null ”Jeesus on tärkeimpiä minuun vaikuttaneita ajattelijoita”, kertoo maailman suurimpia rock-bändejä kuvannut Ville Juurikkala

– 27-vuotiaana ihminen ajattelee, että uralla täytyy edetä. Silloin se tuntui tärkeältä, Ville Juurikkala pohtii.

– 27-vuotiaana ihminen ajattelee, että uralla täytyy edetä. Silloin se tuntui tärkeältä, Ville Juurikkala pohtii.

Hengellisyys

”Jeesus on tärkeimpiä minuun vaikuttaneita ajattelijoita”, kertoo maailman suurimpia rock-bändejä kuvannut Ville Juurikkala

Biletys ja menestys veivät huippukuvaaja Ville Juurikkalaa vuosia. Sitten hän jätti Los Angelesin ja lähti pyhiinvaellukselle.

Tuli ontto olo. Tuntui, että missään ei ole mitään aitoa.

Jatkuva biletys ei ollut se, mikä Los Angelesissa ahdisti eniten. Biletys tietenkin vaikuttaa aivoihin. Se saa ahdistukset tuntumaan vielä ahdistavammilta. Mutta ahdistuksen syy oli toinen.

– Se oli kaupungin ilmapiiri, Ville Juurikkala kertoo.

– Los Angeles on kasvanut viihdeteollisuuden päälle. Sinne muuttavista ihmisistä suurin osa tulee viihdeteollisuuden perässä. Se tuntuu niissä ihmisissä.

Elettiin vuotta 2010, ja Juurikkalan ura oli edennyt uskomattomalla tavalla. Hän on itseoppinut valokuvaaja ja erikoistunut rock-bändien kuvaamiseen. Vuoden 2005 tienoilla Juurikkala kuvasi ensimmäistä kertaa suomalaista goottimetalliyhtyettä The 69 Eyesiä, jonka jäseniin hän oli tutustunut kuvatessaan nuorisolehti Suosikkiin.

Seuraavaksi Juurikkala sai asiakkaakseen metalliyhtye HIMin. Sitten The 69 Eyesin soittajat pyysivät Juurikkalaa kuvaamaan Japanin-kiertueelleen, jonka puolivälissä hän hyppäsi kuvaamaan Hanoi Rocksin kiertuetta.

Vuonna 2007 Juurikkala kuvasi levyjen promokuvat HIMille, Hanoi Rocksille, Nightwishille, Apocalypticalle ja Amorphikselle. Kohta hän löysi itsensä Helsingin jäähallin backstagelta juttelemasta yhdysvaltalaisen punkpopbändi Good Charlotten laulajan Joel Maddenin kanssa.

– Se oli silleen, että mitä sä teet huomenna. Lähde kiertueelle meidän kanssa. Me maksetaan kaikki. Mä lähdin. Se oli aika huikeeta.

Maailman musiikkiteollisuudella on kolme pääkaupunkia: Los Angeles, New York ja Lontoo. Niistä suurin on Los Angeles. Juurikkala muutti sinne isojen apajien perään.

– 27-vuotiaana ihminen ajattelee, että uralla täytyy edetä. Silloin se tuntui tärkeältä.

Vuonna 2010 Juurikkalan teinivuosien unelma toteutui, kun Guns N’ Roses -yhtyeen kitaristi Slash otti yhteyttä. ”Hey, you wanna shoot the show, man?”

Juurikkala halusi, totta kai. Mutta jotain hänen ajattelussaan oli ehtinyt muuttua. Kun Slash julkaisi livelevyn, jonka kannessa oli Juurikkalan ottama kuva, Juurikkala oli jo kaukana Los Angelesista.

Monet Jeesuksen vertaukset ovat avautuneet Ville Juurikkalalle vuosien varrella.

Monet Jeesuksen vertaukset ovat avautuneet Ville Juurikkalalle vuosien varrella.

