null Parempi Vantaa -kilpailun voittaneet sisarukset Salaado ja Faisa Qasim haluavat rohkaista nuoria kohtia omia unelmiaan

Salaado Qasim voitti Vantaan seurakuntien Parempi Vantaa -kilpailun siskonsa Faisa Qasimin kanssa Maan muuttajat - hankeella.

Salaado Qasim voitti Vantaan seurakuntien Parempi Vantaa -kilpailun siskonsa Faisa Qasimin kanssa Maan muuttajat - hankeella.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Parempi Vantaa -kilpailun voittaneet sisarukset Salaado ja Faisa Qasim haluavat rohkaista nuoria kohtia omia unelmiaan

Salaado ja Faisa Qasim voittivat Vantaan seurakuntien Parempi Vantaa -ideakilpailun ja valmistelevat nyt nuorille suunnattua valokuvanäyttelyä.

Ammatin tai itselle sopivan koulutuksen löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Erityisen vaikeaa se voi olla maahanmuuttajataustaisille tai monikulttuurillisille nuorille, jotka eivät välttämättä näe itsensä kaltaisia ihmisiä kaikissa tehtävissä ja joutuvat kohtaamaan erilaisia ennakkoluuloja.

Tähän vantaalaiset siskokset, Salaado ja Faisa Qasim haluavat vaikuttaa. He ovat mukana Rauhan ja hyvinvoinnin järjestön Mentoring for Future -hankkeessa. Siskokset ovat tehneet kouluvierailuja ja vetäneet työpajoja nuorille.

Viime syksynä Salaado ja Faisa Qasim osallistuivat Vantaan seurakuntien Parempi Vantaa -kilpailuun, jossa vantaalaiset saivat kertoa, miten he tekisivät kotikaupungistaan paremman paikan. Sisarukset voittivat pääpalkinnon, 2 000 euroa, Maan muuttajat -ideallaan, joka tuo erilaisia urapolkuja esiin taiteen keinon.

Faisa Qasimin mielestä Vantaa on siinä mielessä hyvä kaupunki, että yhteisöllisyyttä on enemmän kuin Helsingissä. Kuva: Faisa Qasimin arkisto.

Faisa Qasimin mielestä Vantaa on siinä mielessä hyvä kaupunki, että yhteisöllisyyttä on enemmän kuin Helsingissä. Kuva: Faisa Qasimin arkisto.

Suunnitteilla on kirjastoihin esille tuleva valokuvanäyttely, jossa olisi mukana monikulttuurisia tai maahanmuuttajataustaisia suomalaisia eri aloilta. Kuvissa nähtäisiin esimerkiksi näyttelijä Chike Ohanwe, järjestökoordinaattori ja aktivisti Ajak Majok, kansanedustaja Suldaan Said Ahmed ja lehtori, asiantuntija ja vapaa kirjoittaja Mona Eid ja psykoterapeutti Selma Gaily-Luoma. Yhteensä kuvattavia on noin 20.

– Heitä yhdistää se, että he ovat toteuttaneet omia unelmiaan, esimerkiksi julkaisseet kirjan, opiskelleet lääkäriksi, tulleet kansanedustajiksi, perustaneet yrityksen, puhuneet isoissa tapahtumissa tai oman toimintansa kautta edistäneet yhdenvertaisuutta, Saalado Qasim kertoo.

Muitakin kuin perinteisempiä urapolkuja

Salaado ja Faisa Qasim kasvoivat Hakunilassa Somaliassa syntyiden vanhempien perheessä. Sisaruksia on yhteensä seitsemän.

– Vantaalla kasvaminen oli tosi mahtavaa. Vantaa on siinä mielessä erilainen kuin Helsinki, että täällä on enemmän yhteisöllisyyttä. Naapurit tuntevat toisensa ainakin Hakunilassa. On paljon työllistymis- ja opiskelumahdollisuuksia, Faisa Qasim sanoo.

Erityisesti äiti kannusti lapsia opiskelemaan. Peruskoulun jälkeen Faisa kävi Lumon lukion, Salaado Sotungin lukion. Vielä isosisko Faisan aloittaessa lukio-opinnot maahanmuuttajataustaisia nuoria oli lukiossa vähän.

– Meidän luokallamme oli vain muutama maahanmuuttajataustainen oppilas. Onneksi oli ihmisiä, jotka kannustivat. Erityisesti Lumon lukion suomen kielen opettaja Pekka Immonen uskoi meihin ja sai meidät tuntemaan itsemme tervetulleiksi.

Monilla maahanmuuttajataustaisilla nuorilla on kokemusta siitä, että heille suositellaan vain tietynlaisia ammatteja tai opintoja. Varsinkin tytöille suositellaan lähihoitajakoulutusta, vaikka arvosanat olisivat korkeat ja antaisivat monenlaisia mahdollisuuksia.

– Se ei ole huono asia, että kannustetaan lähihoitajaopintoihin, vaan se, ettei kuunnella nuoren omia haaveita tai tavoitteita, Salaado Qasim sanoo.

Salaado Qasim toivoo, että nuorille tarjottaisiin monipuolista tietoa opiskelu- ja työmahdollisuuksista.

Salaado Qasim toivoo, että nuorille tarjottaisiin monipuolista tietoa opiskelu- ja työmahdollisuuksista.

Hänellä itsellään ei ole negatiivisia kokemuksia lukiosta eikä yliopistosta, mutta hän toivoo, että opiskelu- ja uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin.

– Usein nuorille esitellään aika perinteisiä ammatteja. Olisi hyvä kertoa myös siitä, että tietyt koulutukset eivät johda vain tiettyyn työhön, vaan mahdollisuuksia on monia.

Tärkeää olisi muistaa myös se, että ihmiset oppivat eri tavoin. Kouluvierailuilla Faisa ja Salaado Qasim ovat tahtoneet pitää esillä sitä, että oppiminen riippuu aina myös yksilöstä ja hänen ominaisuuksistaan, eikä pelkkä lukeminen ole kaikille hyvä tapa oppia.

Esimerkit ovat tärkeitä

Salaado ja Faisa Qasim ovat opiskelleet ja työskennelleet monipuolisesti. Salaado Qasim opiskelee Helsingin yliopistossa alue- ja kulttuuritutkimuksen maisteriohjelmassa ja tekee tuntiopettajan töitä. Hän on myös kirjoittanut ympäristökasvatukseen liittyvän kirjan lapsille.

Faisa Qasim on Rauhan ja Hyvinvoinnin järjestön Mentoring for Future -hankkeen projektinjohtaja ja on opiskellut lisää työn ohessa.

Kouluvierailuilla Salaado ja Faisa Qasim ovat saaneet hyvää palautetta sekä opettajilta että nuorilta. Nuoret ovat esimerkiksi hahmottaneet haaveitaan tekemällä unelmakartan.

– Kun näkee samasta yhteisöstä tulevan ihmisen tietyssä tehtävässä, tulee sellainen olo, että hei, tuo on minullekin mahdollista. Samastumisen tunne on tärkeää, Salaado Qasim sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.