null Yökylässä kirkossa: Otto Niinimäki, 9, löysi nukkumapaikan Pyhän Laurin kirkon alttarilta

Pimeän piilo -leikin aluksi testataan, että taskulamput toimivat.

Pimeän piilo -leikin aluksi testataan, että taskulamput toimivat.

Hyvä elämä

Yökylässä kirkossa: Otto Niinimäki, 9, löysi nukkumapaikan Pyhän Laurin kirkon alttarilta

Kirkko on tehnyt työtä kouluikäisten parissa jo sata vuotta. Tätä juhlitaan Yö kirkossa -tapahtumissa eri puolilla Suomea. Vantaan Pyhän Laurin kirkossa yöpyi 27 lasta. Ennen unille menoa oltiin piilosta ja käytiin hammaspesulla sakastissa.

Tätä eivät Pyhän Laurin kirkon rakentajat 1400-luvulla olisi osanneet arvata: vuonna 2019 kirkko on yhä pystyssä ja sinne saapuu joukko makuupussejaan ja retkipatjojaan raahaavia lapsia. Ei siksi, että kirkkomatka olisi niin pitkä, että sinne on jäätävä yöksi, vaan siksi, että niin voi tehdä ja se on hauskaa. On seikkailulle myös virallisempi syy: seurakuntien tekemä varhaisnuorisotyö täyttää 100 vuotta ja sen kunniaksi eri puolilla Suomea järjestetään Yö kirkossa -tapahtumia.

Kirkko on nukkumispaikkana varmaan vähäsen jännä, koska se on niin vanha.
– Otto Niinimäki

Aivan ensimmäisenä on puettu jalkaan villasukat, sillä keskiaikaisen kirkon kivilattiat hohkaavat lokakuussa kylmyyttä. Sitten varhaisnuorisotyönohjaaja Merja Rantala ja varhaisnuorisotyönpappi Marja Eloranta kertovat tapahtuman kulusta ja vetävät pienen esittäytymisleikin. Myös muutamat ohjeet käydään läpi, vaikka kirkossa olemisen perusperiatteet tuntuvat olevan hallussa.

– Jos haluaa riehua, mennään ulos riehumaan, yksi lapsista sanoo.

Seuraavaksi lapset jaetaan ryhmiin ja he saavat lähteä seikkailemaan ympäri kirkkoa. Aarrekartat johdattavat erilaisille tehtävärasteille.

Taskulamppu, villasukat, karkit ja muut varusteet

Simonkylässä asuvalle 9-vuotiaalle Otto Niinimäelle Pyhän Laurin kirkko on tuttu paikka, sillä hän on käynyt kirkossa koulun kanssa. Yö kirkossa -tapahtumaan hän päätyi, kun äiti kertoi, että tällainen tapahtuma on tulossa. Mukaan on pitänyt pakata kaikenlaista.

– Taskulamppu, ulkovaatteet, villasukat, yöpaita, yöhousut, makuupussi, karkkia, hammasharja, Otto luettelee.

– Patjan saan kaverilta.

Otto on ollut tällä viikolla syyslomalla. Ohjelmaa on ollut paljon.

– Olin Heurekassa, SuperParkissa ja futisleirillä, hän kertoo.

Kirkossa Otto ei ole koskaan nukkunut. Erikoisin yöpymispaikka on tähän mennessä ollut teltta kaverin luona.

– Kirkko on nukkumispaikkana varmaan vähäsen jännä, koska se on niin vanha. Ehkä täällä saa nukuttua, jos ei ole liian valoisaa, Otto pohtii.

Piiloleikki pimeässä kirkossa antoi uutta virtaa

Iltapala syödään Pakarituvassa kirkon vieressä. Siellä lapset tekevät myös tyhjistä lasipurkeista pieniä lyhtyjä, joihin pannaan ledituikku. Purkit saa koristella mielensä mukaan. Otto maalaa lyhtynsä pimeässä hohtavalla maalilla. Se näyttää hämärässä valkoiselta, mutta kun sitä osoittaa taskulampulla, siihen tulee jännä, vihertävä hohde.

Iltakymmeneltä pienimmät näyttävät jo väsyneiltä, mutta ohjelma jatkuu. Pimeän piilo -leikki antaa vielä uutta virtaa. Valot sammutetaan ja lapset etsivät taskulamput käsissään hyviä piiloja kirkosta. Sitten taskulamput sammutetaan ja etsijät yrittävät löytää piiloutuneet.

Piiloleikin jälkeen valitaan nukkumapaikat ja kaivetaan esiin patjat ja makuupussit. Otto kavereineen leiriytyy alttarille ja käy hammaspesulla sakastin vessassa. Yhdeltätoista kirkko hiljenee, tavallaan. Kaikuisassa kirkossa jokainen makuupussin kahahdus ja yskäisy kuuluu.

Tapahtuma voi saada jatkoa

Aamulla Otto syö Pakarituvassa puuroa. Hän on nukkunut melko hyvin.

– Kun hiljaisuus tuli, valvoin ensin ehkä puolia tuntia tai 20 minuuttia. Aluksi oli kuuma ja otin hupparin pois.

Siitä Otto ei ole kuitenkaan ihan vakuuttunut, haluaisiko hän yöpyä kirkossa enää uudestaan, jos sellainen tilaisuus tulisi.

– Ärsyttää, kun tavaraa piti tuoda niin paljon mukana.

Varhaisnuorisotyönohjaaja Merja Rantala on kiistattoman tyytyväinen tapahtumaan.

– Yö meni rauhallisesti. Kaikenlaista säätöä tapahtuma tietysti vaati ja aikataulut ovat menneet vähän uusiksi, mutta sehän kuuluu pelin luonteeseen.

Kun Rantala kuuli Yö kirkossa -tapahtumasta, oli ihan selvää, että Vantaalla järjestetään ainakin yöpyminen Pyhän Laurin kirkossa.

– Varmasti tämä voidaan toteuttaa myös uudestaan, varsinkin isompien lasten kanssa. 11–14-vuotiaat ovat vähän sellainen väliinputoajaryhmä, heille on tarjolla vähemmän omia juttuja kuin pienemmille.

Merja Rantala ja pappi Marja Eloranta pyytävät lapsia äänestämään, voisivatko he tulla uudestaan kirkkoon yöksi. Peukku ylös tarkoittaa kyllä, peukku alas sitä, että ei. Peukun voi myös jättää puoliväliin merkiksi siitä, ettei ole ihan varma.

Oton peukku keikkuu puolivälissä.

– Joo tai ei, hän toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.