null Y-sukupolven messussa ollaan yhdessä ja ylistetään Jumalaa – oma messuyhteisö syntyi tarpeesta

Oskari Matinlassi ja Lotta Kemppainen ovat löytäneet Kaiku-yhteisön Rekolan seurakunnasta. Yhteisön pappina toimii Pia Judd.

Oskari Matinlassi ja Lotta Kemppainen ovat löytäneet Kaiku-yhteisön Rekolan seurakunnasta. Yhteisön pappina toimii Pia Judd.

Hengellisyys

Y-sukupolven messussa ollaan yhdessä ja ylistetään Jumalaa – oma messuyhteisö syntyi tarpeesta

Rekolan seurakunnassa toimii messuyhteisö, joka on tarkoitettu noin kolmikymppisille aikuisille. Tarkkaa ikärajaa ei ole.

Millenniaalien messuyhteisö Kaiku aloitti viime syksynä toimintansa Rekolan seurakunnassa. Millenniaaleiksi tai Y-sukupolveksi kutsutaan vuosina 1981–96 syntyneitä.

Tapaan Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla kaksi Kaiku-messuyhteisöön kuuluvaa nuorta aikuista. Ihmetellessäni messua, johon on ikäraja, käy ilmi, ettei se niin tarkkaa ole.

– Millenniaalien messuyhteisöllä halutaan kertoa sitä, että sen ikäisetkin voivat tulla kirkkoon ja messuun. Usein kirkon nuorisotyö on suunnattu alle kaksikymppisille. Kun käytetään millenniaalitermiä, isompi osa ihmisistä kokee olonsa tervetulleeksi, sanoo musiikkipedagogiksi opiskeleva Oskari Matinlassi, 20.

Hän edustaa Z-sukupolvea. He ovat syntyneet vuosina 1997–2012.

Paikalla on myös millenniaalien messuyhteisön pappi Pia Judd, joka vahvistaa Matinlassin kertoman.

– Nuoret aikuiset voivat käydä lastensa kanssa kirkon perhekerhossa, mutta nimenomaan nuorille aikuisille suunnattua toimintaa meillä on vähän, hän sanoo.

Tässä yhteydessä nuorilla aikuisilla tarkoitetaan suunnilleen alle 45-vuotiaita.

Ei pelkkä messu vaan yhteisö

Millenniaalien messuyhteisön perustaminen lähti siitä, kun kirkkoherra Jussi Koski huomasi, ettei nuorille aikuisille ollut kirkossa toimintaa. Hän päätti ryhtyä tuumasta toimeen. Pia Judd palkattiin millenniaalipapiksi vetämään hanketta.

Aluksi Judd kävi tutustumassa työparinsa kanssa muun muassa Helsingin seurakuntien Verkostomessu-toimintaan, Tampereen seurakuntien Uusi Verso -toimintaan ja uuskarismaattiseen kristilliseen Suhe-seurakuntaan.

– Saimme käydä monessa paikassa, ja ihmisillä oli aikaa neuvoa meitä ja keskustella yhteisön rakentamisesta, Judd kertoo.

Yhteisön toimintaa suunnitellessa Judd mietti myös sitä, minkälaiseen kirkon tilaisuuteen hän itse seurakuntalaisena mielellään menisi.

– Rekolan seurakunnassa on tarkoituksena rakentaa millenniaaleille ja nuorille aikuisille yhteisö, ei pelkkää messua. Siksi puhumme messuyhteisöstä.

– Meille on jo syntynyt ihana Kaiku-yhteisö, ja koen olevani osa sitä. Millenniaalien messuun voi meille tulla myös muualta kuin Rekolasta. Tänne pääsee helposti junalla.

Pia Juddin, Lotta Kemppaisen ja Oskari Matinlassin mielestä Kaikun meininki on avointa ja lämmintä.

Pia Juddin, Lotta Kemppaisen ja Oskari Matinlassin mielestä Kaikun meininki on avointa ja lämmintä.

Kaiku-yhteisöön kuuluu kolmisenkymmentä nuorta aikuista. Messu järjestetään parillisilla viikoilla sunnuntaisin kello 18 Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa. Pappina toimii Judd ja musiikista vastaa muusikko Joona Vallenius ja kaikulaisista koottu bändi.

Ennen messua yhteisön jäsenet kokoontuvat kirkon seurakuntasaliin epäviralliseen kahvi- ja jutusteluhetkeen. Myös messun jälkeen juodaan kahvit ja tarjolla on pientä syötävää.

– Jutusteluhetkessä vaihdamme kuulumiset, ja uudet ihmiset voivat esittäytyä. Messuyhteisömme on avoin ja huomioonottava. Lähes joka kerta paikalla on uusia ihmisiä, ja heidät otetaan lämpimästi vastaan, kertoo Oskari Matinlassi.

Nuoria aikuisia kutsutaan Kaiku-yhteisöön kirjeillä, tekstiviesteillä, bussimainonnalla ja somessa. Seurakunnasta on lähetetty nuorille aikuisille noin 5000 kutsukirjettä.

Seurakuntayhteys löytyi Kaikusta

Toinen kaikulainen Lotta Kemppainen, 42, saapuu paikalle suoraan töistä. Hän kävi seurakunnan nuorten illoissa rippikouluikäisestä parikymppiseksi. Kun ne illat eivät enää tuntuneet omilta, hän mietti, mihin seurakunnan toimintaan hän seuraavaksi menisi.