"Nyt tämä vie minua enkä mahda sille mitään"

Ville Juurikkalalla on vuoden nuorempi veli, Oskari Juurikkala. Kun pojat olivat teinejä, he soittivat heviä samoissa bändeissä. Oskari soitti rumpuja ja Ville kitaraa.

Oskari oli vetäytyvämpi kuin Ville, joka viihtyi kaveriporukoissa. Veljekset ovat olleet koko ikänsä läheisiä, mutta heidän elämänpolkunsa ovat olleet erilaiset. Oskari väitteli ensin kauppatieteistä, sitten oikeustieteistä ja tekee nyt teologian väitöskirjaa.

Hallinnan menettäminen on tärkeimpiä asioita, joita ihminen voi opetella.

Parikymppistä Villeä sen sijaan kiinnosti lähinnä bilettäminen – ja valokuvaus. Poikien äiti, elokuvaohjaaja Kaija Juurikkala, kehui Villen ottamia lomavideoita ja kannusti häntä harjoittelemaan kuvaamista. Ville tajusi itsekin olevansa lahjakas. Sama tyyli, joka vei hänet kuvaamaan maailman suurimpia rock-bändejä, oli iduillaan jo hänen varhaisissa kuvissaan.

Juurikkalan vapaa-aika kului pitkälti alkoholin kanssa. Silti hän ajatteli jo silloin, ettei hänen elämänsä tule aina olemaan sellaista.

– Monet ajattelevat, että minulle tapahtui Losissa täyskäännös, mutta sisäisesti käännös ei ollut niin suuri. Minulla oli aina ollut olo, että lopulta haluan elämältä jotain muuta. En vain ollut vielä tarpeeksi vahva muutokseen. Ajattelin, että nyt tämä vie minua enkä mahda sille mitään.

Juurikkala uskoo, että yksi syy hänen juomiseensa oli se, että hän halusi menettää itsensä hallinnan. Hän ajattelee edelleen, että hallinnan menettäminen on tärkeimpiä asioita, joita ihminen voi opetella. Alkoholi kuitenkin vapauttaa vain hetkeksi. Pidemmän päälle se vangitsee.

Parempia keinoja hallinnan menettämiseen Juurikkala oppi Jeesukselta.

Perhe on nykyään Ville Juurikkalan elämän tärkein asia. Hän on vähentänyt kuvauksia ulkomailla, jotta voisi olla enemmän vaimonsa ja lastensa kanssa.

Perhe on nykyään Ville Juurikkalan elämän tärkein asia. Hän on vähentänyt kuvauksia ulkomailla, jotta voisi olla enemmän vaimonsa ja lastensa kanssa.

Jeesus julisti universaalia rakkautta, mutta sitä ei ole tarpeen korostaa

Kun Ville ja Oskari Juurikkala soittivat teineinä yhdessä heviä, Oskari oli tiukka ateisti. Ville taas oli avoimempi hengellisille asioille. Vaikka Juurikkalat eivät kuuluneet kirkkoon, Ville kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa uskonnon.

Kun parikymppinen Ville pohti elämän syviä kysymyksiä, Jeesuksen opetukset puhuttelivat.

– Jeesus on tärkeimpiä minuun vaikuttaneita ajattelijoita, vaikka en ole ehkä ikinä ollut täysin uskovainen.

Jeesus julisti universaalia rakkautta. Se on Juurikkalan mielestä Jeesuksen opetusten määränpää, mutta sen korostaminen ei ole nykyään kauhean olennaista. Kaikki vähänkään empatiaan kykenevät ihmiset pitävät toisten rakastamista joka tapauksessa tärkeänä.

Itsestään selvän määränpään sijaan Juurikkalan mielestä pitäisi etsiä keinoja, jotka auttavat sen saavuttamisessa. Siksi häntä puhuttelee Jeesuksessa etenkin se, miten Jeesus antautui hetkelle ja hyväksyi olevan.

