null Pyhän Annan lastenkirkkoa esitetään purettavaksi – uusi kirkkovaltuusto tekee ensi töikseen ison päätöksen

Pyhän Annan lastenkirkko suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi kokonaan syksyllä 2015.

Pyhän Annan lastenkirkko suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi kokonaan syksyllä 2015.

Ajankohtaista

Pyhän Annan lastenkirkkoa esitetään purettavaksi – uusi kirkkovaltuusto tekee ensi töikseen ison päätöksen

Kirkkoneuvoston päätökseen liittyi ponsi uudesta tilasta asuinrakennuksen yhteyteen. Yksi vaihtoehto on myös Länsimäen kirkko. Hakunilan seurakunta vastustaa yhä purkamista.

Itä-Hakkilassa sijaitsevan Pyhän Annan lastenkirkon kohtalo lähestyy ratkaisuaan. Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esittää 22. tammikuuta kokoontuvalle kirkkovaltuustolle, että kirkon kunnostuksesta luovutaan.

Esityksen mukaan lastenkirkon kiinteistölle haettaisiin asemakaavamuutosta, joka mahdollistaa asuntorakentamisen. Päätöksestä äänestettiin äänin 5–3. Kolme kirkkoneuvoston jäsentä äänesti tyhjää. Yhteisen kirkkoneuvoston hakunilalainen jäsen Tarja Eklund jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Kokouksessa jätetyssä ponnessa ehdotetaan, että jos valtuusto päättää Pyhän Annan lastenkirkon purkamisesta, edellytetään, että sen paikalle rakennettavan uuden asuinrakennuksen yhteyteen tulee lastenkirkolle uudet tilat. Tähän ehtona kuitenkin on, että Hakunilan seurakunta, jonka alueella kirkko on, näin haluaa.

Pyhän Annan lastenkirkon tilanne on ollut vaakalaudalla loppuvuodesta 2013, jolloin työntekijät alkoivat oireilla heikentyneestä sisäilmasta. Kirkon käytöstä luovuttiin vuonna 2015 ensin osittain. Kokonaan käyttökieltoon se asetettiin syksyllä 2015, mistä lähtien rakennus on ollut suljettuna. Kirkossa on tehty useita mittauksia ja korjauksia vuodesta 2014.

Korjaus maksaisi kaksi miljoonaa euroa

Pyhän Annan lastenkirkon korjausten hinnaksi on arvioitu 2 miljoonaa euroa. Tähän ei ole varattu määrärahoja Vantaan seurakuntien investointiohjelmassa, jonka suuruus on peräti 43 miljoonaa euroa. Tulossa on esimerkiksi Myyrmäen kirkon kuusi miljoonaa euroa maksava korjaus ja meneillään ovat Pyhän Laurin kirkon peruskorjaus sekä uuden Tikkurilan kirkon rakentaminen.

Osittainen tai lyhyen ajan tarpeisiin tehtävä korjaus ei esityksen mukaan poista ongelmia, vaan estäisi vain ongelmien kulkeutumisen käytössä oleviin tiloihin. Aina on myös riski, että epäterveelliselle sisäilmalle altistunut ihminen ei korjausten jälkeenkään voi työskennellä rakennuksessa. Pääsyyt sisäilmaongelmiin ovat rakenteissa oleva kosteus ja pinta-, tasoite ja kiinnitysmateriaalien keskinäinen reagointi.

On mielenkiintoista nähdä, miten uudet valtuutetut asiaan suhtautuvat.
– Hans Tuominen

Lastenkirkon korjaamisesta ollaan siis luopumassa, koska sisäilmakorjausten onnistumisesta ei ole takeita ja Vantaan seurakuntien investointiohjelma on mittava. Kirkon tilasta on vuosien varrella tehty useita selvityksiä, joihin seurakuntien kiinteistötoimen näkemys perustuu.

– Olen erittäin pahoillani, että olemme tässä tilanteessa, mutta en rakennuksen ongelmat ja talouden huomioon ottaen näe muita vaihtoehtoja järkeviksi, sanoo Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen ja heittää samalla ilmaan kokonaan uuden ehdotuksen: ”Toivottavasti lastenkirkko voisi toteutua jossain terveessä tilassa, esimerkiksi Länsimäen kirkolla.”

