Aamulla kirkkoon koristelemaan pajunoksia ja iltapäivällä virpomaan
– Virpoja haluaa toivottaa toiselle hyvää, sanoo vastaava lastenohjaaja Anne Ridell.

Aamulla kirkkoon koristelemaan pajunoksia ja iltapäivällä virpomaan

Virpomavitsoja voi askarrella Malmin kirkossa palmusunnuntaina.

Malmin seurakunnan vastaava lastenohjaaja Anne Ridell askartelee lasten kanssa virpomavitsoja palmusunnuntain perhemessussa 25.3. Onko tämä palmusunnuntain perinne Malmilla?

– Ei, vaan tätä tehdään nyt ensimmäistä kertaa. Lapset saavat askarrella virpomavitsoja sekä ennen että jälkeen messun. Kirkkokahveilla he voivat virpoa ihmisiä ja saada "palkankin" pöytiin tuoduista nyssyköistä. Pidän lapsille myös lastenhetken pääsiäisen teemoista.

Virpominen karkkipalkkoineen on suosittu huvi Helsingissä. Mitä kerrot lapsille siitä, miten virpominen liittyy kristillisyyteen?

– Virpominen on levinnyt meille ortodoksisesta kirkosta. Siinä halutaan toivottaa toiselle kaikkea hyvää, siunausta, hyvää kevättä. Samalla muistellaan sitä, kun Jeesus saapui Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Koristellut pajunoksat ovat suomalainen versio palmunoksista, joilla Jeesusta tervehdittiin.

Pitääkö kirkolle ottaa omat pajunoksat mukaan?

– Me hankimme oksia ja koristelumateriaaleja, mutta pajunoksia voi itsekin tuoda mukanaan.

Ehtivätkö lapset vielä taloihin virpomaan, jos he viettävät aamupäivän kirkolla?

– Kyllä iltapäivälläkin voi virpoa!