– Esimerkiksi se, että jos sinua lyödään yhdelle poskelle, käännä toinenkin. Mielestäni se tarkoittaa egon antautumista, Juurikkala selittää.

– Että antautuu sisäisesti ja hyväksyy sen, miten asiat ovat. Ulkoista maailmaa voi yrittää muuttaa, mutta se onnistuu paremmin sisäisen hyväksynnän tilasta.

Mieli miettii koko ajan, millaisen hetken se haluaa seuraavaksi

Ville Juurikkala painottaa, että tosiasioille antautuminen ei tarkoita itsehillinnästä luopumista eikä kaaoksen syleilemistä. Päinvastoin: itsehillintä, järjestys ja rutiinit ovat paras keino päästää irti mielen kontrollista. Juurikkala ymmärtää munkkeja, joiden elämä pyörii askeettisten askareiden ympärillä. Jos järjestys puuttuu, mieli miettii koko ajan, millaisen hetken se haluaa seuraavasta luoda.

– Ilman itsehillintää ego joutuu jatkuvasti pelon valtaan muuttuvien elämäntilanteiden edessä.

Nykyhetken hyväksyminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Juurikkala kokee olevansa siinä keskeneräinen, jopa huono.

– Hallinnan tarpeesta on vaikeaa päästää täysin irti, vaikka tiedän, että aito onni tulee vain sen kautta.

Ilman itsehillintää ego joutuu jatkuvasti pelon valtaan muuttuvien elämäntilanteiden edessä.

Juurikkala haluaisi olla uskovaisempi, mutta ei osaa. Sen takia hän kadehtii pikkuveljeään. Oskari, entinen ateisti, kääntyi opiskeluvuosinaan katolilaiseksi. Nyt hän on pappi ja tiukan Opus Dei -liikkeen jäsen.

Myös Ville Juurikkala liittyi aikuisena kirkkoon, Suomen luterilaiseen. Hän oli menossa naimisiin, ja pariskunta halusi kirkkohäät. Häät eivät kuitenkaan olleet ainoa syy kirkkoon liittymiselle.

– Se on monisyinen kokonaisuus, Juurikkala sanoo ja jää miettimään.

Juurikkala ajattelee olevansa ainakin hengellinen, ehkä myös uskonnollinen. Hänen on vaikea omaksua kokonaista uskonnollista järjestelmää sellaisenaan. Kaikissa järjestelmissä on jotain, mikä ei tunnu omalta.

– Ellei lähde nimenomaan siitä täydellisestä irrottamisesta, että antaa hallinnan itsestään kokonaan jollekin toiselle niin kuin veljeni on tehnyt. Ja sitä nimenomaan kadehdin.

Ville Juurikkala on todennut, että alkoholi vapauttaa vain hetkeksi. Pidemmän päälle se vangitsee.

Ville Juurikkala on todennut, että alkoholi vapauttaa vain hetkeksi. Pidemmän päälle se vangitsee.

Kun varas vei passin ja pankkikortin, pyhiinvaeltaja tajusi, mitä Jeesus tarkoitti

Vähän sen jälkeen, kun Ville Juurikkala oli kuvannut Slashin levyn kannen, hän pakkasi tavaransa ja jätti Los Angelesin.

– Viihdeteollisuudesta puuttuvat syvemmät merkitykset. Tuntuu, että missään ei ole mitään aitoa.

Juurikkala lensi Eurooppaan ja lähti kävelemään Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreittiä Ranskasta Espanjaan. Kun hän lähti, hän tuumi, että kaikki on auki. Hän oli saavuttanut urallaan sen, mistä oli unelmoinut.

– Ajattelin, että saatan jäädä vaikka asumaan Santiagon tien varrelle.

