Vähän isompien lasten kasteet ovat Tikkurilan seurakunnan papin Marja Elorannan mukaan aina ihania hetkiä muun muassa siksi, että lapsi tai nuori voi olla suunnittelemassa tilaisuutta.
Vantaalla järjestetään oma kastepäivä 12–14-vuotiaille – ”Kasteessa liitytään suureen sanomaan”
K-12 kastepäivä on ensimmäinen Vantaalla. Seurakunta tarjoaa tilan, papin ja juhlaherkut, mutta tilaisuus suunnitellaan yhdessä nuoren ja perheen kanssa.
Tikkurilan kirkolla Vantaalla järjestetään 27. syyskuuta ensimmäistä kertaa 12–14-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu kastepäivä. Tikkurilan seurakunta tahtoo tarjota puitteet kasteelle, joka on samaan aikaan sekä vaivaton että arvokas. Tapahtumaan voivat ilmoittautua myös muitten seurakuntien alueella asuvat.
Sen taustalla, että Vantaalla halutaan järjestää tällainen tapahtuma, on useita eri syitä.
– Ensinnäkin nuorten kiinnostus uskontoon, uskontoihin ja hengellisyyteen on kasvanut, Tikkurilan seurakunnan pappi Marja Eloranta aloittaa.
Nuorisobarometri-tutkimuksen mukaan 86 prosenttia nuorista ajattelee, että kaikilla on oikeus puhua omasta katsomuksestaan tai uskonnostaan koulussa. Yli 60 prosenttia kaipaa tukea oman katsomuksensa muodostamiseen.
– Myös rippikoulu pitää pintansa. Vaikka lasta ei olisi kastettu vauvana, hän saattaa haluta tulla rippikouluun, Eloranta kertoo.
Elorannan mukaan jo 12–13-vuotiaat miettivät sitä, onko rippikoulu heidän juttunsa. Ylipäätään lapset ja nuoret miettivät suuria kysymyksiä.
– Positiivinen uskonnonvapaus on nouseva trendi. Jo 12-vuotiaat ja miksei nuoremmatkin ovat kiinnostuneita arvoista ja siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja siitä, miten heidän äänensä kuuluu ja näkyy. Nuoret ovat paljon tiedostavampia kuin silloin, kun itse olin tuon ikäinen.
Marja Elorannan mukaan jo 12–13-vuotiaat saattavat miettiä, onko ripari heidän juttunsa. He ovat muutoinkin kiinnostuneita suurista kysymyksistä.
K-12 Kastepäivä järjestetään myös siksi, että rippikouluun tulee yhä enemmän sellaisia nuoria, jotka eivät kuulu kirkkoon tai joita ei ole vauvana kastettu. Rippikouluun voi ilmoittautua myös kirkkoon kuulumaton nuori, mutta konfirmaatio edellyttää kastetta.
12 vuotta täyttänyt saa itse päättää kasteestaan ja kirkkoon liittymisestä. Huoltajan suostumus vaaditaan.
Marja Elorannan mukaan isompien lasten ja nuorten kasteet ovat aina ihania tilaisuuksia.
– Me tarjoamme puitteet, juhlatilan, papin ja juhlaherkut, mutta itse kastetilaisuus suunnitellaan yhdessä nuoren ja perheen kanssa. Nuori saa siis itse vaikuttaa siihen, mitä tilaisuudessa tapahtuu. Ne ovat ihania hetkiä, koska siinä on ihan kokonainen nuori ajatustensa ja toiveittensa kanssa.
Miten alle 15-vuotias nuori sitten mieltää sen, mitä kasteessa tapahtuu?
– Luulen, että monella ajatukset ovat sellaisia, että kaste on perinne, johon halutaan liittyä. Se, miten itse kukin sen sitten mieltää, vaihtelee. Joillekin kaste voi olla syvällisempi, hengellisempi kokemus.
Marja Eloranta määrittelee kasteen niin, että siinä liitytään suureen Jumalaan ja suureen sanomaan.
– Kaste on myös yhteisöön liittymistä, seurakuntaan liittymistä.
Ilmoittautua voi 12. syyskuuta mennessä
Kastepäivän ilmoittautuminen on käynnissä. Se jatkuu 12.9. asti. Kastepäivän ajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautuminen pappi Marja Elorannalle, marja.eloranta@evl.fi, 050 464 1414. Häneltä voi myös kysyä lisää kasteesta, kirkkoon liittymisestä ja kastepäivän sisällöstä.
Kasteen jälkeen nuorelle ja hänen läheisilleen on varattu juhlapöytä, jossa suurta päivää voi juhlistaa kakkukahvien ja herkkujen äärellä. Seurakunta tarjoaa kastepäivän tarjoilut.
Kastettava tarvitsee yhden kirkkoon kuuluvan kummin. Jos omasta lähipiiristä ei löydy kummiksi sopivaa henkilöä, voi kummeja kysyä myös seurakunnasta. Kummien määrälle ei ole ylärajaa.
Vantaalla järjestetään myös nuorempien lasten Kastepäivä 28. syyskuuta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Atro Juneja halusi liittyä kirkon jäseneksi hyvissä ajoin ennen rippileiriä – päätökseen vaikuttivat oma pohdinta ja netin algoritmit
HengellisyysKastetta ja kirkkoon liittymistä edelsi muun muassa Raamattuun perehtyminen. ”En kääntyisi uskoon tietämättä, mistä se kertoo”, Atro Juneja sanoo.
