null Ysäriradion juontaja Rea Tallgren viettää suruaikaa – läheisyys isänisän eli ”ukon” kanssa kesti niin naissuhteen kuin nuoruuden kasvolävistyksetkin

Hengellisyys

Ysäriradion juontaja Rea Tallgren viettää suruaikaa – läheisyys isänisän eli ”ukon” kanssa kesti niin naissuhteen kuin nuoruuden kasvolävistyksetkin

Lokakuussa haudattu ukko jätti jälkeensä virsinuotteja ja lauseen: ”Ei ole mitään hätää tässä elämässä”.

Ukko istui poissaolevana ja hiljaa. Hänen pojantyttärensä, Ysäriradion juontaja Rea Tallgren kaipasi yhteyttä.

– Olen arka laulamaan muiden kuullen, mutta kokeilin Sylvian joululaulua. Ukon silmät syttyivät. Hän muisti kaikki sanat ja lauloi laulun loppuun asti komealla äänellään. Ukko oli vuosikymmenet kirkkokuorossa ja tuurasi aikoinaan kanttoriakin.

Tallgrenin isänisä, ukoksi kutsuttu Raimo Haverinen menehtyi 88-vuotiaana elokuussa. Hautajaisten jälkeen Tallgren viipyi ukon huoneessa, katsoi kuvia ja silitteli tavaroita, kunnes tarttui ohueen valkoiseen kansioon.

Kansiossa oli nuotit virsiin Nyt pelko pois ja Taivaassa minulla on sinut. Tallgrenin katse osui ensimmäisen virren sanoihin: ”Siis älä pelkää, vaikket näekään. Purjehdit kohti toivon satamaa.”

– Tuli sellainen olo, että voi Herra Jumala, toivottavasti ukko on ajatellut lopussa näin.

Rea Tallgren sai viimeisinä vuosina yhteyden ukkoon musiikin avulla.

Rea Tallgren sai viimeisinä vuosina yhteyden ukkoon musiikin avulla.

Virren sanoista nousi mieleen toinenkin kohtaaminen ukon elämän lopusta, jolloin tämä ei ollut enää täysin tässä todellisuudessa. Tallgrenia itketti, kun hän halasi ukkoa läksiäisiksi.

– Ukko katsoi silmiin, hymyili lämpimästi ja sanoi, että ei ole mitään hätää tässä elämässä. Ota päivä kerrallaan.

”Ukolla oli tapana kysellä, olenko kaatunut taas nauloihin”

 Rea Tallgrenin muistoissa ukko nikkaroi autotallissa, tekee vatsalihasliikkeitä television edessä tai lueskelee lehteä keinutuolissa. Tyttö kiipesi usein syliin kiikkumaan ja viihtyi ukon kainalossa vielä teini-ikäisenäkin.

– Ukolla oli tapana kysellä, olenko kaatunut taas nauloihin, kun ilmestyin kyläilemään uusia lävistyksiä naamassani. Hänellä oli veikeä huumorintaju.

Rea Tallgren kyläili myös 16-vuotiaana mielellään ukon luona. Kuva: Rea Tallgrenin kotialbumi.

Rea Tallgren kyläili myös 16-vuotiaana mielellään ukon luona. Kuva: Rea Tallgrenin kotialbumi.

Tallgren koki tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin oli. Kun hän seurusteli pitkään naisen kanssa, ukko ja mummo muistivat lahjoilla seurustelukumppania ja tämän lastakin.

– Heidän ideologiansa mukaan taivaan Taatto ei tee valuvirheitä. Jokainen on juuri sellainen, jollaiseksi hänet on tarkoitettu. Tiedän, että tämä ei ole itsestäänselvyys.

Pari vuotta sitten Tallgren avioitui ulkomailla työskentelevän Samu Tallgrenin kanssa. Sen jälkeen ukko muisti aina soittaessaan kysyä, onko ollut raskasta odotella miestä kotiin kuukausia kestäviltä matkoilta.

– Ukko jäi täysorvoksi alle kymmenenvuotiaana ja joutui elämään hyvin niukoissa oloissa huutolaislapsena. Hän käänsi taustansa niin, että halusi antaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen kaiken, mitä häneltä itseltään puuttui. Isäni on ollut onnekas saadessaan tuollaisen isän, ja sillä on varmasti ollut vaikutusta myös siihen, miten minut on kasvatettu. Olen ukolle hyvin kiitollinen.

Usko ohjaa olemaan ihmisiksi

Ukko Haverisen hautajaisissa hänen leskensä pysähtyi niille sijoilleen kirkon aulassa ja kysyi saattoväeltä, että tiedättekö, kuka tuon lähetyskynttelikön on tehnyt. Tietenkin ukko. Peruskoulun puukäsitöiden opettajana työskennellyt mies oli näppärä käsistään.

– Ukko käytti paljon aikaa seurakunnan hyväntekeväisyystyöhön. Hänen ja mummon toinen kylpyhuone oli usein täynnä vaippoja ja muita tarvikkeita, jotka olivat lähdössä lastenkoteihin Venäjälle, Rea Tallgren kertoo.

– Ukon syliin sai aina mennä ja olla niin pitkään kuin itse halusi, Rea Tallgren muistelee. Tämä kuuluu parivaljakon ensimmäisiin yhteispotretteihin. Kuva: Rea Tallgrenin kotialbumi.

– Ukon syliin sai aina mennä ja olla niin pitkään kuin itse halusi, Rea Tallgren muistelee. Tämä kuuluu parivaljakon ensimmäisiin yhteispotretteihin. Kuva: Rea Tallgrenin kotialbumi.

Vaikka isovanhemmat toimivat kotiseurakunnassaan Kuusamossa aktiivisesti, kristinuskoa ei mitenkään tuputettu. Siitä ei johdettu vaatimuksia muille. Tallgren suhtautuu uskoon samalla tavoin.

– Usko on minulle tie, jota kulkea, ja ohje kohdella muita niin kuin haluaisin itseäni kohdeltavan.

Juuri nyt Tallgrenista tuntuu tärkeältä viettää aikaa niiden perheenjäsenten kanssa, jotka ovat elossa. He näkyvät usein myös hänen suositulla Instagram-tilillään @reatallgren.

– Läheiset ovat minulle todella tärkeitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.