null Vapaaehtoinen tuo ruokakassin oven taakse – Espoonlahden seurakunta auttaa kauppa-asioinnissa

Marjukka Mikkola on valmiina kuljettamaan seurakunnan kauppa-avun ostokset perille Espoonlahdessa.

Marjukka Mikkola on valmiina kuljettamaan seurakunnan kauppa-avun ostokset perille Espoonlahdessa.

Ajankohtaista

Vapaaehtoinen tuo ruokakassin oven taakse – Espoonlahden seurakunta auttaa kauppa-asioinnissa

Espoonlahden seurakunnan kauppa-apu sai alkunsa diakoniatyöntekijälle esitetystä kysymyksestä.

Koronakaranteenissa olevat ja riskiryhmiin kuuluvat tarvitsevat apua esimerkiksi ruokakaupassa käymisessä. Kaikilla ei ole lähellä ihmisiä, joilta voisi pyytää apua. Espoonlahden seurakunta tarttui tähän ajankohtaiseen ongelmaan ja kokeilee kauppa-avun tarjoamista alueellaan.

– Kauppa-apu sai alkunsa diakoniatyössä esiin nousseesta kysymyksestä, auttaisiko seurakunta ruokaostosten tekemisessä. Pohdimme asiaa johtoryhmässä, ja päätimme avata turvallisen väylän auttamiselle. Yhdistimme tähän myös vapaaehtoistoiminnan, kertoo Espoonlahden seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Stella Björkholm.

– Olin jo aiemmin miettinyt, että nyt olisi tarvetta turvalliselle naapuriavulle. Kaikkiin avun tarjoajiin ei aina kannata luottaa, mutta seurakuntaan voi luottaa.

Björkholm vastaa kauppa-aputoiminnasta yhdessä diakoni Minna Maijasen kanssa. He vastaavat kauppa-avun puhelinnumeroon maanantaisin kello 9–11 ja torstaisin 13–15 ja ottavat vastaan tilauksia. Palveluun kuuluu peruselintarvikkeiden ja hygieniatuotteiden hankkiminen ja niiden toimittaminen asiakkaan kotiovelle.

Tässä poikkeustilanteessa on mahdollisuus näyttää, mikä on kirkon paikka 2000-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa.

Björkholm ja Maijanen hankkivat soittajien tilaamat tavarat K-Supermarket Soukasta, jonka kanssa seurakunta tekee yhteistyötä.

– Tuomme ostokset seurakunnan kylmätiloihin katkaisematta kylmäketjua. Sen jälkeen vapaaehtoiset vievät ne tilaajalle ja soittavat ovikelloa. Tartuntariskin välttämiseksi vältetään suoria ihmiskontakteja ja tavarat jätetään oven taakse, Björkholm sanoo.

Ostoskassissa on mukana alkuperäinen ostoskuitti sekä maksuohje, jolla tilaaja maksaa laskun seurakunnan tilille. Lisäksi mukana on tietoa muusta seurakunnan tarjoamasta avusta.

Tieto uuden palvelun alkamisesta on kulkenut, sillä jo ensimmäisellä kerralla tuli kahdeksan puhelua. Osa soittajista tilasi ruokia toimitettavaksi samantien, osa seuraavaksi viikonlopuksi ja osa kyseli, miten järjestelmä toimii.

– Eräällä soittajalla oli viikkojen eristyksissä olon takia ruokakaapit aivan tyhjiä. Tarve saada tuoretta ruokaa on silloin todella suuri, sanoo Stella Björkholm.

Soittajat ovat ihmetelleet, eikö ruokakassien toimittamisesta kotiovelle peritä maksua.

– Ei peritä. Asiakas maksaa tilaamansa ostokset, mutta ei kuljetusta. Seurakunta toimii yhteiseksi hyväksi verovaroin. Vapaaehtoiset henkilöt vievät tilaukset ilmaiseksi seurakunnan tiloista tilaajalle.