Turusen mukaan Länsimäen kirkko on tila, jonne osa lastenkirkolla olleista toiminnoista on siirtynyt ja jossa lastenkirkossa oireilleet työntekijät voivat työskennellä. Käyttöasteen puolesta Länsimäen kirkossa olisi tilaa uusille toiminnoille. Sinne voitaisiin siirtää myös suuri osa lastenkirkkoon tehdystä taiteesta.

– Betonivaluun tehtyjä teoksia ei pystytä irrottamaan, mutta esimerkiksi lattialaatat kyllä. Taide voidaan siirtää Länsimäkeen tai lastenkirkon paikalle rakennettavan asuinrakennuksen kerhotilaan.

Ponsi asuinrakennukseen lastenkirkolle tulevasta tilasta tuli Turuselle yllättäen. Hänen mukaansa kyseessä olisi kerhotila. Turunen pitää sitä mahdollisena, jos Hakunilan seurakunta sellaisen tilan haluaa.

Jos kirkkovaltuusto päättää purkamisesta, purkulupaa haetaan Vantaan kaupungilta. Turunen olettaa, että kaupunki haluaa myös rakennushistoriaselvityksen. Asuinrakennuksen tekeminen vaatii muutoksen asemakaavaan, joten jokunen vuosi vierähtää ennen kuin alueella on uusi rakennus ja siinä kerhotila.

Hakunilan seurakunta haluaisi säilyttää kirkon

Hakunilan seurakuntaneuvosto oli syksyllä lausunnossaan kirkon säilyttämisen kannalla ja tämä on seurakunnan kanta edelleen, toteaa kirkkoherra Hans Tuominen. Tuominen myös muistuttaa, että samaa mieltä on suuri joukko seurakuntalaisia ja alueen asukkaita. Kirkkoa puolustavaan vetoomukseen kerättiin 740 nimeä.

– Totta kai olen yhteisen kirkkoneuvoston päätökseen pettynyt, koska sekä seurakuntaneuvosto että hakunilaiset ovat ilmaisseet tahtonsa kirkon säilyttämisen puolesta. On mielenkiintoista nähdä, miten uudet valtuutetut, jotka nyt ensi kertaa saavat tämän asian päätettäväkseen, asiaan suhtautuvat, sanoo Tuominen.

Tuominen ymmärtää purkamiseen liittyviä perusteluja tiettyyn rajaan asti. Hänen mukaansa Hakunilan seurakunta ei halua vaarantaa työntekijöiden eikä seurakuntalaisten terveyttä. Myös investointiohjelman suuruus ja korjauksen kahden miljoonan hinta ovat tosiasioita.

Sitten tulee kuitenkin mutta. Tuomisen mukaan tehdyt selvitykset eivät hänen mukaansa päädy siihen, ettei kirkkoa pystyttäisi korjaamaan niin, että ainakin olennainen osa siitä olisi käytettävissä.

– Riski siitä, että ongelmat eivät korjausten jälkeen kuitenkaan varmuudella katoaisi, ei minusta ole kestävä argumentti. Samalla perusteella voidaan torjua minkä tahansa kosteusvaurioista kärsineen tilan korjaus. Riski on aina olemassa. Sama koskee myös Myyrmäen kirkkoa, vaikka totta kai se pitää korjata, kyseessä kun on Vantaankosken seurakunnan pääkirkko.

Tuomisen mukaan investointiohjelma on todella suuri, mutta hänen mielestään ensin pitäisi huolellisesti miettiä ohjelman kokonaisuus ja sitten vasta priorisoida hankkeita. Lastenkirkon pitäisi vielä olla mukana tässä harkinnassa. Jos kyseessä olisi mikä tahansa seurakuntatalo, päätöksen tekeminen olisi helpompaa, mutta kyseessä on Suomen ensimmäinen lasten kanssa suunniteltu ja lapsille rakennettu kirkkotila.

Tuominen pitää kirkkoneuvostossa jätettyä pontta positiivisena asiana, koska Itä-Hakkilaa ei missään tapauksessa voi jättää ilman seurakuntatilaa. Seurakunnan iltapäiväkerho toimii nyt vuokratiloissa.

– Ehdotus Länsimäestä tulee ihan uutena asiana. Siihen en lähde nyt ottamaan kantaa. Katsotaan tämä päätös lastenkirkosta nyt ensin loppuun asti, sanoo Tuominen.

Kirkko rakennettiin alun perin vuonna 1968. Se remontoitiin lastenkirkoksi vuonna 2004.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.