null Vantaan seurakunnat luovivat korjaussumassa

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelemassa Myyrmäen kirkossa on sisäilmaongelmia. Kuva: Marianna Siitonen

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelemassa Myyrmäen kirkossa on sisäilmaongelmia. Kuva: Marianna Siitonen

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat luovivat korjaussumassa

Kiinteistöihin uppoaa iso osa rahoista. Ensi vuonna remontoidaan esimerkiksi Myyrmäen kirkkoa ja Pyhän Laurin kirkkoa.

Sisäilmaongelmia, rapistuvia julkisivuja, vesivahinkoja. Korjausta vaativien kiinteistöjen lista Vantaan seurakunnissa on pitkä, ja käyttökiellossakin on kaksi kirkkoa, Tikkurilan kirkko ja Pyhän Annan lastenkirkko.

Valtaosa Vantaan kirkoista on nyt sen ikäisiä, että suuret ja kalliit remontit ovat tarpeen. Samaan aikaan Vantaan seurakunnissa on meneillään kiinteistöjen vähentämissuunnitelma.

– Kirkkolaki määrää, että jokaisella seurakunnalla on oltava pääkirkko. Muuten seurakunnissa pitää nyt miettiä, ovatko kaikki tilat tosiaan tarpeellisia. Henkilöstö ja kiinteistöjen ylläpito vievät suurimman osan seurakuntien rahoista, Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen toteaa.

Luvassa tilojen käyttökatkoja

Seurakuntien kiinteistöjohtokunta käsitteli tilapalveluiden ensi vuoden talousarvioita ja toimintasuunnitelmaa seuraaville vuosille kokouksessaan 23. syyskuuta. Seuraavaksi talousarvio etenee kirkkovaltuustolle. Ensi vuoden investointilistalla ovat muun muassa Pyhän Laurin kirkon peruskorjaus, Hämeenkylän kirkon julkisivujen korjaus ja Myyrmäen kirkon sisäilmakorjaukset ja tilamuutokset.

Pyhän Laurin kirkossa peruskorjaustöitä on tehty jo jonkin aikaa, ja työt jatkuvat vielä muutaman vuoden.

– Töitä tehdään pääosin toiminnan ohessa, mutta ensi syksynä on luvassa käyttökatkoja, kun aletaan kunnostaa kuori- ja alttarialuetta, Sari Turunen kertoo.

Myyrmäen kirkon julkisivua korjattiin viime vuonna, ja seuraavaksi on sisätilojen vuoro. Kirkossa on sisäilmaongelmia ja tiloihin pitäisi tehdä myös toiminnallisia muutoksia, sillä Martinristin seurakuntakeskuksen toiminta loppuu keväällä. Remonttiin joutuu ainakin kirkkoherranvirasto, joka joudutaan siirtämään muualle väliaikaisesti.

Samaan aikaan kun Vantaankosken seurakunnassa mietitään Myyrmäen kirkon remonttia, pitäisi kehittää myös Kivistön kirkkoa. Siitä halutaan luoda palvelukeskus, joka kokoaisi erityisesti nopeasti kasvavan alueen lapsiperheitä.

– Palvelumuotoilu on käynnissä ja hankesuunnitelma saadaan valmiiksi ensi vuoden alussa. Mitä sitten tapahtuu, riippuu kaavan etenemisestä. Kirkko pitäisi myös peruskorjata, Turunen sanoo.

Hämeenkylän kirkossa ongelmia on tuottanut rapistuva julkisivu, joka on nyt tilapäisesti korjattu pellityksellä. Korjaussuunnitelma pidempiaikaisia ratkaisuja varten on pitkällä ja työtä on tehty yhteistyössä arkkitehdin kanssa. Seuraavaksi julkisivuun on tarkoitus laittaa kuparia.

Isot remontit budjetoidaan erikseen

Remonttia vaativia tiloja on lähes kaikissa seurakunnissa, mutta kaikkea ei voida remontoida yhtä aikaa. Seurakuntien talousarviossa on varattu rahaa pienemmille korjaustöille, mutta isommat remontit pitää budjetoida erikseen. Sari Turusen mukaan akuuteimmat menevät aina jonon ohi, esimerkiksi vesivahinkojen jälkiä on korjattava pikaisesti.

– Rinnalla kulkevat sisäilma-asiat, vaikka saattaakin tuntua siltä, ettei niiden korjaaminen etene. Se taas johtuu siitä, että usein ongelmien syyn löytäminen on vaikeaa jopa konsulteille.

Sari Turusen mukaan se, että kirkoissa on niin paljon ongelmia, johtuu paitsi niiden iästä, myös joistakin aikoinaan tehdyistä teknisistä ratkaisuista ja materiaalivalinnoista. Arkkitehdit ovat suunnitelleet kirkot usein "liiankin hienoiksi" toimivuuden kustannuksella. Korjausten tekeminen on vaikeaa.

– Arkkitehtien tekijänoikeus on aika kova. Julkisivuun ei noin vain voi tehdä muutoksia, sisätilojen kanssa voi olla hieman helpompaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pyhän Annan lastenkirkkoa esitetään purettavaksi – uusi kirkkovaltuusto tekee ensi töikseen ison päätöksen

Ajankohtaista

Kirkkoneuvoston päätökseen liittyi ponsi uudesta tilasta asuinrakennuksen yhteyteen. Yksi vaihtoehto on myös Länsimäen kirkko. Hakunilan seurakunta vastustaa yhä purkamista.Myyrmäen kirkon korjaus valmistuu

Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.