null Popmuusikko Elias Kaskisella on luottotavara, jota hän käyttää keikoilla, televisiossa ja vaelluksilla – ainakin satavuotias esine on lahja kuolleelta ystävältä

Hyvä elämä

Popmuusikko Elias Kaskisella on luottotavara, jota hän käyttää keikoilla, televisiossa ja vaelluksilla – ainakin satavuotias esine on lahja kuolleelta ystävältä

”On siistiä, että se on päälläni koko ajan ja kaikkialla”, Kaskinen sanoo.

Kun Elias Kaskinen laulaa yleisölle, hänellä on se. Kun hän esiintyy television suorassa lähetyksessä, hänellä on se. Kun Kaskinen hikoilee Australian viidakoissa ja kiipeää vuorelle Norjan talvessa, hänellä on se.

– Tykkään, kun mukana on jotain tuttua ja turvallista.

Kaskisen luottotavara on metrin mittainen, yhdeksänreikäinen ruskea nahkavyö. Viime talvena vyön tikkaus repesi ja solki irtosi, jolloin Kaskinen vei sen Lauttasaaren suutarille.

Kokenut suutari arvioi vyön iäksi nahkan kulumisen perusteella ainakin sata vuotta ja tulevaksi käyttöiäksi toiset sata lisää. Kaskisen hallussa vyö on ollut kymmenisen vuotta. Se tarkoittaa 29-vuotiaalla kolmasosaa elämästä.

Laulaja korjaa vyöllä vaikka vinon sängyn

Oli pakkastalvi vuonna 2011, ja 19-vuotias Elias Kaskinen oli lähdössä kotoaan Lohjalta yön yli kestävälle vaellukselle Inkooseen kahden ystävänsä kanssa. Miehet kävivät vielä läpi varusteensa, jolloin kävi ilmi, että Kaskiselta puuttui kunnon vyö.

Kuusi vuotta vanhempi Osku heitti hänelle omansa, jonka oli perinyt isoisältään.

– Olen siitä lähtien käyttänyt vyötä aina, kun minulla ovat olleet vyönmentävät housut tai shortsit jalassa. Vain smokin kanssa en laita tätä.

Kaskinen kuvaa vyötä tolkuttoman kestäväksi. Eräälläkin keikkareissulla hän käytti sitä kiristyssiteenä, jolla veti hotellin vinon sängynjalan suoremmaksi ennen nukkumaanmenoa.

Alkusyksystä Kaskinen lomaili Italiassa, missä hän kierteli nahkaan erikoistuneita artesaaniliikkeitä.

– Kilpailu saattoi olla epäreilu, mutta minusta mikään kokeilemani vyö ei pärjännyt omalleni. Ne eivät vain tuntuneet eivätkä näyttäneet yhtä hyviltä.

Osku opetti pumppaamaan rautaa ja kuljetti Porschella

Kuin isoveli, jonka kanssa saattoi painia, riidellä ja sopia. Mies, joka opetti käymään punttisalilla ja keulimaan mopolla. Jo ajokortin saanut aikuinen, jonka saattoi pyytää hakemaan, kun teininä tuli otettua liikaa kaljaa kotibileissä.

Näin Elias Kaskinen kuvaa suhdettaan Oskuun, johon tutustui teini-iän alussa. Kaskinen oli siihen aikaan pullea poika, joka muutti muotoaan vanhemman ystävänsä ohjauksessa.

– Lohjalla pääsi pumppaamaan rautaa jo 13-vuotiaana. Katsoin ylöspäin Oskua, joka oli järkyttävän vahva ja pystyi nostamaan penkistä kaksi kertaa painonsa verran. Treenasimme yhdessä ihan tosissaan, ja se oli mahtavaa.

Elias Kaskinen ja Osku lähtivät kesällä 2013 hetken mielijohteesta Lohjalta Turkuun klubille. Yöpaikkaa ei tarvinnut miettiä, olihan Oskun Porsche.

Elias Kaskinen ja Osku lähtivät kesällä 2013 hetken mielijohteesta Lohjalta Turkuun klubille. Yöpaikkaa ei tarvinnut miettiä, olihan Oskun Porsche.

Elias Kaskinen kuvaa itseään kovaksi innostujaksi. Osku voitti silti siinäkin lajissa.

– Osku eli voimakkaasti hetkessä. Hän oli hyvin sosiaalinen, ja hänellä oli useamman ihmisen toimeenpanokyky. Hän sai asioita aikaiseksi.

Kaskinen kertoo esimerkin: Hän oli vuokrannut syrjäisen mökin 21-vuotissynttäribileitään varten, mutta moni kutsuvieras perui tulonsa viime hetkellä. Silloin Osku lähti hakemaan lisää juhlijoita. Puolentoista tunnin päästä hän palasi tilataksi täynnä, ja isot juhlat onnistuivat.

Toive jälleennäkemisestä siellä jossain

Osku kuoli äkillisesti kaksi vuotta sitten 33-vuotiaana. Hän oli muuttanut toiselle puolelle Suomea ja tavannut Elias Kaskisen kanssa lähinnä tämän keikkaillessa hänen uusilla kotikulmillaan.

– Olimme vähemmän tekemisissä kuin nuorempina, mutta ehdottomasti ystäviä.

Kaskinen oli tuolloin jo saanut menestystä laulaja-lauluntekijänä sekä televisiokasvona. Oskun kuolinvuonna 2019 Kaskinen palkittiin Kultaisella Venlalla isännöimästään Alasti-klubista. Vuonna 2017 hän voitti Tähdet, tähdet -tv-ohjelman – ja otti palkinnon vastaan suosikkivyö housuissaan.

Oskun kuolema tuli täytenä yllätyksenä. Kaskinen toivoo, että tapaisi hänet vielä.

– Se on toive, jonka toteutumisesta ei tietenkään ole takeita. Jos minulta kysytään, että uskotko taivaaseen ja Jumalaan, niin siihen on tosi vaikea vastata.

Kuollut ystävä on joka tapauksessa läsnä antamassaan lahjassa.

– Olen miettinyt, pitäisikö vyö säilöä pyhäinjäännöksenä, mutta toisaalta on siistiä, että se on päälläni koko ajan ja kaikkialla.

Popmuusikon äiti on tunnettu virsirunoilija

Laulaja-lauluntekijä Elias Kaskinen valmistelee debyyttialbumiaan, jolta on julkaistu useampi single. Beibe striimasi platinaa.

Kaskinen aloitti muusikon uransa Elias Kaskinen & Päivän Sankarit -yhtyeessä. Hän on esiintynyt myös useassa tv-ohjelmassa.

Kaskisella on vahvasti kristillinen tausta. Hänen isänsä on Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen ja äitinsä tunnettu virsirunoilija ja kristillisen Lastenmaa-lehden päätoimittaja Anna-Mari Kaskinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.