null Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola pääsivät kertomaan hovioikeudelle omat näkemyksensä – syyttäjän kanssa on erimielisyyttä esimerkiksi siitä, voiko sanoja ja tekoja erottaa

Oikeudenkäyntiä on seurattu laajalti mediassa ja myös ulkomailla. Päivi Räsänen, Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola (oikeassa reunassa), kansainvälisen Alliance Defending Freedom International -järjestön toiminnanjohtaja Paul Coleman sekä Räsäsen asianajaja Matti Sankamo ennen Räsäsen jutun käsittelyn alkua Helsingin hovioikeudessa.

Oikeudenkäyntiä on seurattu laajalti mediassa ja myös ulkomailla. Päivi Räsänen, Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola (oikeassa reunassa), kansainvälisen Alliance Defending Freedom International -järjestön toiminnanjohtaja Paul Coleman sekä Räsäsen asianajaja Matti Sankamo ennen Räsäsen jutun käsittelyn alkua Helsingin hovioikeudessa.

Ajankohtaista

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola pääsivät kertomaan hovioikeudelle omat näkemyksensä – syyttäjän kanssa on erimielisyyttä esimerkiksi siitä, voiko sanoja ja tekoja erottaa

Syyttäjän tulkinnan mukaan rikos jatkuu niin kauan, kun materiaalit ovat saatavilla. Hovioikeus tekee ratkaisunsa marraskuun loppuun mennessä.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) ja Lähetyshiippakunnan piispan, Luther-säätiön asiamies Juhana Pohjolan sekä Yleisradio Oy:n saamia rikossyytteitä koskeva kaksipäiväinen käsittely Helsingin hovioikeudessa jatkui perjantaina 1. syyskuuta syytettyjen kuulemisella ja loppulausunnoilla. Hovioikeus antaa ratkaisunsa tapauksesta 30. marraskuuta mennessä.

Syytteet koskevat Räsäsen kirjoittamaa ja Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia sekä twiittiä ja radio-ohjelmaa, jossa Räsänen vieraili. Pamfletti on vuodelta 2009, twiitti ja radio-ohjelma vuodelta 2019. Syyttäjä ja syytetyt Räsänen ja Pohjola ovat eri mieltä siitä, kuinka jotkin kohdat pamfletissa on tulkittava ja ovatko ne homoseksuaaleja halventavia. Myös sanan- ja uskonnonvapauden rajoista ollaan eri mieltä.

Syyttäjä vaatii Räsäselle 120 päiväsakkoa kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Pohjolalle vähintään 60 päiväsakkoa ja Luther-säätiölle vähintään 10 000 euron suuruista yhteisösakkoa. Luther-säätiötä vaaditaan poistamaan pamfletti ja Yleisradiota radio-ohjelma. Räsänen ja Pohjola kiistävät syytteet.

Erimielisyys rinnastuksesta ja rikoksen jatkuvuudesta

Päivi Räsänen avasi hovioikeudessa pamfletin kirjoittamisen taustoja. Hän kertoi olleensa huolissaan siitä, millaista seksuaalikasvatusta ja mallia ihmissuhteista erityisesti nuorille annetaan.

Suurimmat erimielisyydet syyttäjän ja Räsäsen välillä koskevat lausumien loukkaavutta ja erityisesti kohtaa, joka Räsäsen mukaan liittyi seksikasvatusta ja ihmissuhteita koskevaan keskusteluun yleensä sekä kristilliseen opetukseen näistä asioista. Pamfletin mukaan ”arvoköyhä, seksikokeiluihin yllyttävä seksivalistus kannustaa seksikokeiluihin myös samaa sukupuolta olevan kanssa” ja ”avaa väylän myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön, jossa aikuisten miesten on helpompi saada seksikontakteja alaikäisiin poikiin”. Syyttäjän tulkinnan mukaan tässä rinnastetaan homoseksuaalisuus ja pedofilia. Tämän Räsänen kiisti.

– Puhun tässä kohdasta aikuisista miehistä enkä ole kytkenyt homoseksuaalisuutta pedofiliaan. Kytkentä, jonka syyttäjä on tehnyt, on hänen omassa päässään. Kirjoitin aikuisista miehistä yleensä, en homomiehistä, Räsänen sanoi.

Hovioikeudessa keskusteltiin myös rikoksen aikajanasta. Syyttäjän mukaan kunnianloukkausrikos liittyisi tiettyyn hetkeen, mutta kun kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, rikoksen voidaan katsoa jatkuvan yhä, niin kauan kuin materiaalit ovat saatavilla.

Kirkon ja Pride-tapahtuman kumppanuutta koskevan twiitin, johon liittyi myös kuva raamatunjakeesta, syyttäjä katsoi kritisoivan sekä Pridea että kirkkoa, mutta myös halventavan homoseksuaaleja. Tästä puolustus oli eri mieltä.

Räsänen joutui hovioikeudessa ottamaan kantaan myös niin sanottuihin eheytyshoitoihin. Se liittyi pamfletin kohtaan, jossa Räsänen kirjoitti, että ”eheytyminen kohti normaalia heteroseksuaalista tunne-elämää on mahdollista, jos ihminen on motivoitunut ja halukas hoitoon”. 

– En ole kuitenkaan sanonut, että ihmistä pitäisi hoitaa tai hänen pitäisi hakeutua hoitoon, Räsänen sanoi.

Hän kielsi pitävänsä homoseksuaalisuutta sairautena tai mielenterveyden häiriönä.

Pohjolan mukaan ydin on tekojen ja olemisen erottelussa

Juhana Pohjola taustoitti hovioikeudelle sitä, miksi Räsästä pyydettiin kirjoittamaan kyseinen pamfletti. Puheenvuorossaan hän korosti erityisesti, ettei syyttäjä ymmärrä sitä, kuinka kristinuskossa ihmisen olemus ja teot erotetaan toisistaan.

– Oman käsitykseni mukaan juuri tämä on ydin. Tämän vuoksi koko pamfletti leimataan homofobiseksi. Se, että että teot tuomitaan, ei tarkoita, että ihminen tuomitaan. 

Pohjola käytti esimerkkinä hmisen ja ihmisen tekojen erottamisesta esimerkkinä aviorikosta: se ei ole laitonta, mutta kristillisen uskon mukaan väärin.  

Valtionsyyttäjä Anu Mantila vetosi asian käsittelyssä esimerkiksi siihen, että hänen tulkintansa mukaan ei voi olla niin, että kaikenlaisten näkemysten esittäminen on sallittua, jos vedotaan Raamattuun.

– Uskonnon harjoittamisen ulkoisia muotoja voi rajoittaa, ja jos ilmaisut ja uskon tulkinnat loukkaavat muiden perusoikeuksia, sitä voidaan rajoittaa. Silloin ei olla uskonnonvapauden koskemattomassa ytimessä. 

Sekä Räsäsen, Pohjolan että Yleisradion asianajajat vetosivat hovioikeudessa myös siihen, että sanomisten ja tekstien viha- tai loukkaamistarkoitusta ei ole pystytty osoittamaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.