Sitä Juurikkala ei tehnyt, mutta kahden kuukauden ja tuhannen kilometrin pyhiinvaellus osoittautui antoisaksi – etenkin sen jälkeen, kun hänen rinkkansa varastettiin yöllä. Kolme päivää hän kierteli poliisiasemia ja löytötavaratoimistoja, mutta hyväksyi lopulta tosiasian: tavarat, pankkikortti ja passi olivat tiessään. Juurikkalalla oli taskun pohjalla muutama kymppi.

Silloin hänet valtasi suuri keveyden tunne. Hänellä ei ollut mitään menetettävää.

– Minulle tuli vahva oivallus Jeesuksen opetuksesta, että kamelin on helpompi mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä taivaaseen. Mulle tuli heti, että ah, tätä se tarkoittaa.

– Olen aina ajatellut, että Jeesus puhui paljon sellaisesta rauhasta ja tyyneydestä, minkä ihminen voi saavuttaa tässä maailmassa.

Juurikkala nukkui viimeiset kolme viikkoa metsissä ja söi sitä, mitä sai muilta ihmisiltä ja luonnosta. Vielä vahvemman kokemuksen hän sai aivan pyhiinvaelluksen lopussa. Hänet valtasi suuri tunne, jota hän kutsuu armoksi.

– Englannin sana "grace" on parempi kuin suomen "armo". Grace viittaa enemmän kiitollisuuteen ja rakkauteen. En kokenut vihaa tai katkeruutta ketään tai mitään kohtaan.

Armon kokemus laimenee, mutta jättää pohjavireen

Ville Juurikkalaa väsyttää. Hän oli viime yönä Hyvinkäällä ja Helsingissä kuvaamassa brittibändi Bullet for My Valentinea ja pääsi nukkumaan vasta kolmelta.

– Kun lähdin keskiyöllä kotiin, mietin, että onpa myöhä. Joskus se on ollut aikainen!

Santiagon vaelluksen jälkeen Juurikkala muutti takaisin Suomeen. Hän asui yli vuoden syrjäisellä mökillä ja kävi vain toisinaan kuvauskeikoilla. Nykyään hän asuu lapsuudenseudullaan Lohjalla.

Juurikkalalla on kolme alle kouluikäistä lasta, joista yhden syntymäpäiväkakkua hänen puolisonsa leipoo alakerrassa. Perhe on nykyään Juurikkalan elämän tärkein asia. Hän on vähentänyt kuvauksia ulkomailla, jotta voisi olla enemmän vaimonsa ja lastensa kanssa.

Jeesus puhui paljon sellaisesta rauhasta ja tyyneydestä, minkä ihminen voi saavuttaa tässä maailmassa.

Lapset ovat elävä esimerkki siitä, mihin aikuiset pyrkivät hengellisten harjoitusten kautta: he todella elävät hetkessä.

Juurikkala jätti alkoholin kokonaan vuonna 2011. Hän ei koe enää tarvetta juoda.

Juurikkala ajattelee, että ihmisen on hyvä elää toisten ihmisten kanssa. Siinä on kuitenkin haasteensa.

– Mitä enemmän olen Santiagon tien jälkeen palannut tähän hektiseen yhteiskuntaan, sitä enemmän olen joutunut tasapainoilemaan, miten pystyisin saavuttamaan vaelluksella kokemani henkisen olotilan.

Pyhiinvaelluksen jälkeen armon, kiitollisuuden ja rakkauden kokemus laimeni. Välillä Juurikkala kokee vahvoja vihan ja katkeruuden tunteita. Jonkinlaisen pohjavireen armon tila kuitenkin jätti.

– Nyt tiedän, että sellainen kokemus on mahdollinen.

Santiagon tien jälkeen armon kokemus laimeni. Nyt Ville Juurikkala kuitenkin tietää, että sellainen kokemus on mahdollinen.

Santiagon tien jälkeen armon kokemus laimeni. Nyt Ville Juurikkala kuitenkin tietää, että sellainen kokemus on mahdollinen.

Jaa tämä artikkeli: