null Vihille ei voi astella suinpäin – avioliiton esteiden tutkintaan on varattava vähintään viikko

Tuletko vaimokseni? Myönteisen vastauksen jälkeen alkaa häiden konkreettinen suunnittelu. Isot juhlat vai kahdestaan alttarille? Avioliiton esteiden tutkinta kannattaa panna vireille hyvissä ajoin.

Tuletko vaimokseni? Myönteisen vastauksen jälkeen alkaa häiden konkreettinen suunnittelu. Isot juhlat vai kahdestaan alttarille? Avioliiton esteiden tutkinta kannattaa panna vireille hyvissä ajoin.

Hyvä elämä

Vihille ei voi astella suinpäin – avioliiton esteiden tutkintaan on varattava vähintään viikko

Useimmat parit täyttävät esteettömyystutkinnan paperit verkossa. 

Naimisiin menevän parin kannattaa kirjoittaa häävalmistelujen tehtävälistaan erityisen tärkeä asia: pyydä ajoissa avioliiton esteiden tutkintaa.

Esteettömyystutkintaa on pyydettävä valmiilla lomakkeella vähintään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Mikäli esimerkiksi ulkomaalaisen puolison tai ulkomailla asumisen takia on selvitettävää, asioiden selvittelyyn voi mennä aikaa enemmänkin.

– Suosittelemme vahvasti toimimaan reilusti ennen vihkipäivää. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta, sanoo Espoon seurakuntien palvelukeskuksen palvelusihteeri Marianne Koivunen.

– Jos pari täyttää lomakkeen verkossa, pyyntö tulee käsiteltäväksemme vasta seuraavana päivänä. Jos tutkinnan tekee perjantaina, pyyntö saadaan käsittelyyn maanantaina. Viikon tutkinta-aika alkaa siitä päivästä, kun hakemus on tullut käsittelyyn.

Seitsemän päivän tutkinta-aikaa on mahdollisuus lyhentää ainoastaan erittäin painavista syistä, kuten henkeen ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä, ja silloinkin poikkeuspäätöksen tekee rekisterin johtaja.

Ilman esteettömyystutkintaa vihkiminen ei onnistu. Mikäli paria ei vihitä todistuksen voimassaoloaikana, asiakirja vanhenee. Sen jälkeen sille ei saa jatkoaikaa, vaan avioliiton esteiden tutkinta on tehtävä uudelleen.

Laki määrittelee avioliiton esteet

Esteiden tutkinta perustuu lakiin. Tutkinnalla varmistetaan, ettei avioliitolle ole lainmukaisia esteitä. Tällaisia esteitä ovat muun muassa alaikäisyys ja voimassa oleva avioliitto. Avioliitto ei myöskään ole sallittu lähisukulaisten kesken.

Nykyään avioliiton esteiden tutkintapyyntö tehdään useimmiten verkkolomakkeella. Lomakkeen voi myös tulostaa verkosta, täyttää kotona ja postittaa rekisterinpitäjälle. Esteiden tutkintalomake löytyy seurakuntien sekä aiemmin maistraattina tunnetun Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta. Jos vihittävät pyytävät esteiden tutkintaa verkossa, molemmat kirjautuvat palveluun omilla pankkitunnuksillaan. Järjestelmä yhdistää kummankin täyttämät lomakkeet automaattisesti.

Jos pari täyttää lomakkeen verkossa, pyyntö tulee käsiteltäväksemme vasta seuraavana päivänä.

– Meidän on tutkittava etukäteen myös nimivalintojen laillisuus. Lomakkeessa vihittävän parin on ilmoitettava, mitkä ovat heidän sukunimensä vihkimisen jälkeen. Laki rajaa esimerkiksi sen, ettei uusi puoliso voi ottaa käyttöönsä edellisen puolison sukunimeä, Marianne Koivunen sanoo.

Vihittävä pari haluaa esteettömyystutkinnan todistuksen yleensä sähköpostitse. Se voidaan lähettää myös kirjepostina. Heidän on annettava se vihkipapille, joka täyttää lomakkeesta oman osionsa ja toimittaa sen vihkimisen jälkeen rekisterinpitäjälle.

Kirkkohäät seurakunnan jäsenille

Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Kirkkohäät onnistuvat myös silloin, kun toinen vihittävistä on muun kristillisen kirkkokunnan jäsen. Asia kannattaa aina selvittää etukäteen.

Koivusen mukaan ulkomaalaisen vihittävän on hankittava omasta maastaan todistus siviilisäädystään sekä kuulumisestaan vieraan valtion kristilliseen yhdyskuntaan ja toimitettava paperit Suomessa avioliiton esteitä tutkivalle taholle.

Onpa suunnitelmissa kirkollinen tai siviilivihkiminen, avioliiton esteiden tutkintaa voi pyytää sekä seurakunnasta että Digi- ja väestötietovirastosta. Seurakunnan kautta asiaa hoidettaessa vähintään toisen on oltava kirkon jäsen.

Jos tutkintaa pyytää seurakunnasta, tieto rippikoulun käymisestä selvitetään kirkon tietojärjestelmästä. Digi- ja väestötietovirasto tutkii ainoastaan avioliiton juridisen puolen.

– Avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä voi käydä ilmi, että kirkolliselle vihkimiselle ei ole edellytyksiä, vaikka sellainen on suunnitelmissa. Silloin otamme yhteyttä pariin ja selvitämme, miten kannattaa toimia. Esimerkiksi jos rippikoulu on käymättä, ohjaamme henkilön aikuisrippikoulusta vastaavalle papille, Koivunen sanoo.

Kun sormukset on hankittu ja vihkipäivä sovittu, on hyvä laatia lista ennen häitä hoidettavista asioista. Niihin kuuluu avioliiton esteiden tutkinnan pyytäminen. Sen voi tehdä verkossa.

Kun sormukset on hankittu ja vihkipäivä sovittu, on hyvä laatia lista ennen häitä hoidettavista asioista. Niihin kuuluu avioliiton esteiden tutkinnan pyytäminen. Sen voi tehdä verkossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.