null Heikki Hursti: ”Muiden ihmisten huomioiminen on minulle pyhää”

Heikki Hurstin luotsaama Hurstin Apu jakaa kahtena päivänä jouluruokaa Helsinginkadun toimipisteessä.

Heikki Hurstin luotsaama Hurstin Apu jakaa kahtena päivänä jouluruokaa Helsinginkadun toimipisteessä.

Hyvä elämä

Heikki Hursti: ”Muiden ihmisten huomioiminen on minulle pyhää”

Koronatilanteen pahennettua Heikki Hursti joutui tekemään kipeän päätöksen perumalla vähä­varaisten joulujuhlan jo toisen kerran. Jouluruokien jakelu kuitenkin toteutuu.

1. Perinteinen vähävaraisten joulujuhla Messukeskuksessa jouduttiin tänäkin vuonna perumaan koronan vuoksi. Juhlan järjestäjä Heikki Hursti, millä mielellä olette?

– Ennakkotiedoista poiketen jouluaaton juhlamme on nyt tosiaan peruttu. Jouduimme Hurstin Avussa tekemään tuon kipeän päätöksen, sillä koronatilanne on pahentunut ja rajoitukset tiukentuneet. Tässä tilanteessa olisi ihmisten terveydelle liian vaarallista kokoontua isolla joukolla juhlimaan, kun osa väestä on rokottamattomia. Näin vanhempieni, Veikko ja Lahja Hurstin, vuonna 1967 aloittama perinne katkeaa jo toistamiseen.

2. Aiotteko kuitenkin jakaa jouluruokaa?

– Kinkkua, laatikoita ja muuta jouluruokaa oli varattu joulujuhlaa varten tuhannelle hengelle. Aiomme jakaa niitä nyt muovikasseissa samalla tavalla kuin viime jouluna, jolloin joulujuhlaa ei myöskään pystytty järjestämään. Kassin voi tulla noutamaan toimipisteestämme Helsinginkadulta.

3. Mitä muuta Hurstin Avulle tällä hetkellä kuuluu?

– Tyttäreni Sini, joka on jatkanut työtäni yhdistyksen toiminnanjohtajana, on jäänyt äitiyslomalle ja toimin nyt hänen sijaisenaan. Toki olemme tehneet koko ajan muutenkin töitä yhdessä.

– Tulevina kuukausina meille aiheuttaa ongelmia Helsinginkadun tiloissa joulukuun alussa alkanut putki­remontti, joka kestää puoli vuotta. Jouduimme remontin vuoksi tyhjentämään tilat. Nyt kokoamme vapaaehtoisvoimin ruokakasseja toisessa toimipaikassamme Tattarisuolla.

4. Onko avuntarvitsijoiden määrä kasvanut korona-aikana?

– Kyllä, minulla on sellainen tuntuma, että määrä olisi kasvanut. Myös muualta Suomesta on tullut samanlaista tietoa. Ruoka-apua tarvitsevia on monenlaisia. Heidän joukossaan on työttömiä, yksinhuoltajia, perheellisiä, vanhuksia ja opiskelijoita. Emme kuitenkaan tapaa kysellä kenenkään taustoja.

– Korona-aikana olemme jakaneet Helsinginkadulla ruokaa kaksi kertaa viikossa, keskiviikkona ja perjantaina. Muina päivinä olemme hakeneet eri paikoista ruokatavaroita ja koonneet niistä pusseja. Teemme ­yhteistyössä muun muassa Keskon ja Inexin kanssa. Joulun jälkeen ruokajakelu jatkuu normaalisti 12.1. lähtien.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Tämä on tosi laaja kysymys. Ensinnäkin Jumala on pyhä, mutta pyhää on myös muiden ihmisten huomioiminen. Nämä ovat asioita, joita olen pyrkinyt elämässäni vaalimaan, vaihtelevalla menestyksellä. Ajattelen niin, että puhu vähemmän ja tee enemmän eli anna työsi näyttää, mihin uskot. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.