null Vapaaehtoiset ompelevat enkelimekkoja kuolleiden vauvojen arkkuvaatteiksi – ”Myötätuntoa voi osoittaa käsin tekemällä”

Diakoni Riikka Türkmen esittelee enkelimekkoa, joka on tehty menehtyneen vastasyntyneen arkkuvaatteeksi. Perkkaan kappelin pöydällä on muutamia enkelimekkoja ja enkelipeittoja.

Diakoni Riikka Türkmen esittelee enkelimekkoa, joka on tehty menehtyneen vastasyntyneen arkkuvaatteeksi. Perkkaan kappelin pöydällä on muutamia enkelimekkoja ja enkelipeittoja.

Ajankohtaista

Vapaaehtoiset ompelevat enkelimekkoja kuolleiden vauvojen arkkuvaatteiksi – ”Myötätuntoa voi osoittaa käsin tekemällä”

Pienten vainajien viimeiset asut toimitetaan eteenpäin Jorvin ja Naistenklinikan sairaaloiden synnytysosastoille.

Diakoni Riitta Türkmen esittelee tekemäänsä enkelimekkoa. Se on hyvin pieni pehmeästä ja ohuesta valkoisesta kankaasta ommeltu vaate, jossa on pitsisomiste ja takana nauhat. Asu on erityinen, sillä siitä tulee jonkun kuolleen vastasyntyneen asu, jossa hänet pannaan arkkuun.

Kukaan ei vielä tiedä, milloin sitä tarvitaan. Mekko toimitetaan joko Jorvin tai Naistenklinikan synnytyssairaalaan, jossa joku pienokainen aikanaan lähtee se yllään viimeiselle matkalleen.

- Tekemällä enkelimekon tai enkelipeiton kuka tahansa voi olla mukana pienen vauvan menettäneiden vanhempien surussa, vaikka ei tunnekaan heitä. Sellaisessa tilanteessa ei ole lohduttavia sanoja eikä surua voi ottaa pois, mutta myötätuntoa voi osoittaa käsin tekemällä, Riitta Türkmen sanoo.

Suru kulkee mukana vuosikymmenet

Riitta Türkmen kohtaa diakonin työssään monenlaisia menetyksiä. Hän on nähnyt, että oman lapsen menetys kulkee aina vanhempien mukana. Jopa ikäikäihmiset voivat surra kauan sitten kuollutta vauvaansa. Türkmen pystyy hyvin samastumaan vanhempien suruun sekä ammattinsa että henkilökohtaisen kokemuksensa kautta, sillä hänen oma lapsenlapsensa menehtyi vauvana.

- Tunnen pienokaisen menettämisen kuin jostakin sisältäni osa itseäni olisi poissa. Se on jättänyt tyhjän paikan sydämeeni. Se on minulle isoäitinä ollut tuplamurhe, kun olen nähnyt, miten suurta surua ja tuskaa oma lapseni kantaa sisällään, Riitta Türkmen sanoo.

- Ennen uskottiin, että kun pieni lapsi kuolee, hän tekee taivaspaikkaa muille perheenjäsenille. Noilla sanoilla minua lohdutettiin surun hetkellä. Kaunis ajatus saattoi lohduttaa minua silloin.

Jotkut ovat tehneet enkelimekkoja omasta vihkipuvustaan.

Türkmen näyttää enkelimekon kaavoja, joiden mukaan hän on tehnyt muutaman vaatteen. Ne ovat pieniä, 40-50 senttimetrin kokoiselle vauvalle sopivia. Yhden hän ompeli koneella ja toisen käsin. Vaate on yksinkertainen valmistaa, sillä siinä on neljä yksinkertaista osaa: etu- ja takakappale sekä hihat.

- Asuun kuuluu pieni pitsisomiste, jonka voi kiinnittää kaulukseen, etuosan keskivaiheille tai helmaan. Mekon takaosaan jätetään niskasta alaspäin pitkä halkio pukemista varten, ja siihen ommellaan nauhat, Riitta Türkmen selittää.

Materiaalina Türkmen on käyttänyt puhtaita, käytettyjä valkoisia tekstiilejä, kuten lakanakangasta ja miehen kauluspaidan selkäosaa. Kangas voi olla kierrätettyä tai uutta, esimerkiksi ohutta puuvillaa tai puuvillasatiinia. Tärkeintä on, että se on puhdas ja väriltään valkoinen.

Enkelimekkojen vieressä Perkkaan kappelin pöydällä on kaksi vaaleaa enkelipeittoa. Ne ovat kooltaan 60 x 70 senttimetriä. Toinen peitoista on ommeltu valkoisesta pehmeästä kankaasta ja toinen on neulottu vaaleankeltaisesta ja haaleanvihreästä langasta. Värisävyt ovat lohduttavia. Peiton voi tehdä myös virkkaamalla.

Menehtynyt vauva kääritään peittoon, kun vanhemmat ottavat hänet syliinsä hyvästelläkseen. Enkelipeitto jää muistoksi vanhemmille.

Enkelimekkoja tehdään yhdessä

Leppävaaran seurakunnan Näppärät näpit -käsityöryhmän on tarkoitus kokoontua pitkän tauon jälkeen 22. heinäkuuta. Riitta Türkmen esittelee silloin enkelimekkoja ja -peittoja sekä kertoo seurakuntaan tulleesta pyynnöstä enkelivaatteiden tekemisestä. Hän uskoo, että ryhmä innostuu uudesta hankkeesta. Seurakunta on jo hankkinut tähän tarkoitukseen 16 metriä puuvillasatiinia.

Myös muualla asuvat voivat ommella enkelimekkoja ja -peittoja itse hankkimistaan tai kierrättämistään kankaista. Valmiit asut voi tuoda Leppävaaran seurakuntaan, mikäli omalla alueella ei kerätä niitä. Leppävaarasta tuotteet toimitetaan eteenpäin Jorvin ja Naistenklinikan sairaaloiden synnytysosastoille.

Enkelipukujen ompeleminen ja lahjoittaminen synnytyssairaaloihin on viime vuosina yleistynyt Suomessa. Verkosta löytyy kuvia monenlaisista pienistä enkelipuvuista ja -vaatteista. Jotkut ovat tehneet enkelimekkoja omasta vihkipuvustaan, tai jos eivät itse ompele, he ovat antaneet niitä enkelipukujen tekijöille.

Suomessa syntyi vuonna 2019 noin 240 enkelivauvaa. Heitä ovat kuolleena syntyneet sekä synnytyksen yhteydessä tai pian sen jälkeen menehtyneet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.