null Vastalääkettä vihapuheelle: Pekka Sauri sai Helsingin hiippakunnan ensimmäisen myötätuntopalkinnon rakentavasta toiminnasta somessa

Pekka Sauri toimii Helsingin yliopiston työelämäprofessorina.

Pekka Sauri toimii Helsingin yliopiston työelämäprofessorina.

Ajankohtaista

Vastalääkettä vihapuheelle: Pekka Sauri sai Helsingin hiippakunnan ensimmäisen myötätuntopalkinnon rakentavasta toiminnasta somessa

"Myötätunto on pähkinänkuoressa sitä, että pystyy asettumaan toisen ihmisen asemaan. Vaalien lähestyessä sitä tarvittaisiin erityisesti poliittiseen keskusteluun, jossa helposti demonisoidaan muut puolueet", sanoo Pekka Sauri.

Piispa Teemu Laajasalo palkitsi työelämäprofessori Pekka Saurin vuoden ensimmäisellä Myötätuntopalkinnolla. Palkinto luovutettiin 1. helmikuuta.

Palkitsemisperusteluissaan piispa toteaa, että Pekka Sauri on osoittanut ja edistänyt myötätuntoa kunnioittavalla, innostavalla ja kohtaavalla toiminnallaan sosiaalisessa mediassa. Hän on omalla esimerkillään pyrkinyt edistämään rakentavaa keskustelukulttuuria välttäen vastakkainasettelua, väärinymmärtämistä ja ohipuhumista.

Sauri on aktiivinen twiittaaja, jolla on Twitterissä yli 98 000 seuraajaa. 22. tammikuuta hän twiittasi: ”On jo myöhä, mutta jäin miettimään: kaikilla meillä on niin paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa. Jos muistaisimme tämän ennen kuin tyrmäämme, ennen kuin voitamme. Levollista yötä itsekullekin sielulle. Huomenna taas.”

– Poliittinen keskustelu on aika repivää sosiaalisessa mediassa. Helposti ihmiset pilkkaavat toistensa poliittisia näkemyksiä ja vakaumuksia, ja toiset puolueet demonisoidaan, Sauri sanoo.

– Kuitenkin jokainen on päätynyt omaan maailmankatsomukseensa jostakin historiasta käsin, ehkä jo isovanhemmista alkaen. Meillä kullakin on historia omien näkemystemme takana, olitpa sitten demari, vihreä tai kokoomuslainen, Sauri miettii.

– Esimerkiksi vanhuspalvelukeskustelussa kaikki syyttävät nyt toisiaan. Aihe herättää vahvoja tunteita. Se koskee kaikkia, kun jokaisella on iäkkäät vanhemmat tai isovanhemmat ja kaikista meistä tulee iäkkäitä ajan mittaan. Vaalien alla syy tilanteeseen yritetään aina vierittää muille ja vastuu halutaan ulkoistaa. Tämä näkyy kaikessa inhimillisessä elämässä.

Myös työelämässä myötätunnolle olisi käyttöä.

– Jos pystyisimme ajattelemaan, että jokin tarina, historia, on meidät jokaisen tähän pisteeseen tuonut, se tekisi toisten ihmisten toiminnan tai näkemykset ymmärrettäviksi. Se olisi askel myötätuntoon ja sovinnollisuuteen, Sauri kannustaa.

Pekka Sauri on perustanut Twitterissä huomiota ja hilpeyttä herättäneen viikkopalkinnon #rakentavatwiittaaja, jonka saajia seuraajat voivat ehdottaa. Hän julistaa viikon voittajan aina tiistai-iltana.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri toimi Helsingin apulaiskaupunginjohtajana 2003–2017.

Ehdota palkinnon saajaa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Vuoden aikana piispa jakaa kaksitoista Myötätuntopalkintoa, jotka kiittävät erityisestä myötätunnon osoittamisesta ja edistämisestä.

Myötätuntopalkinnon saajaa voi ehdottaa lähettämällä sähköpostia helsinki.tuomiokapituli(a)evl.fi tai sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #myötätunto2019.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.