Vastine mielipidekirjoitukseen ”Onko yhteisöllisyys vastaus nälkään?”
Antero Laukkanen kirjoitti 19.7.2018 Kirkko ja kaupunkiin otsikolla Onko yhteisöllisyys vastaus nälkään? Haluamme Yhteisen pöydän puolesta tarkentaa muutamia kohtia.
Yhteinen pöytä ei ole pelkkiä yhteisölounaita. Se on 65 erilaisen kohteen muodostama verkosto, jossa ruoka-apu jaetaan monin tavoin. Yhteinen pöytä on myös toimivaa ruoka-avun logistiikkaa. Ruoka-apua jaetaan Vantaalla edelleen parissa leipäjonossa mutta yhä useammin kohteiden omasta toiveesta sisätiloissa jokaiseen jakopaikkaan sopivalla tavalla. Olemme samaa mieltä siitä, että verkoston monipuolisuus on ehdoton vahvuus.
Laukkanen väittää, että uudet ruoka-avun toimintamallit ovat huomattavasti kalliimpia kuin vanhat. Tätä ei ole kuitenkaan vertailtu. Yhteisen pöydän toiminta on kustannustehokasta ja säästää järjestöjen voimavaroja monessa kohdin, kuten yhdessä tekeminen ja kehittäminen usein. Yhteisen pöydän kautta julkinen sektori tukee järjestöjä, jotta nämä voivat keskittyä omaan ydintekemiseensä. Monenkaan ruoka-apua jakavan järjestön ydintekemistä ei ole logistiikka.
Yhteisen pöydän verkosto tekee joka päivä töitä sen eteen, ettei kukaan jää vuosiksi leipäjonoon, vaan pääse sieltä pois elämään itsensä näköistä, arvokasta elämää. Meillä Yhteisessä pöydässä ajatellaan, ettei kukaan ole ammatiltaan köyhä tai syrjäytynyt. Tarjoamme mahdollisuuden saada paitsi ruoka-apua, myös päästä irti osattomuuden ja arvottomuuden kierteestä. Kaikkeen toimintaamme ovat kaikki tervetulleita, ilman rekisteröintiä.
Iloksemme olemme voineet todistaa monia inhimilliseen voimaantumiseen ja kasvuun liittyviä tositarinoita. Toimintamallimme tarjoaa päivittäisen näköalapaikan siihen, miten ihminen lähtötilanteestaan huolimatta voi päästä takaisin kiinni arvokkaaseen elämään, kun hän löytää yhteisön tuella omat vahvuutensa ja paikan, jossa häntä tarvitaan. Joukossa on niitäkin, jotka haluavat tai pystyvät näkemään muita ihmisiä hyvin vähän. Tämä on hyvin tiedossa. Siksi monipuolinen ruoka-avun verkostomme tarjoaa heillekin paikkoja, joista apua saa ilman suurempaa seurustelua. Aito yhteisö kunnioittaa yksilöidensä erilaisuutta.
Yhteisen pöydän mallissa ajatellaan, että nälkä ei ole syy vaan seuraus pitkään jatkuneesta huono-osaisuudesta. Ruokakassi käteen tarjoaa avun akuuttiin hätään. Järjestöjen, seurakuntien ja julkisten tahojen yhteinen verkosto tarjoaa alustan, jossa voimme luoda kestäviä ja toimivia ratkaisuja.
Hanna Kuisma, Yhteisen pöydän projektipäällikkö
Eeva Lehtineva, Yhteisen pöydän yhteisödiakoni
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Raportti: Vantaan Yhteinen pöytä lisää hyvinvointia ja pienentää hiilijalanjälkeä
AjankohtaistaYli 4000 ihmistä viikossa saa suoraa ruoka-apua Yhteisen pöydän kautta. Jopa miljoona kiloa hävikkiruokaa vuodessa menee näin ravinnoksi eikä biojätteisiin.