null Tämänvuotinen Via Crucis on musiikkivideo – Helsingin kaduilla ei liiku ristin sielua 

Panu Haavisto (kesk.) esittää Jeesusta sekä videolla että myöhemmin pääsiäisvaelluksella. Musiikkivideon kuvauksissa esiintyivät myös Alvar Tigerstedt (vas.), Cedric Packalén sekä Helmi-koira.

Panu Haavisto (kesk.) esittää Jeesusta sekä videolla että myöhemmin pääsiäisvaelluksella. Musiikkivideon kuvauksissa esiintyivät myös Alvar Tigerstedt (vas.), Cedric Packalén sekä Helmi-koira.

Ajankohtaista

Tämänvuotinen Via Crucis on musiikkivideo – Helsingin kaduilla ei liiku ristin sielua 

Via Crucista ei voida toteuttaa Helsingissä tänäkään pääsiäisenä, mutta työryhmä on tehnyt verkkoon musiikkivideon nimeltään Via Crucis – resurrexit.

Via Cruciksen 25-vuotisjuhlanäytelmä oli jo pitkälle harjoiteltuna keväällä 2020, kun koronarajoitukset pysäyttivät Suomen. Täysin uudistettu esitys oli pakko perua ja siirtää vuodella eteenpäin.

Syksyllä 2020 työ käynnistyi uuden ohjaajan, Markku Arokannon, johdolla. Mutta jo marraskuussa huonontunut koronatilanne pakotti pääkaupunkiseudun ottamaan käyttöön uudet rajoitukset.

Tukiyhdistyksen hallitus teki raskaan päätöksen: Via Crucista ei tehdä myöskään pääsiäisenä 2021.

– Silloin koko työryhmästä tuntui, että eikä! Ei taas, kertoo Arokanto.

Kuinka nopeasti perinne hiipuu?

Kolmen vuoden tauko olisi aivan liian pitkä tässä Helsingin pääsiäisen suositussa perinteessä.

– Perinne syntyy kahden kerran jälkeen. Entä milloin se kuolee? Hieno traditio alkaa hiipua, jos sen tilalle ei tule mitään, miettii ohjaaja Arokanto.

Valmiina oli jo Anna-Mari Kaskisen uusi käsikirjoitus sekä Pekka Simojoen musiikki ja Riitta Röpelisen puvut. Näyttelijöiksi oli saatu ammattilaisia ja harrastajia, kuten Panu Haavisto Jeesuksen rooliin, Esa RuuttunenTaisto ReimaluotoEeva-Maija HaukinenOuti Haaranen ja Marjaana Kuusniemi-Korhonen.

Työryhmälle syntyi idea tehdä jotain pienimuotoista verkkoon. Alettiin suunnitella musiikkivideota, oikeastaan lyhytelokuvaa, jossa pääosassa ovat pääsiäisen päähenkilö Jeesus sekä Helsingin keskustan tyhjät kadut – ne samat, joilla vuodesta 1996 kymmenet tuhannet ihmiset ovat kulkeneet Via Crucis -vaelluksella ja voineet eläytyä kristillisen pääsiäisen tapahtumiin, kukin omalla tavallaan.

Video tapahtuu nykyajassa

Kruununhaan autioilla kaduilla on kuvattu videota kolmena maaliskuun talviyönä. Viimeinen ehtoollinen on kuvattu Tuomiokirkon kryptassa.

Ohjaaja Markku Arokanto tiivistää videon juonen: Jeesus kulkee yksin Helsingin kaduilla ja törmää erilaisiin ihmisiin. Video tapahtuu nykyajassa. Samat henkilöt ja kohtaamiset rikastuvat Raamatun ajan tapahtumiksi sen ajan asuissa pääsiäisenä 2022, kun työryhmä vihdoin pääsee toteuttamaan juhlanäytelmän. Jos Luoja suo.

– Olen aina kaivannut enemmän musiikkia Via Cruciksen pitkään vaellusosuuteen Kaisaniemenpuistosta Snellmaninkadulle. Mietin, miksi tässä eivät soisi meidän rakkaat pääsiäisvirtemme? Sitten keksimme, että Pekka Simojoki ja toinen ohjaaja Antti Vuori säveltävät videolle kokonaan uutta musiikkia, Arokanto kertoo.

Mukana on myös Gospel Helsinki -kuoro Nina Pakkasen johdolla. Kohtausten näyttämönä ovat Helsingin kadut vailla ristin sielua, vain Jeesus käyskentelemässä koronarajoitusten hiljentämässä kaupungissa.

 

– Koronalle ei anneta periksi! Siksi teemme tämän musiikkivideon, sanoo henkilöohjauksesta vastaava Markku Arokanto.

– Koronalle ei anneta periksi! Siksi teemme tämän musiikkivideon, sanoo henkilöohjauksesta vastaava Markku Arokanto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.