa valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta. Hänen mukaansa hovioikeus perusteli asiaa hyvin niukasti ja kielletyn ja sallitun raja pitäisi määritellä selvemmin.

Tapauksen käsittelyt käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa ovat herättäneet paljon mielenkiintoa sekä Suomessa että ulkomailla, sillä siinä on punnittu sananvapauden ja uskonnonvapauden rajoja.

Poikkeuksellisen tapauksesta on tehnyt myös se, että syytettyinä ovat olleet sekä istuva kansanedustaja että Luther-säätiön piispa, ja vaatimuksia materiaalin poistamisesta on kohdistettu myös säätiöön ja Yleisradioon. Tapaus on herättänyt myös kysymyksen siitä, jatkuuko oletettu rikos niin kauan kuin kyseinen materiaali on saatavilla. Syytteet ovat koskeneet vuonna 2004 julkaistua pamflettia, kesällä 2019 julkaistua twiittiä ja radio-ohjelmaa, joka tuli ulos 2019.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.