null Vantaan seurakunnat hankki 5 700 maskia jaettavaksi vähävaraisille

Valtiovalta on luvannut maksaa vähävaraisille järjestettävät maskit. Jakelusta vastaavat kunnat. Jakelun organisointi vie aikaa, ja siksi Vantaan seurakunnat hankki muutamia tuhansia maskeja jaettavaksi paikallisten seurakuntien diakoniatyön kautta.

Valtiovalta on luvannut maksaa vähävaraisille järjestettävät maskit. Jakelusta vastaavat kunnat. Jakelun organisointi vie aikaa, ja siksi Vantaan seurakunnat hankki muutamia tuhansia maskeja jaettavaksi paikallisten seurakuntien diakoniatyön kautta.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat hankki 5 700 maskia jaettavaksi vähävaraisille

Diakoniatyö antaa maskeja ensi hätään niille vantaalaisille, joilla ei ole varaa maskeihin.

Vantaan seurakunnat on hankkinut yhteensä 5 700 kasvomaskia, jotka on tarkoitus jakaa vähävaraisille. Yksittäisissä seurakunnissa maskeja on 500–1 000 kappaletta, joten mitään massajakelua ei olla järjestämässä.

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Kirsi Rantalan mukaan kasvomaskeilla reagoidaan nyt kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien tilanteeseen eli autetaan tilapäisesti niitä vantaalaisia, joilla ei kerta kaikkiaan ole varaa maskeihin.

– Normaalisti ihmiset hankkivat maskinsa itse. Tämä apu on tarkoitettu niille, joille maskikustannus on kohtuuton. He voivat tiedustella kertakäyttömaskeja oman alueensa seurakunnan diakoniasta. Diakoniatyöntekijät arvioivat tilanteen ja tekevät päätöksen, Rantala sanoo.

Vastuu on valtiolla ja kunnilla

Vaikka maskeja on tuhansia, ne eivät kovin pitkälle riitä. Kun maan hallitus torstaina antoi suosituksen maskien käytöstä, se antoi samalla lupauksen, että vähävaraisille maskit korvataan.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki ilmoitti, että kaupunki valmistelee kangasmaskien jakamista haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille kaupunkilaisille. Maskien jakamisessa selvitetään muun muassa yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Vantaan seurakunnissa seurataan tilannetta ja harkitaan tarvittaessa maskien lisähankintaa.

– Minulla ei vielä ole tietoa Vantaan kaupungin toimista. Maskien jakelu tässä tilanteessa on luonnollisesti yhteiskunnan tehtävä. Tämän organisointi voi viedä oman aikansa, joten reagoimme seurakunnissa nyt nopeasti aivan ensi hätään. Se on diakonian tehtävä ja luonne, Rantala toteaa.

Rantalan mukaan Vantaan seurakunnissa seurataan tilannetta ja harkitaan tarvittaessa maskien lisähankintaa. Hän toivoo, että tätä ei tarvittaisi, vaan kunnat ja valtiovalta saisivat oman jakelunsa käyntiin nopeasti. Maskit on jo toimitettu seurakuntiin.

Helsingin ja Vantaan seurakuntien tilaisuuksiin maskilinjaus

Vantaan seurakuntien toiminnassa suositellaan kasvomaskien käyttöä tilanteissa, joissa ihmisiä on koolla lyhyen etäisyyden päässä toisistaan. THL:n kasvomaskisuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita sekä tilanteita, joissa lähikontakti kestää yli 15 minuuttia.

Suositus ei koske tilanteita ja tilaisuuksia, joissa lähikontakteja pystytään välttämään tai kontaktin kesto on lyhytaikainen. Turvavälein toteutettavissa tilanteissa, kuten ehtoollisjumalanpalveluksessa, maskeja ei ole välttämätöntä käyttää.

Helsingissä seurakuntien tilaisuuksissa suositellaan maskin käyttöä samaan tapaan kuin Vantaalla. Helsingissä tilaisuuksien osallistujat käyttävät lähtökohtaisesti omia maskeja, mutta esimerkiksi diakoniavastaanotoille, perheneuvontaan, kirkkoihin ja siunauskappeleihin hankitaan suu- ja nenäsuojia tarjolle riskiryhmäläisille sekä niille seurakuntalaisille, joille kasvomaskien kustannukset ovat kohtuuttomat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.