– Seurakunnissa on jumalanpalveluksia, mutta ne eivät ole sillä tavalla yhteisöllisiä, jos haluaa löytää samanhenkisiä ihmisiä ja olla heidän kanssaan yhdessä osa jotakin, Kemppainen toteaa.

Silti hän kävi jumalanpalveluksissa ja muissa kristillisten seurakuntien tilaisuuksissa.

– Nyt olen mukana Kaiku-yhteisössä, koska olen kaivannut seurakuntayhteyttä, joka on minulle Jumalan kohtaamista yhdessä ja Jumalalle omistettua aikaa.

– Millenniaalimessussa on paljon ylistysmusiikkia. Ylistäminen on minulle tärkeää. Se on minun tapani rukoilla ja olla Jumalan kanssa, Kemppainen kertoo.

Oskari Matinlassi on ollut lapsesta asti mukana seurakunnan toiminnassa. Kun isosvuodet jäivät taakse, hän mietti, mikä olisi niille luontainen jatkumo.

– Kävin perinteisissä sunnuntaimessuissa ja ajattelin hyväksyä sen, että minun ikäisilleni on seurakunnassa vähän toimintaa. Mutta messuun osallistuminen on minulle tärkeää. Lotan mainitsema seurakuntayhteys on hyvä sana, Matinlassi sanoo.

Hän kuuli millenniaalien messuyhteisöstä sunnuntaimessun jälkeisillä kirkkokahveilla ja päätti mennä mukaan.

– Perinteiseen messuun verrattuna erilaista millenniaalien messussa on muun muassa se, että siellä lauletaan paljon modernia ylistysmusiikkia ja ripariveisutyyppisiä kappaleita, jotka ovat nuorille aikuisille tuttuja. Perinteisiä virsiä tässä messussa on vähän.

Millenniaalit messun suunnittelijoina

Pia Judd suunnittelee millenniaalien messujen aiheet Joona Valleniuksen kanssa. Aiheet eivät mene kirkkovuoden mukaan. Messun kaavaa on muokattu tiettyjen rajojen puitteissa osallistujien tarpeisiin sopivaksi.

Ennen sitä Judd kutsui nuoria aikuisia koolle ja kysyi heiltä, mitä messulta kaivataan.

– Kävimme kaikulaisten kanssa läpi, mitkä osat messussa ovat tärkeitä, mistä tykätään ja mitä sanamuotoja halutaan vaihtaa. Yllätyksiäkin tuli. Esimerkiksi Oi Jumalan karitsa -messuvirttä ei ole pakko laulaa viikkomessussa, mutta se olikin osallistujille tärkeä, ja se otettiin messuun mukaan, Judd kertoo.

Oskari Matinlassi, Lotta Kemppainen ja Pia Judd ovat tutustuneet millenniaalien messussa.

Oskari Matinlassi, Lotta Kemppainen ja Pia Judd ovat tutustuneet millenniaalien messussa.

Oskari Matinlassin mielestä on hyvä, että millenniaalien messun pappi on itsekin millenniaali.

– Lähemmäs samanikäinen pappi kuin messuun osallistujat tuo esille aiheita, jotka koskettavat meitä. Saarnan sekaan voi heittää vaikka tv-sarjasta sitaatin, jonka porukka ymmärtää, Matinlassi sanoo.

– Kerran pappimme taisi siteerata jotain Temptation Island -juttua. En ole kyseistä sarjaa varsinaisesti katsonut, mutta kaikki messussa tiesivät, mistä pappi puhui, Kemppainen kertoo.

Netissä voi jättää rukouspyyntöjä

Millenniaaleilla on kolmaskin nimi: nettisukupolvi. Kaiku-yhteisöllä on verkkosivut, yhteisö löytyy Instagramista ja jäsenet viestivät toisilleen WhatsAppissa.

– Netissä teemme Kaikuun osallistumisen mahdolliseksi sellaisille tyypeille, jotka eivät pääse paikan päälle. Netissä voi jättää rukouspyyntöjä ja ehdotella aiheita tuleviin messuihin, Pia Judd kertoo.

Lotta Kemppainen on miettinyt, onko some- ja nettimaailma saavuttanut jo kärkipisteensä. Seurakuntien ulkopuolellakin ihmiset ovat alkaneet haluta pois netistä ja tavata kasvokkain.

– On hyvä, että millenniaalien messuyhteisöä pidetään esillä netissä, sillä jotkut voivat kokea osallisuutta sitä kautta. Mutta messussa on se idea, että kokoonnumme yhteen ja näemme toisiamme.

– Jos yhteisöä viedään kovasti nettivetoiseksi, se menettää merkitystään. Tai niin minä koen, ettei meillä ole tarvetta panostaa someen ja nettiin, Kemppainen sanoo.

Oskari Matinlassi on samoilla linjoilla.

– Minä ja lähipiirini emme edusta koko sukupolven kirjoa, mutta aika moni meistä pyrkii tietyllä tapaa irtisanoutumaan netistä ja käyttämään puhelinta vähemmän. Se vaikuttaa niin paljon hyvinvointiin, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.