null Seurakuntalaiset ja kirkkoherra puolustavat Pyhän Annan lastenkirkkoa – miljoonaremontti olisi liian iso riski, sanoo kiinteistöjohtaja

Kalkkihiekkatiilestä ja betonista rakennettu pulpettikattoinen kirkko on alun perin valmistunut vuonna 1968 arkkitehti Göran Malmströmin suunnitelmien pohjalta.

Kalkkihiekkatiilestä ja betonista rakennettu pulpettikattoinen kirkko on alun perin valmistunut vuonna 1968 arkkitehti Göran Malmströmin suunnitelmien pohjalta.

Ajankohtaista

Seurakuntalaiset ja kirkkoherra puolustavat Pyhän Annan lastenkirkkoa – miljoonaremontti olisi liian iso riski, sanoo kiinteistöjohtaja

Vantaan Itä-Hakkilassa sijaitseva kirkko on ollut kolme vuotta suljettu sisäilmaongelmien vuoksi.

Vantaan Pyhän Annan lastenkirkon tulevaisuus nousi taas esille, kun Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa toivottiin, ettei kirkkoa purettaisi.

”Mieleen tulee, että seurakunta haluaa keskittyä pääkirkkojensa ongelmiin ja yrittää vaivihkaa purkaa tällaisen pikkukirkon vain rahaa säästääkseen”, mielipidekirjoituksessa sanotaan.

Itä-Hakkilassa sijaitseva lastenkirkko on ollut kolme vuotta suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi. Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtokunta ehdotti syyskuussa, että kirkkoa ei korjattaisi. Tällöin kiinteistöstä luultavasti luovuttaisiin.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päättää lastenkirkon kohtalosta, kun se on ensin kuullut Hakunilan seurakuntaa, jonka alueelle kirkko kuuluu.

Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen ei ole tyytyväinen purkuehdotukseen. Myös Hakunilan seurakuntaneuvoston toive on, että kirkko remontoitaisiin. Tuomisen mukaan Pyhän Annan lastenkirkko on seurakunnalle korvaamattoman tärkeä.

– Jos rakkaasta kirkosta joudutaan luopumaan, olisin toivonut, että ennen päätöstä olisi paremmin perehdytty siihen, miten ainutlaatuinen kirkko on. Nyt luopumispäätöstä perustellaan liikaa taloudellisista näkökulmista, Tuominen sanoo.

– Kirkon sulkemisen jälkeen (kolme vuotta sitten) yhtä monipuolista toimintaa ei ole pystytty järjestämään muissa kirkoissa. Seurakuntalaisten keskuudessa on vahva mielipide siitä, että kirkko pitää korjata.

Emme uskalla ottaa sitä riskiä, että laittaisimme kaksi miljoonaa euroa remonttiin mutta emme voisi taata, että se auttaa.

– Vantaan seurakuntien kiinteistökohtaja Sari Turunen

Remontti olisi kallis ja epävarma

Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen sanoo, että kirkon korjaaminen ei ole järkevää.

– Olemme selvittäneet useita korjausvaihtoehtoja. Ajattelimme aiemmin, että kirkon alakerta poistettaisiin käytöstä ja vain yläkerta korjattaisiin. Totesimme kuitenkin, että ei ole mielekästä korjata vain osaa rakennuksesta ja koteloida sisäilmaongelmia alakertaan.

Turusen mukaan koko Pyhän Annan lastenkirkon korjaaminen maksaisi noin kaksi miljoonaa euroa. Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa sanottiin, että korjauksen hinta olisi 650 000 euroa, mutta Turusen mukaan sillä hinnalla remontoitaisiin vain kirkon yläkerta.

Suurin ongelma ei Turusen mukaan kuitenkaan ole hintalappu vaan se, että kattavakaan remontti ei välttämättä korjaisi ongelmia.

– Esimerkiksi Vantaan kaupungintalolla tehtiin hyvin mittavat sisäilmakorjaukset, mutta ongelmat eivät kadonneet, Turunen sanoo.

– Emme saaneet yhdeltäkään suunnittelijalta selkeää vakuutusta, että korjausten jälkeen kirkko olisi varmasti kunnossa. Totesimme yksinkertaisesti, että emme uskalla ottaa sitä riskiä, että laittaisimme kaksi miljoonaa euroa remonttiin mutta emme voisi taata, että se auttaa.

Alttaritaulu on Kaija-Riitta Iivosen vuonna 1987 suunnittelema keraaminen, maanläheisiä värejä toistava triptyykki.

Alttaritaulu on Kaija-Riitta Iivosen vuonna 1987 suunnittelema keraaminen, maanläheisiä värejä toistava triptyykki.

Myyrmäen kirkossa otetaan riski, Tikkurilan kirkko puretaan

Jos olisi varmaa, että korjaukset poistaisivat Pyhän Annan lastenkirkon sisäilmaongelmat, remonttirahat pyrittäisiin Sari Turusen mukaan saamaan kasaan.

Turusen mukaan sama epävarmuus koskee esimerkiksi Myyrmäen kirkkoa, jota on remontoitu sisäilmaongelmien vuoksi ja jonka remonttikierre jatkuu.

– Emme tiedä, saammeko ongelmia ratkaistua Myyrmäessäkään, mutta se on seurakunnan pääkirkko, emmekä voi luopua siitä. Kirkkolain mukaan seurakunnalla on oltava kirkko, Turunen sanoo.

Myös Tikkurilan kirkko on sisäilmaongelmien saastuttama, ja rakennus puretaan. Tilalle rakennetaan uusi kirkko.

Jos Pyhän Annan kirkko puretaan, sen ainutlaatuiset taide-esineet otetaan Turusen mukaan talteen ja puhdistetaan. Osa taiteesta on kuitenkin kiinni esimerkiksi kirkon lattiassa, ja kiinteän taiteen pelastaminen voi olla vaikeaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.