null Kirkko Vantaalla auttaa Venezuelan pakolaisia sekä Filippiinien taifuunin ja Indonesian tsunamin uhreja

Oscarelly Perez ja Stany Loyo yöpyvät Kolumbian pääkaupungin Bogotan bussiterminaalin viereisessä puistossa. YK arvioi syyskuussa, että 5 000 venezuelalaista pakenee kotimaastaan joka päivä.

Oscarelly Perez ja Stany Loyo yöpyvät Kolumbian pääkaupungin Bogotan bussiterminaalin viereisessä puistossa. YK arvioi syyskuussa, että 5 000 venezuelalaista pakenee kotimaastaan joka päivä.

Ajankohtaista

Kirkko Vantaalla auttaa Venezuelan pakolaisia sekä Filippiinien taifuunin ja Indonesian tsunamin uhreja

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti lähes 60 000 euron katastrofiavusta. Samalla päätettiin esittää ensi vuoden ulkomaiseen ja kotimaiseen kriisiapuun budjettiesitystä enemmän rahaa.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 3.10. myöntää katastrofiapua kolmeen kohteeseen. Apua myönnettiin 20 000 euroa Venezuelan pakolaiskriisin uhrien auttamiseksi Suomen lähetysseuran kautta, 20 000 euroa hätäavun toimittamiseksi Filippiinien taifuunin uhreille ja lisäksi vielä 19 400 euroa Indonesian maanjäristyksen ja tsunamin uhreille. Apu Filippiineille ja Indonesiaan menee perille Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Venezuela on ajautunut kaoottiseen tilaan Hugo Chávezin ja Nicolas Maduron sosialistihallintojen aikana. Vaikka maassa on runsaat öljyvarat, sen talous on kurjassa jamassa. Hyperinflaation, nälän ja väkivallan vuoksi yli 1,5 miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta.

Puoli miljoonaa venezuelalaista on päätynyt pakolaisiksi Kolumbiaan. Rajan tuntumassa sijaitsevassa Araucan maakunnassa on pakolaisina yli 20 000 ihmistä, joiden elinolosuhteet ovat huonot: rahaa ruokaan ja muihin tarvikkeisiin ei ole ja työnsaanti on vaikeaa. Suomen Lähetysseura avustaa pakolaisia Kolumbiassa Luterilaisen maailmanliiton kautta. Vantaalta nyt saatavaa avustusta tarvitaan ruoka- ja tavarakuponkien hankintaan sekä työnhaun ohjaukseen.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan auttaa paikallisten yhteistyökumppaneidensa kautta kahden suuren luonnonkatastrofin uhreja. Filippiinien taifuunin aiheuttamat tuhot koskettavat puolta miljoonaa ihmistä. Heille toimitetaan ruokaa, hygieniatarvikkeita ja makuualustoja hätäavuksi, mutta avun tarpeen arvioidaan jatkuvan pitkään.

Indonesian Sulawesin saaren maanjäristys ja tsunami surmasivat ainakin 1 400 ihmistä, mutta uhriluku todennäköisesti nousee vielä tästä. Vakavasti loukkaantuneita on ainakin 2 500. Lisäksi Pohjois-Sulawesissa sijaitseva Soputan tulivuori nyt syössyt tuhkaa ainakin neljän kilometrin korkeuteen ja lisää väestön ahdinkoa.

Vantaalaiset haluavat, että kirkko auttaa hädänalaisia

Yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli myös vuoden 2019 talousarviota, joka menee vielä seurakuntiin lausuntokierroksella. Talousarvion mukaan Vantaan seurakuntien talouden kehitys jatkuu suhteellisen vakaana. Yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa Jan-Erik Eklöf teki esityksen siitä, että kansainvälisen katastrofiavun ja myös kotimaisen kriisiavustusten määrää nostetaan aikaisemmasta tasosta.

Suurin osa jäsenistöstä ei osallistu tilaisuuksiin, mutta haluaa kuulua seurakuntaan sen tekemän heikoimpia auttavan työn vuoksi.

Ulkomaisen katastrofiavun määrä nousee alun perin esitetystä 58 200 eurosta vuodessa 60 000 euroon vuodessa ja kotimaisten kriisiavustusten määrä nousee 65 000 eurosta 67 000 euroon. Täydentävä esitys hyväksyttiin yksimielisesti ja se lähetetään yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Vantaan seurakuntien tulevaisuuden työssä on nostettu keskeiseksi painopisteeksi jäsenten tavoittamisen erilaisissa elämänvaiheissa. Vantaan seurakunnissa tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella tiedostetaan, että suurin osa jäsenistöstä ei osallistu tilaisuuksiin, mutta haluaa kuulua seurakuntaan sen tekemän heikoimpia auttavan työn vuoksi.

Uusimmissa tutkimuksissa on myös todettu, että jäsenistön keskuudessa kirkolta toivotaan ihmisten elämässä mukana olemista ja kirkon palveluiden helppoa saatavuutta. Vantaan seurakuntien toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2019–2021 linjataan esimerkiksi sähköisen asiakaspalvelun kehittämisestä ja jäsenistön erilaisten toiveiden ja odotusten huomioon ottamisesta seurakuntien työssä.

Suunniteltuja investointeja on myös voitu käynnistää. Esimerkiksi vanhan Tikkurilan kirkon purku ja uuden rakentaminen pääsee alkamaan vuoden 2018 lopulla. Kiinteistöissä on lähivuosina tulossa suuria remontteja ja korjaustöitä. Esimerkiksi Pyhän Laurin kirkkoa restauroidaan parhaillaan ja Myyrmäen kirkon remontin suunnitelmat etenevät.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.