– Vapaaehtoiset ovat seurakunnan eri toiminnoista tuttuja vapaaehtoisia. Lisäksi Espoon Basket Team ja Suomen Punainen Risti ovat tarjonneet apuaan ruokaostosten toimittamisessa perille.

Espoonlahden seurakunnan kauppa-apu on tarjolla kaikille seurakunnan alueella asuville taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Se ei korvaa seurakunnan ruoka-apua, jossa on tarjolla ruokatarvikkeita veloituksetta.

Stella Björkholm on iloinen, että kauppa-avusta tuli totta. Hän pitää tärkeänä, että kirkko ei jätä auttamatta riskien ja uhkien pelossa, vaan on selvittänyt keinoja, joilla voidaan auttaa ja tukea ihmisiä.

– Tässä poikkeustilanteessa on mahdollisuus näyttää, mikä on kirkon paikka 2000-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa. Olisi ollut helppo vetäytyä poteroihin, mutta kirkko lähti digitaalisia kanavia hyödyntämällä auttamaan ihmisiä erilaisin keinoin.

Apua kaupassakäyntiin ja ruokakasseja Espoossa

Espoon kaupungin Seniorineuvonta Nestori järjestää ruokakassien kotiinkuljetusta 70 vuotta täyttäneille espoolaisille. Nestori tekee palvelutarpeen arvioinnin ja ohjaa ruokaostosten kuljetuspyynnöt EJY ry:n Ruokakassi-palveluun, jonka kautta vapaaehtoinen toimittaa ruokakassin ikäihmiselle kaupasta kotiin asti. Esimerkiksi Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Tapiolan seurakunta tekevät yhteistyötä Nestorin kanssa. Nestori palvelee ma–pe klo 8–16 p. 09 8163 3333.

Olarin seurakunta auttaa kauppa- ja apteekkiasioinnissa noutamalla tuotteet ja viemällä ne asiakkaalle. Lisätietoja ja neuvoja Minna Martiskainen p. 050 330 7129 / ajalla 6.4.–14.4. Marja Jauhiainen p. 040 531 1029.

Manna-Apu ry ei toistaiseksi järjestä yleistä elintarvikejakelua, mutta se auttaa yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmään kuuluvia. Manna-Avusta on mahdollisuus hakea yksi ruokakassi viikossa. Varaukset ma–pe klo 10–12 p. 040 040 1114.

Espoon Ankkuri jakaa ruokakasseja. Ruokakassi tilataan ke-pe klo 10–14 p. 010 231 3760. Päivystäjä soittaa takaisin ja ilmoittaa, milloin voit noutaa ruokakassin Ankkurin piha-alueelta, os. Matinkartanontie 16 B.

Lähetyskappeli Ruoka-apu ry jakaa ruokakasseja vähävaraisille ke-pe klo 12-13.30 osoitteessa Vallikallionkuja 1. Kela-kortti tarvitaan mukaan kassia noudettaessa.  

ViaDia ry Espoo jakaa riskiryhmille ja vähävaraisille Manna-Avusta saatavia ruokakasseja ti ja to klo 13.30–15.30 ViaDian edessä, os. Muurarinkuja 1. Kassipyynnöt s-posti espoo@viadia.fi, p. 044 989 5086. Myös EU-ruokakasseja jaetaan parillisina perjantaina klo 11-13.

Espoonlahden seurakunta pyrkii jakamaan ruokakasseja ma, ke ja pe Espoonlahden kirkolla, Kipparinkatu 8, vain seurakunnan alueella asuville. Vuoronumerot jaetaan saapumisjärjestyksessä klo 8.30.

Kirkkopalvelut ry on koonnut  tiedot ruokajakeluista ja yhteisruokailuista.

Espoon seurakuntien diakoniatyöntekijät auttaa monenlaisissa asioissa.

Myös Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten seurakunnat auttavat monin tavoin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.