Helsingin hovioikeus hylkäsi yksimielisesti syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan – Räsäsen mukaan päätös on sananvapauden kannalta merkittävä
Syyttäjä vaati Päivi Räsäselle sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen arvostelee syyttäjää lausumiensa vääristelystä.
Helsingin hovioikeus hylkäsi tiistaina 14.11. antamassaan päätöksessä yksimielisesti syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan. Myös Luther-säätiön entisen asiamiehen, nykyisen Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan, syyte hylättiin.
Helsingin käräjäoikeus oli maaliskuussa 2022 hylännyt syytteen kokonaisuudessaan, mutta valtionsyyttäjä Auli Mantila valitti päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeus käsitteli asiaa istunnoissaan 31.8.–1.9.
Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. Se katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Räsäsen syytteessä esille nostetut lausumat eivät panetelleet tai solvanneet homoseksuaaleja rikostunnusmerkistössä tarkoitetulla tavalla.
Hovioikeus täsmensi ratkaisussaan käräjäoikeuden tuomion perusteluja kiihottamisrikokselta edellytettävää tahallisuutta koskien. Hovioikeus totesi, että koska kirjoitukset eivät olleet lainvastaisia, lausumien antajan tahallisuutta ei tarvinnut erikseen arvioida. Muilta osin hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut.
Valtakunnansyyttäjän nostamat syytteet koskivat Räsäsen kirjoituksia vuonna 2004 julkaistussa pamfletissa, kesällä 2019 julkaistua Twitter-viestiä sekä Räsäsen lausumia Ruben Stillerin radio-ohjelmassa joulukuussa 2019. Poliisi päätti esitutkinnan nostamatta syytettä, mutta valtakunnansyyttäjä käynnisti tutkinnan uudelleen.
Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen, ja se sai heti lainvoiman. Hovioikeus velvoitti valtion korvaamaan Räsäsen oikeudenkäyntikuluja yli 20 000 eurolla ja Pohjolan noin 9 500 eurolla. Syyttäjällä on nyt 60 päivää aikaa hakea valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.
Syyttäjä harkitsee valittavansa päätöksestä
Valtionsyyttäjä Auli Mantila kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa kannattavansa valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta. Hänen mukaansa hovioikeus perusteli asiaa hyvin niukasti ja kielletyn ja sallitun raja pitäisi määritellä selvemmin. Valitusluvan hakemisesta päättää valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto.
Päivi Räsänen toivoo, ettei syyttäjä enää valita, sillä 4,5 vuotta kestänyt prosessi on ollut raskas. Pelkästään poliisikuulustelut kestivät 13 tuntia.
En epäillyt hetkeäkään, että olisin syyllistynyt kirjoituksissani tai lausunnoissani mihinkään lainvastaiseen.
Jos syyttäjä valittaa, Räsänen kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa valmis puolustamaan vakaumustaan ja Suomen perustuslaissa turvattua sanan- ja uskonnonvapautta aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten. Räsänen toivoo kuitenkin, että hovioikeuden päätös jää ennakkotapaukseksi.
– En epäillyt hetkeäkään, että olisin syyllistynyt kirjoituksissani tai lausunnoissani mihinkään lainvastaiseen. Ajattelen, että tässä ei ole kyse vain minun mielipiteistäni, vaan tuhansien ja tuhansien muiden kristittyjen oikeudesta ilmaista vakaumuksensa. Eikä pelkästään kristittyjen, vaan kenen tahansa oikeudesta, Räsänen sanoi medialle.
Räsänen kertoi, että moni, myös poliisi ja valtakunnansyyttäjä, oli matkan varrella kehottanut häntä katumaan lausumiaan, ja että tällä olisi ollut merkitystä. Räsänen sanoi, ettei voinut sitä tehdä. Hän kiitti saamastaan tuesta ja rukouksista prosessin aikana.
Päivi Räsänen vertasi syyttäjän näkemystä kiinalaisministeriin
Räsänen kertoi syyttäjien esittäneen hänen teksteistään virheellisiä väittämiä, jopa suoranaisia valheita siitä, että hän pitäisi homoseksuaaleja muita ihmisiä alempiarvoisina tai että Jumala ei olisi heitä luonut. Näin hän ei ole sanonut eikä ajattele. Käräjäoikeus totesi myös ratkaisussaan syyttäjän esittäneen väittämiä, jotka eivät pidä paikkaansa.
Räsänen ihmetteli myös syyttäjän näkemyksiä, jotka ovat hänestä ristiriidassa sen kanssa, mitä YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa sanotaan uskonnonvapaudesta.
– Syyttäjä sanoi oikeudessa, että jokainen saa uskoa mitä tahansa ja Raamattua saa siteerata, mutta sananvapauden ulkoista ilmaisua on rajoitettava. Hän totesi, että sillä ei ole merkitystä, ovatko lausumani totta vai ei, vaan sillä, että ne ovat loukkaavia.
– Haluan sanoa, että mieleeni muistui vastaava näkemys keskustelussa aikanaan, kun olin sisäministeri ja samalla kirkollisista asioista vastaava ministeri, ja Suomessa vieraili Kiinan uskontoasioista vastaava ministeri. Hän esitti myös, että kyllä jokainen päänsä sisällä saa uskoa mitä haluaa, mutta ei ilmaista sitä, koska se voi loukata jotain.
Oikeuskäsittelyllä haetaan ennakkotapausta
Oikeuskäsittelyllä on haettu ennakkotapausta siitä, miten kiihottaminen kansanryhmää vastaan -lakipykälä sopii tai ei sovi uskonnolliseen puheeseen ja miten eri perusoikeuksia painotetaan suhteessa toisiinsa. Koska syytteessä on ollut kansanedustaja, oikeusistuimet ovat pohtineet myös demokratian kannalta tärkeää poliittisen toiminnan sananvapauden suojaa.
Oikeuskäsittely on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota, ja Päivi Räsänen on saanut tukea myös ulkomailta. Hänen mukaansa tämä tuki on tullut hänelle pyytämättä.
Yksi tukijoista, ADF International, noteerasikin päätöksen heti verkkosivuillaan. ADF on kansainvälinen konservatiivikristillinen järjestö, joka on keskittynyt puolustamaan kristittyjen perusoikeuksia eri puolilla maailmaa.
Kirkko ja kaupungin uutisanalyysissä kerrottiin toukokuussa 2021, miten samantapaisille syytteille muualla Euroopassa on käynyt, ja miten syytteeseen kytkeytyy sekä perusoikeuksiin liittyviä asioita että teologisia kysymyksiä. Näiden ennakkotapausten valossa käräjä- ja hovioikeuden päätökset eivät ole yllätyksellisiä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Korkein oikeus myönsi syyttäjälle valitusluvan Päivi Räsäsen tapauksessa – Ruben Stillerin radio-ohjelma ei ole enää kokonaisuudessa mukana
AjankohtaistaPäivi Räsänen kirjoittaa Facebookissa olevansa rauhallisella mielellä ja valmis puolustamaan sananvapautta tarvittaessa myös Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa.