null Piispa Teemu Laajasalo palkitsi Helsingin seurakuntayhtymän – syynä nopea ja konkreettinen toiminta hädänalaisten auttamiseksi

Yhteiskunnallisen työn pappi Airi Heikkinen keräsi 28.3. Hakaniemen torilla rahaa Mosambikin myrskyn uhreille.

Yhteiskunnallisen työn pappi Airi Heikkinen keräsi 28.3. Hakaniemen torilla rahaa Mosambikin myrskyn uhreille.

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo palkitsi Helsingin seurakuntayhtymän – syynä nopea ja konkreettinen toiminta hädänalaisten auttamiseksi

Nopea reaktio Mosambikin myrskyn uhrien auttamiseksi ja muukin konkreettinen auttamistyö toi piispalta Myötätuntopalkinnon.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo jakoi maanantaina vuoden kolmannen Myötätuntopalkinnon. Palkinnon sai Helsingin seurakuntayhtymä.

Palkitsemisperusteluissaan piispa totesi, että Helsingin seurakuntayhtymä on osoittanut ja edistänyt myötätuntoa merkittävällä, konkreettisella ja nopeasti reagoivalla toiminnallaan.

Seurakuntayhtymä käynnisti viime viikolla laajan keräyksen Idai-myrskyn runtelemien Mosambikin, Zimbabwen ja Malawin auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Helsinkiläiset lahjoittivat keräykseen kahdessa päivässä 27 000 euroa. Lisäksi seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto myönsi myrskyn uhrien auttamiseen 30 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Palkinnolla piispa halusi huomioida myös Helsingin seurakuntayhtymän hienon ja uudistuvan työn perheneuvonnan, sairaalasielunhoidon sekä diakoniatyön edistämiseksi ja vahvistamiseksi uusien hankkeiden ja toimintamallien avulla.

Kirkko Helsingissä on käynnistänyt koulutuksen, jossa joukko Helsingin seurakuntien pappeja ja diakoniatyöntekijöitä koulutetaan osa-aikaiseen perheneuvontatyöhön. Koulutuksen tarkoitus on ensisijaisesti lyhentää perheneuvonnan jonoja.

Kirkko ja HUS aloittivat vuoden 2018 lopulla Hyvinvoinnin tuki -hankkeen, joka auttaa ja tukee dialyysihoitoa saavia potilaita ja heidän läheisiään. Kolmevuotisessa kumppanuushankkeessa ovat HUSin, Kirkkohallituksen, Helsingin seurakuntayhtymän ja Töölön seurakunnan lisäksi mukana Helsingin ortodoksinen seurakunta, potilasjärjestöt, HUS-vertaistuki ja järjestö- ja vapaaehtoistoiminta OLKA. Pilottihanke on osa Helsingin seurakuntien toimintakulttuurin muutosta.

Ruoka-avun kehittämishankkeessa työskentelee kaupungin ja seurakuntayhtymän työntekijöitä, jotka tekevät kehittämistyötä yhdessä ruoka-aputoimijoiden ja avun hakijoiden kanssa. Kehittämistyö on käynnistynyt toimijoita tapaamalla ja jalkautumisilla ruuanjakopisteisiin. Tarkoituksena on tarjota erilaisia vaihtoehtoja muun muassa yhteisöllisten ruokailupaikkojen verkostoa laajentamalla. Esimerkiksi Helsingin seurakunnissa on erimuotoisia yhteisöruokailuja yli 30 toimipisteessä.

Se, että reagoidaan nopeasti siihen, mitä yhteiskunnassa ja maailmalla tapahtuu, on tärkeää. – Riitta Asikanius

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Riitta Asikanius, mitä ajatuksia palkinto herättää?

– Täytyy sanoa, että tämä palkinto tuli niin äkkiä, että en ole kovin suurella intohimolla ehtinyt miettiä, mitä siitä sanon. Se, että reagoidaan nopeasti siihen, mitä yhteiskunnassa ja maailmalla tapahtuu, on tärkeää. Että lähdetään liikkeelle, eikä odoteta puolta vuotta. Kannattaa myös huomata, että myötätunto on aina kahden kauppa eli sekä myötätunnon osoittaja että vastaanottaja saavat jotakin.

Palkinnon saa nyt seurakuntayhtymä, mutta työtä näiden asioiden eteen tekevät Helsingin seurakunnissa lukemattomat ihmiset. Koetteko tämän palkinnon tunnustuksena heille?

– Palkinto on tietenkin tarkoitettu ihan kaikille niille Helsingin seurakuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka tarvittaessa lähtevät liikkeelle ja osoittavat myötätuntoa lähimmäisilleen, vastaa Asikanius.

Piispa Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Vuoden aikana hän jakaa kaksitoista Myötätuntopalkintoa, joilla kiitetään erityisestä myötätunnon osoittamisesta ja edistämisestä. Myötätuntopalkinnon ovat ennen Helsingin seurakuntayhtymää saaneet työelämäprofessori Pekka Sauri sekä kulttuurialan vaikuttaja Aira Samulin.

Myötätuntopalkinnon saajaa voi ehdottaa lähettämällä sähköpostia helsinki.tuomiokapituli(a)evl.fi tai sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #myötätunto2019.

Myötätunnon vuonna 2019 järjestetään viisi Myötätuntoiltaa Helsingin Vanhassa kirkossa. Jokaisena iltana käsitellään myötätuntoa eri näkökulmasta. Myötätunnosta kutsutaan keskustelemaan eri alojen asiantuntijoita. Maanantaina 8. huhtikuuta kello 18 Helsingin Vanhassa kirkossa piispa Laajasalon kanssa keskustelevat myötätunnosta eduskuntavaaliehdokkaat Fatim Diarra, Silvia Modig, Hussein al-Taee ja Daniel Rahman. Illan teemaa tulkitsee kanteleen kera Senni Eskelinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.