null Vapaaehtoinen pyhiinvaellusohjaaja Hanna Aschan: Pyhää voi etsiä Helsingissä kävellen

– Vaellukselle voi tulla kuka tahansa, joka jaksaa kulkea viitisen kilometriä. Kävelen itse matkat etukäteen ja haeskelen reitit, sanoo pyhiinvaellusohjaaja Hanna Aschan.

– Vaellukselle voi tulla kuka tahansa, joka jaksaa kulkea viitisen kilometriä. Kävelen itse matkat etukäteen ja haeskelen reitit, sanoo pyhiinvaellusohjaaja Hanna Aschan.

Hengellisyys

Vapaaehtoinen pyhiinvaellusohjaaja Hanna Aschan: Pyhää voi etsiä Helsingissä kävellen

Keväällä aloitetut Paavalin seurakunnan pienet pyhiinvaellukset jatkuvat Helsingissä loka- ja marraskuussa.

Millaisia retkiä ohjaat, seurakuntalainen Hanna Aschan?

– Lähdemme joka toinen torstai Paavalinkirkolta kävelemään rauhallisesti yhdessä valittuun kohteeseen. Olemme vaeltaneet esimerkiksi Oulunkylän vanhaan kirkkoon, Lammassaareen ja Uspenskin katedraaliin.

– Olen käynyt pyhiinvaellusohjaajan kurssin ja ajattelin ensin kiertää vain kirkkoja, kun pidän niistä kovasti. Mutta myös luonto- ja taidekohteita toivottiin, ja miksikäs ei? Tällaisen pyhiinvaelluksen idea on etsiä ja tunnistaa pyhyyttä lähellä ja arjessa. Se rauhoittaa ja parantaa.

Millaisia muita pyhiinvaelluksia olet tehnyt?

– Nuorempana olen vaeltanut säännöllisesti Alpeilla. Olen päiväretkivaeltaja, sillä en tahdo kantaa isoa rinkkaa selässäni. Pyhiinvaellus ei aina ole sitä, että lähtee Espanjan Santiago de Compostelaan tai pitkille maakuntaretkille.

Vaeltaako joukkonne ääneti Helsingin kaduilla?

– Ei, moni kävelijä asuu yksin, ja sosiaalisuus on tärkeää. Tänä syksynä meillä on välillä lyhyitä hiljaisia kävelyosuuksia.

– Perillä kohteessa on hiljentymistä, esittely tai joskus eväiden syömistä yhdessä. Moni jatkaa määränpäästä kaupungille tai palaa julkisilla kulkuneuvoilla. Itse kävelen aina takaisin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pyhiinvaelluksen määränpää voi olla matka itse – jo muutaman tunnin kävely avaa aistit ja vie muihin mielenmaisemiin

Ajankohtaista Hengellisyys

Vuosittain Suomessa järjestetään satoja eri pituisia vaelluksia. Turussa pääsee Aurajoen rantaa seurailemalla kadonneisiin paikkoihin ja keskiaikaisiin kirkkoihin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.